Hoe door PNP gedetecteerde fatale fout te repareren: oorzaken, oplossingen en preventie

Het aansluiten van randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, webcams, printers en luidsprekers op een computer vereist geen installatie. Gebruikers sluiten het randapparaat eenvoudigweg aan op de computer en kunnen het vrijwel onmiddellijk gaan gebruiken zonder enige installatie uit te voeren of configuraties te wijzigen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door een technologie genaamd plug and play, afgekort als PnP, die voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows 95 op IBM-compatibele computers.

PnP verwijst naar technologie waarmee besturingssystemen automatisch randapparatuur kunnen detecteren en configureren zonder tussenkomst van de gebruiker. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig een randapparaat in een lege sleuf steken en het meteen gebruiken. Apparaten met deze mogelijkheid worden PnP-apparaten genoemd.

Dat gezegd hebbende, kunt u bij het gebruik van het Windows-besturingssysteem fouten tegenkomen met betrekking tot plug-and-play-apparaten. Een van die fouten is de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR, een voorbeeld van een blauwe schermfout. Blauwe schermfouten treden op wanneer ernstige problemen ervoor zorgen dat het besturingssysteem onverwacht wordt afgesloten of opnieuw wordt opgestart.

De PNP_DETECTED_FATAL_ERROR treedt op wanneer de plug-and-play-manager een ernstige fout tegenkomt die meestal optreedt wanneer de stuurprogramma’s van een PnP-apparaat zijn gecrasht, ontbreken, beschadigd zijn of niet compatibel zijn. De fout kan ook het gevolg zijn van een storing in een PnP-apparaat. Deze fout kan op elk moment optreden, maar is altijd gerelateerd aan of veroorzaakt door problemen met een aangesloten PnP-apparaat.

Oorzaken van door PNP gedetecteerde fatale fout

Enkele van de mogelijke oorzaken van de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR zijn:

#1. Verouderde of corrupte stuurprogramma’s

Stuurprogramma’s zijn softwarecomponenten waarmee het besturingssysteem en hardwareapparaten met elkaar kunnen communiceren. Wanneer deze stuurprogramma’s verouderd of beschadigd raken, leiden ze waarschijnlijk tot PNP_DETECTED_FATAL_ERROR.

Een stuurprogramma kan beschadigd raken door hardwareproblemen, onjuist afsluiten van computers, stroompieken en zelfs updates van besturingssystemen. Stuurprogramma’s worden ook regelmatig bijgewerkt om nieuwe functies te introduceren en de prestaties en beveiliging te verbeteren.

Als u uw stuurprogramma niet bijwerkt naar de nieuwste versie, kan dit leiden tot suboptimale prestaties of, erger nog, leiden tot een PNP_DETECTED_FATAL_ERROR.

  12 Beste online IDE- en code-editors om webapplicaties te ontwikkelen

#2. Hardwarestoring

Een andere mogelijke oorzaak van de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR is een hardwarefout. Dit gebeurt met name wanneer de RAM-module defect is, waardoor stuurprogrammabestanden beschadigd raken.

Hardwarefouten in de harde schijf, grafische kaart of een randapparaat dat op de computer is aangesloten, kunnen ook tot deze fout leiden. Als het randapparaat niet goed functioneert, kan dit leiden tot een PnP-systeemfout, wat op zijn beurt leidt tot de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR.

#3. Virus-/malware-infectie

Wanneer een computer geïnfecteerd raakt met malware, kan de malware de werking van het plug-and-play-systeem verstoren door kritieke bestanden aan te passen of te verwijderen die nodig zijn voor de goede werking van het PnP-systeem.

Dit leidt er op zijn beurt toe dat corrupte stuurprogramma’s of belangrijke systeemfuncties die nodig zijn om PnP te laten werken, worden uitgeschakeld, wat leidt tot de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR.

