Hoe een foto op iPhone te vervagen

Hoewel DSLR-camera’s nog steeds de beste keuze zijn voor professionele fotografen, zijn je iPhone en de meeste Android-apparaten meer dan in staat om mooie foto’s te maken met een bokeh-effect als een professional. Op momenten dat je het onderwerp volledig in de schijnwerpers wilt zetten terwijl je de aandacht weghoudt van de achtergrond, speelt het vervagingseffect in portretfoto’s een grote rol. Hoewel de meeste moderne iPhones krachtige camerahardware en -software bevatten om u te helpen op geweldige portretfoto’s te klikken, kunt u een foto ook op oudere iPhone-modellen vervagen. Dus, als je klaar bent om je fotografiespel te versterken en onderwerpen te laten opvallen, bekijk dan de 5 beste manieren om de achtergrond van een foto op je iPhone te vervagen.

5 manieren om een ​​foto op uw iPhone te vervagen (2022)

1. Achtergrond vervagen op je iPhone met de portretmodus

Om een ​​foto op je iPhone te vervagen, hoef je nergens anders te kijken, maar de portretmodus is ingebouwd in de stockcamera-app. Voor niet-ingewijden stelt de portretmodus de camera in staat een scherptediepte-effect te creëren, waardoor u foto’s kunt maken met een scherpe focus op het onderwerp en een onscherpe achtergrond.

De volgende iPhone-modellen ondersteunen de portretmodus:

 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max,
 • iPhone SE en iPhone SE 3
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max
 • iPhone X en iPhone 8 Plus
 • iPhone 7 Plus

1. Start om te beginnen de Camera-app op je iPhone en veeg van rechts naar links om onderaan de modus “Portret” te kiezen.

2. Lijn nu uw opname uit en zorg ervoor dat het onderwerp zich tussen de twee en twee meter van de camera bevindt. Houd er rekening mee dat de naam van het portretverlichtingseffect, zoals Natuurlijk licht, geel wordt wanneer het onderwerp nauwkeurig is uitgelijnd. Tik vervolgens op de sluiterknop en je hebt met succes een portretfoto gemaakt met achtergrondvervaging op je iPhone.

Hier zijn een paar dingen die u moet onthouden wanneer u op een portretfoto op uw iPhone klikt:

 • Om je te helpen betere portretfoto’s te maken, waarschuwt de camera-app je wanneer je te dichtbij, te ver weg of als het gebied te donker is.
 • De iPhone Pro-modellen (11 Pro en later) bieden meerdere zoomopties voor portretmodus, zoals 1x of 2x. U kunt op het pictogram 1x of 2x tikken om tussen de opties te schakelen. Met de iPhone 13 Pro-serie kun je echter schakelen tussen 1x en 3x vergroting. Er is geen 2x zoomoptie op de nieuwste iPhone 13 Pro- en 13 Pro Max-varianten.
 • De iPhone XR en iPhone SE 2 moeten het gezicht van een persoon detecteren om een ​​portretfoto te kunnen maken. Ze werken niet op levenloze objecten.
  Een webpagina opslaan als een PDF in Mozilla Firefox

2. Verander achtergrondvervaging in portretfoto’s op iPhone

Op iPhones kun je de achtergrondonscherpte wijzigen, zelfs nadat je een portretfoto hebt gemaakt. Dus of je nu je portretfoto’s er nog aantrekkelijker uit wilt laten zien of een ander lichteffect wilt gebruiken, met de Foto’s-app kun je je foto’s gemakkelijk bewerken.

1. Open eerst de Foto’s-app op je iPhone en ga naar de portretfoto die je wilt bewerken. Tik daarna op “Bewerken” in de rechterbovenhoek van het scherm.

2. Tik nu op het f/nummer-pictogram in de linkerbovenhoek en gebruik de schuifregelaar “Diepteregeling” die onder uw foto verschijnt om de vervagingssterkte aan te passen. Terwijl een laag getal het vervagingseffect versterkt, vermindert een hoog getal het achtergrondvervagingseffect op de iPhone.

