Hoe een bestand en map in 2022 zippen?

Misschien wilt u weten hoe u een bestand of map kunt zippen waarmee u ruimte op uw computer kunt besparen, veel bestanden tegelijk kunt distribueren of enorme bestanden in een project kunt gebruiken.

Als u weet hoe u zip-bestanden maakt, kunt u geheugenruimte besparen, uploadtijden verkorten en dingen sneller afleveren. U kunt ook meer te weten komen over het belang en de populariteit ervan wereldwijd door dit artikel door te nemen.

Wat is een zip-bestand?

Een bestand met de ZIP-bestandsextensie is een gecomprimeerd bestand en is het meest gebruikte archiefformaat. Dit formaat is, net als andere, in wezen een verzameling van een of meer bestanden of mappen die zijn gecomprimeerd in een enkel bestand voor een moeitelozere overdracht en compressie.

Het is nog steeds hetzelfde bestand. Het enige verschil hier is dat het is ingepakt om minder ruimte in te nemen. Kleinere bestanden zijn eenvoudiger te verzenden via e-mail en online opslag (Google Drive, iCloud, Dropbox, enzovoort). Daarom is alles comprimeren naar een .zip-bestand gebruikelijk en wordt het in veel situaties gebruikt.

Het zien van de inhoud van een .zip-bestand is vergelijkbaar met het ontvangen van een pakket: de vracht is aangekomen, maar u moet de doos openen en de inhoud eruit halen. Softwareontwikkelaars gebruiken vaak .zip-bestanden om installatiepakketten en updates aan gebruikers aan te bieden via directe download.

Hoe een map zippen?

Het maken van de zip-bestanden heeft een aanzienlijk eenvoudigere structuur met Windows PC/Mac. Hier heb je geen opties van derden nodig om een ​​zipbestand te maken. U kunt het maken van het zip-bestand volgen vanuit de ingebouwde functies met Windows en Mac. Je hoeft alleen maar een paar stappen te volgen en je bent klaar met het maken van je zip-bestand.

Het is ook aanzienlijk eenvoudiger om zip-bestanden te maken met de smartphone. U hoeft alleen de applicatie van RAR te downloaden van de Google Play Store, en dat is alles. Nu kunt u eenvoudig elk bestand of elke map met die toepassing converteren. Dit zal zeker uw probleem oplossen over het zippen van een map!

Zip-bestand maken in Windows

Denkt u na over het proces van het zippen van een bestand in Windows? Het is eenvoudig om een ​​zip-bestand voor Windows-systemen te maken. U moet de volgende stappen volgen en enkele bewerkingen met de map als volgt uitvoeren:

 • Selecteer de bestanden uit de map die u aan het zipbestand wilt toevoegen.
 • Klik nu met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden. Je kunt daar een verzendoptie zien, dus plaats de muisaanwijzer op die optie.
 • Selecteer de optie ‘Gecomprimeerde (gezipte) map’.
 • Herschrijf de naam naar wens en druk daarna op ‘Enter’.
  Hoe u uw locatie op MLB TV kunt wijzigen

Hierna heb je het zip-bestand succesvol aangemaakt in Windows. Stel dat u meer bestanden aan die zip-map wilt toevoegen, dan kunt u dit eenvoudig doen door middel van slepen en neerzetten.

Zip-bestand maken in macOS

De instructies voor het maken van een zipbestand op macOS zijn als volgt:

1. Zoek de bestanden of map die u wilt zippen. U kunt van tevoren bestanden aan een aangewezen map toevoegen of de Command-toets gebruiken om de objecten afzonderlijk te kiezen. Selecteer de bestanden die u wilt comprimeren terwijl u de toets ingedrukt houdt.

2. Control-klik op de bestanden of map die u wilt openen. Op een Mac is een control-klik hetzelfde als rechtsklikken in Windows.

3. Selecteer comprimeren in het snelmenu. Als u meer dan één ding comprimeert, wordt dit bijvoorbeeld vermeld: Comprimeer 3 items. Maar als u een enkel item zipt, heeft de nieuw gecomprimeerde map dezelfde naam als voorheen, maar met de .zip-extensie. Als u meer dan eens zipt, wordt het automatisch Archive.zip genoemd.

Als u meer bestanden op de Mac wilt toevoegen, kunt u hier niet slepen en neerzetten en heeft u maar één optie: een nieuw .zip-bestand maken.

Hoe een map in Linux te zippen?