Hoe PNP gedetecteerde fatale fout te repareren

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om deze fout op te lossen. Ze bevatten:

#1. Uw stuurprogramma’s bijwerken

De stuurprogramma’s van uw computer bijwerken:

1. Open Apparaatbeheer door te zoeken naar Apparaatbeheer in het zoekvak en vervolgens Openen te selecteren

U kunt dit ook doen door op Venstertoets + R te klikken om het dialoogvenster Uitvoeren te starten. Voer devmgmt.msc in en klik vervolgens op OK om Apparaatbeheer te openen

2. Apparaatbeheer openen Toont alle hardware die op uw computer is geïnstalleerd. Om de stuurprogramma’s van een bepaalde hardware bij te werken, klikt u op het >-teken voor de hardwarenaam om het menu uit te vouwen en de beschikbare stuurprogramma’s voor de hardware te bekijken.

3. Klik met de rechtermuisknop op het beschikbare stuurprogramma en selecteer Stuurprogramma bijwerken

4. Selecteer Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s. Windows zoekt dan naar bijgewerkte stuurprogramma’s en installeert deze voor het geval uw hardware niet de nieuwste stuurprogramma’s gebruikt.

5. Start uw computer opnieuw op om de nieuwste stuurprogramma’s te gebruiken.

#2. Rollback-stuurprogramma

Als u een stuurprogramma terugdraait, wordt het recent geïnstalleerde stuurprogramma verwijderd en wordt het vorige stuurprogramma vóór de update geïnstalleerd. Een stuurprogramma terugdraaien dat fouten begon te veroorzaken na het bijwerken van het stuurprogramma:

1. Open Apparaatbeheer

2. Klik op het >-teken voor de hardware om het menu uit te vouwen en de beschikbare stuurprogramma’s te bekijken. Klik met de rechtermuisknop op een stuurprogramma dat u onlangs hebt bijgewerkt en selecteer Eigenschappen.

  Omgekeerd zoeken Een scherm uit een anime om te zien uit welke serie het komt

3. Selecteer in het venster Stuurprogramma-eigenschappen het tabblad Stuurprogramma

4. Als u de schijf onlangs hebt bijgewerkt, klikt u op de optie Roll Back Driver, die actief zal zijn. Met deze optie wordt het bijgewerkte stuurprogramma teruggezet naar de eerdere versie.

5. Start uw computer opnieuw op.

#3. Systeemopbouw terugdraaien

De PnP Detected Fatal-fout kan soms optreden nadat u uw Windows-besturingssysteem hebt bijgewerkt. In dergelijke gevallen kunt u teruggaan naar een oudere build om de fout op te heffen. Terugkeren naar een oudere versie na het updaten van uw Windows-besturingssysteem:

1. Open Instellingen

2. Selecteer Bijwerken en beveiliging

3. Klik op Windows Update en selecteer Updategeschiedenis bekijken

4. Klik op Updates verwijderen

5. Selecteer in het nieuwe venster de update die u wilt verwijderen en klik vervolgens op Verwijderen.

6. Start uw computer opnieuw op

#4. Systeemherstel uitvoeren

Systeemherstel is een Windows-tool die kan worden gebruikt om een ​​computer terug te brengen naar de eerdere werkende staat na een installatiefout, gegevensbeschadiging of problematische updates van het besturingssysteem of stuurprogramma’s zonder het besturingssysteem opnieuw te hoeven installeren.

Systeemherstel uitvoeren

1. Druk op Windows-toets + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen. Voer sysdm.cpl in en klik op OK

2. Selecteer in het venster Systeemeigenschappen het tabblad Systeembeveiliging en selecteer Systeemherstel

3. Klik op de weergegeven prompt voor systeemherstel op Volgende

4. Selecteer een herstelpunt dat u wilt gebruiken in de weergegeven lijst en klik op Scannen naar getroffen programma’s om te zien welke programma’s en stuurprogramma’s getroffen zijn.