In de meeste softwarebedrijven wordt Linux gebruikt. Er zijn dus meerdere manieren om een ​​map in Linux te zippen. Maar hier zullen we de grafische gebruikersinterface (GUI) methode uitleggen om dit te doen. Volg de onderstaande stappen:

 • Ga gewoon naar de gewenste bestanden of map die je wilt zippen
 • Selecteer ze met uw muis en ‘Ctrl’-toets.
 • Klik met de rechtermuisknop op een van die bestanden en u kunt gemakkelijk één optie voor Comprimeren zien.
 • Klik erop.
 • U moet dat archiefbestand de naam geven en vervolgens op ‘Maken’ klikken.
 • U zult spoedig uw gecomprimeerde archief zien. De archiefomvang is aanzienlijk kleiner dan de totale omvang van de inhoud.

Hier kunt u naast de .zip-optie ook een van de andere methoden kiezen uit .tar, .xz en .7z.

Zip-bestanden maken op iPhone en iPad

Mogelijk moet u grote bestanden of meerdere aantallen bestanden van de iPhone delen. Hiervoor kun je de bestanden zelfs met je iPhone zippen. Hierna nemen bestanden minder ruimte en tijd in beslag om overgezet te worden. U kunt eenvoudig de zip-bestanden op uw iPhone- of iPad-apparaten maken door de onderstaande stappen te volgen:

 • Open de bestanden opties. Kies de locatie van bestanden van het iPhone- of iCloud-stuurprogramma.

 • Tik op de knop ‘Meer’. Tik hierna op de optie ‘selecteren’. U kunt één of meerdere bestanden kiezen.
 • Klik nu opnieuw op de knop Meer en ga naar de rechterbenedenhoek om de optie Comprimeren te selecteren.

Stel dat je maar één bestand hebt geselecteerd om te zippen, dan wordt het bestand automatisch met die naam opgeslagen. Als u meerdere bestanden hebt geselecteerd om te zippen, wordt deze opgeslagen als archive.zip. U kunt de ZIP-archiefoptie ingedrukt houden en aanraken om de naam van een dergelijk bestand te wijzigen. Zoek de optie hernoemen en dan kunt u deze een naam geven volgens uw keuze.

Zip-bestand maken in Android

De meerderheid van de bevolking van de aarde gebruikt een Android-apparaat als hun dagelijkse mobiele gadget. Ze moeten dus een zipbestand maken. Je kunt het op meerdere manieren doen.

  Veilig en vrij surfen terwijl je in India bent

Ten eerste kunt u elk bestand of elke map zippen met uw ingebouwde app voor bestanden of apps van derden gebruiken, zoals RAR, Zarchiver en nog veel meer. Hier zullen we u door het proces van de ingebouwde bestandenoptie leiden:

 • Ga naar de app Bestandsbeheer van uw systeem
 • Ga naar de gewenste map die je wilt zippen
 • Tik op de optie ‘Meer’
 • Tik op Comprimeren
 • Vervolgens moet u de gewenste uitvoermap selecteren
 • Geef dat bestand een naam en klik op het vinkje
 • Uw vulling wordt in die map opgeslagen.

U kunt die map eenvoudig hernoemen en delen met vrienden, familie of collega’s.

Alternatieven van derden om uw bestand te zippen

Als u op zoek bent naar geavanceerde opties om uw bestanden te zippen en uit te pakken, moet u software van derden gebruiken. U moet hiervoor een van de onderstaande software installeren.

Winzip

WinZip is een zip-hulpprogramma dat bestanden snel kan comprimeren en decomprimeren. Hiermee kunt u enorme bestanden comprimeren en alle belangrijke bestandsindelingen uitpakken, zoals zip, gzip, tar, rar, cab, enz. Het kan worden gekoppeld aan Google Drive, OneDrive, Dropbox, e-mail en andere services. U kunt uw bestanden ook beveiligen met een wachtwoord. De codering die door WinZip wordt gebruikt, is een van de veiligste in vergelijking met zijn alternatieven.

ErwtenZip

ErwtenZip is een bestandscompressieprogramma dat meer dan 150 bestandstypen ondersteunt. Deze applicatie heeft verschillende beveiligingsfuncties, zoals een gecodeerde wachtwoordbeheerder en tweefactorauthenticatie.

 • Het is een eenvoudig hulpprogramma dat geen malware bevat.
 • Dit programma kan zoeken naar dubbele bestanden.
 • Het programma kan het archief in meerdere bestanden verdelen.
 • U kunt beheren welke sessies worden gearchiveerd door archivering te plannen.
 • Hiermee kunt u bestanden comprimeren wanneer u beperkte bronnen heeft.

7-zip

7-zip is een bekende open-source software voor het comprimeren van bestanden die beschikbaar is op internet. Voor de veiligheid maakt dit programma gebruik van de veiligste AES-256-coderingsmethode. Het is een van de beste gratis WinZip-vervangingen omdat het zelfuitpakkende 7z-bestanden ondersteunt. De app is geschikt voor gebruik in de zakelijke en commerciële sector. 7-zip ondersteunt de volgende bestandsindelingen: 7z, GZIP, XZ en BZIP2.