5. Als u akkoord gaat met de wijzigingen die u gaat aanbrengen, klikt u op Sluiten

5. Selecteer uw favoriete herstelpunt nadat u hebt gezien welke programma’s en stuurprogramma’s zullen veranderen en klik op Volgende

6. Klik op Voltooien om Systeemherstel uit te voeren

Hoe door PNP gedetecteerde fatale fout te voorkomen

Net als andere fouten die kunnen optreden tijdens het gebruik van Windows, kunnen gebruikers maatregelen nemen om het optreden van de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR te voorkomen. Enkele maatregelen die gebruikers kunnen nemen om deze fout te voorkomen, zijn:

#1. Houd uw stuurprogramma’s up-to-date

Verouderde stuurprogramma’s zijn een belangrijke oorzaak van PNP_DETECTED_FATAL_ERROR. Het Windows-besturingssysteem vereist up-to-date stuurprogramma’s zodat gebruikers randapparatuur kunnen gebruiken die op hun computer is aangesloten. Het hebben van verouderde stuurprogramma’s resulteert daarom in fouten.

Voor de zekerheid is het raadzaam om uw stuurprogramma’s regelmatig bij te werken om optimale prestaties, verbeterde beveiliging en betere functionaliteit te garanderen en om fouten te voorkomen.

  Hoe te repareren "Verkenner reageert niet"[ 7 Solutions]

#2. Vermijd het installeren van niet-vertrouwde software

Het internet staat vol met gekraakte software, waarmee gebruikers software kunnen gebruiken zonder te betalen voor licenties of abonnementen. Hoewel dit misschien een gemakkelijke manier lijkt om te voorkomen dat u voor software hoeft te betalen, bevatten gekraakte software of software die afkomstig is van niet-vertrouwde bronnen vaak schadelijke code.

Dit kan leiden tot beschadiging van kritieke bestanden op uw computer, zoals stuurprogrammabestanden, wat leidt tot blauwe schermfouten. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u uw software van vertrouwde bronnen krijgt.

#3. Scannen op virussen en malware

Het Windows-besturingssysteem heeft een groot aantal gebruikers en is daarom vaak het doelwit van veel virussen en malware. Virussen en malware kunnen worden verkregen door software te downloaden van niet-vertrouwde bronnen, toegang te krijgen tot kwaadaardige websites en e-mails met malware als bijlage, of door overdracht via verwisselbare opslagapparaten zoals flash-schijven.

Een malware-infectie kan leiden tot het verwijderen van kritieke systeembestanden en het beschadigen van stuurprogramma’s, wat kan leiden tot het falen van het PnP-systeem. Installeer voor de zekerheid een antivirusprogramma op uw computer en scan regelmatig op virussen en malware.

#4. Maak regelmatig een back-up

Blauwe schermfouten kunnen soms leiden tot het verlies van gebruikersgegevens. Aangezien u nooit zeker weet of u een dergelijke fout zult tegenkomen en of dit tot gegevensverlies zal leiden, is het een goede gewoonte om regelmatig een back-up van uw gegevens te maken.

Een goede manier om dit te doen is door online een back-up van uw gegevens te maken of op een verwisselbaar opslagmedium zoals een harde schijf. Op deze manier gaan uw gevoelige gegevens niet verloren, zelfs als u een blauwe schermfout tegenkomt die resulteert in gegevensverlies.

Conclusie

Een fout op een blauw scherm, zoals een PNP_DETECTED_FATAL_ERROR, kan een onaangename ervaring zijn, omdat het kan leiden tot gegevensverlies of het niet kunnen gebruiken van uw computer. Deze fouten zijn vaak het gevolg van problemen met betrekking tot hardware die op een computer is aangesloten en hun respectievelijke stuurprogramma’s.

Werk voor de zekerheid uw stuurprogramma’s regelmatig bij, installeer een antivirusprogramma en scan op virussen, maak back-ups van kritieke bestanden en vermijd het installeren van software van niet-vertrouwde bronnen. In het geval dat u de PNP_DETECTED_FATAL_ERROR tegenkomt, probeer dan de voorgestelde methoden om de fout op te lossen om de fout op te lossen.

U kunt ook enkele beste manieren lezen om Windows Foutcode 0x80070057 en Foutcode 0x800704cf op te lossen.