 • Windows shell-integratie
 • Het heeft een bestandsbeheerder om u te helpen uw bestanden op de juiste manier te beheren.
 • Dit Unzip-hulpprogramma kan vanaf de opdrachtregel worden gebruikt.
 • Biedt een plug-in voor een FAR-manager (een software die archieven en bestanden beheert)
 • Het kan worden gelokaliseerd in meer dan 87 talen.
 • 7-zip comprimeert bestanden met behulp van de LZMA (Lempel Ziv Markov Chain Algorithm) en LZMA2-algoritmen.

Hoe kun je een wachtwoord voor zip-bestanden toevoegen?

U kunt een zipbestand genereren met Windows 10, maar u kunt geen zipbestand met een wachtwoord maken, tenzij u software van derden gebruikt. Er zijn verschillende gratis programma’s beschikbaar voor het maken van een met een wachtwoord beveiligd zip-bestand. Om een ​​met een wachtwoord beveiligd zip-bestand te maken, kunt u twee standaardtools gebruiken: WinRAR en 7-Zip (beide gratis).

 • Download WinRAR van zijn website en installeer het door te dubbelklikken op het gedownloade installatiebestand.
 • Na de installatie klikt u met de rechtermuisknop op het bestand dat met een wachtwoord moet worden beveiligd en selecteert u de optie ‘Toevoegen aan archief’ om het venster Archiefnaam en parameters te openen.
 • Voer een naam in voor uw archief en kies ZIP als archiefformaat.
 • Selecteer ZIP als archiefformaat, aangezien WinRAR standaard het .RAR-formaat gebruikt.
 • Klik op het vakje ‘Wachtwoord instellen’ en voer een wachtwoord in om uw bestand te beveiligen. Voer het wachtwoord opnieuw in ter verificatie voordat u op de knop ‘OK’ klikt. Dat is alles!
 •   Hoe u aangepaste gradiëntachtergronden voor uw iPhone kunt maken

  Hoe voeg ik nieuwe bestanden toe aan het bestaande zipbestand?

  Het toevoegen van bestanden aan een bestaand ZIP-bestand is net zo eenvoudig als ze naar het gecomprimeerde bestand te slepen en neer te zetten. U ziet een knopinfo ‘+Kopieer’ wanneer u de muisaanwijzer op het zipbestand plaatst met het bestand dat u wilt toevoegen. De bestanden worden toegevoegd aan het gezipte bestand nadat u uw muis en de bestanden loslaat. De bestanden worden toegevoegd aan de hoofdmap van het gecomprimeerde bestand. Het is niet opgenomen in een aparte map binnen het gecomprimeerde pakket.

  Hoe kun je een zipbestand openen of uitpakken?

  Als het ZIP-bestand een groot aantal bestanden bevat, is het ook mogelijk om ze allemaal tegelijk uit te pakken. Zoek en klik eerst met de rechtermuisknop op het ZIP-bestand. Klik op “Alles uitpakken” in de contextknop die verschijnt. U kunt het ZIP-bestand ook openen door erop te dubbelklikken en vervolgens op “Alles uitpakken” in de rechterbovenhoek van Verkenner te klikken.

  Vervolgens wordt u gevraagd een locatie voor de uitgepakte bestanden te selecteren. De huidige locatie van het ZIP-bestand is de standaardlocatie voor de uitgepakte bestanden. Klik op “Bladeren” als u deze wilt wijzigen. Het Verkenner-venster verschijnt. Navigeer naar de locatie waar u de bestanden wilt uitpakken en klik vervolgens op “Map selecteren”. Nadat u uw selectie heeft gemaakt, klikt u op de knop “Uitpakken” en ziet u alle uitgepakte bestanden op de geselecteerde locatie.

  Voordelen van een zip-bestand

  Het eerste en belangrijkste voordeel is dat u opslagruimte vrijmaakt. Grote bestanden kunnen worden gecomprimeerd om tot 80% of meer ruimte op de harde schijf te besparen. De verzendtijd van e-mail wordt drastisch verkort wanneer de bestandsgrootte wordt verkleind. Wanneer uw mailbox een ruimtebeperking heeft, is de kleinere bestandsgrootte van e-mailberichten die u wilt bewaren gunstig. Het versleutelen van privégegevens via zippen is handig bij het overbrengen van gevoelig materiaal via internet.

  Conclusie

  Kortom, een ZIP-bestand is een efficiëntere manier om gegevens op te slaan of over te dragen. Dit is echter niet de enige optie om gegevens te comprimeren en ruimte te besparen. Met de komst van Dropbox heeft de cloud het opslaan en delen van bestanden sneller, eenvoudiger en veiliger gemaakt dan bestandscompressie.

  gerelateerde berichten