3. Met portretbelichting daarentegen kun je verschillende studiobelichtingseffecten (ondersteund op iPhone 8 Plus, iPhone X en nieuwer) aan je portretfoto’s toevoegen. Tik op het pictogram “Portretverlichting” (ziet eruit als een zeshoek) in de linkerbovenhoek van het scherm en kies vervolgens het gewenste lichteffect.

 • Natuurlijk licht: zoals de naam al doet vermoeden, kunt u natuurlijke lichteffecten gebruiken voor uw portretfoto’s. Kies deze optie als u niet wilt dat de camera het lichteffect aanpast en u een echte foto laat zien.

 • Studio Light: hiermee kunt u het gezicht van uw onderwerp opvrolijken.

 • Contourlicht: gebruik het om schaduwen toe te voegen voor meer gedefinieerde gelaatstrekken.

 • Stage Light: het maakt de achtergrond volledig zwart terwijl de volledige focus op het onderwerp blijft.

 • Stage Light Mono: Hoewel het in principe hetzelfde is als Stage Light, voegt het een zwart-witeffect toe aan uw portretfoto’s.

 • High-Key Mono: het creëert een zwart-witfoto met een witte achtergrond, perfect voor overheidsdocumenten en identiteitsbewijzen.

4. Nadat u het effect van de vervaging van het portret ideaal hebt aangepast, tikt u op de knop “Gereed” in de rechterbenedenhoek van het scherm om al deze wijzigingen op te slaan. Later, als u de wijzigingen ooit wilt terugdraaien, navigeert u naar de afbeelding -> Bewerken -> Terugzetten -> Terugzetten naar origineel.

Opmerking:

 • Het is de moeite waard om erop te wijzen dat alleen de nieuwste iPhone-modellen diepteregeling ondersteunen. Momenteel iPhone SE 2 en 3, iPhone XR, iPhone XS/ XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max ondersteunen diepteregeling.
 • Houd er rekening mee dat de achteruitrijcamera op de iPhone XR alleen de portretmodi Natural Light, Studio Light en Contour Light ondersteunt.

3. Achtergrond vervagen door dichter bij uw onderwerp te komen

Wat als je geen moderne iPhone hebt, maar toch een foto op je iPhone wilt vervagen? Doe geen moeite, er is een oude maar effectieve tip die je kan helpen de achtergrond van een afbeelding op je iPhone te vervagen.

Ga gewoon dichter bij je onderwerp staan ​​om de achtergrond onscherp te maken. Ja, je leest het goed! Wanneer u opnamen maakt met de camera dicht bij het onderwerp, creëert de ingebouwde camera een kleine scherptediepte. Voor de onbekende: een kleine scherptediepte zorgt ervoor dat slechts een klein deel van een afbeelding scherp is en de rest van de afbeelding vervaagt. In een notendop, hoe dichter u de iPhone-camera bij uw onderwerp brengt, hoe kleiner de scherptediepte wordt. We raden u aan een van de beste statieven voor de iPhone te gebruiken om trillingen te verminderen en op stabielere foto’s/video’s te klikken.

  Ondertitels inschakelen en aanpassen op Disney+

Houd er echter rekening mee dat als u de camera te dicht bij het onderwerp houdt, de camera niet volledig kan scherpstellen. Het onderwerp ziet er volledig wazig uit. Zorg er daarom voor dat u het onderwerp in de gaten houdt en ervoor zorgt dat het scherp is terwijl u dicht bij het onderwerp komt. Zorg ervoor dat je onderwerp op de voorgrond scherp blijft en de achtergrond wazig. Gelukkig is het vrij eenvoudig om de focus van je iPhone-camera in te stellen.

 • Open de Camera-app en tik op de plek waar je wilt scherpstellen op het onderwerp. Nu verschijnt er een geel vak op het scherm om het focuspunt aan te geven.

 • Voor het geval de achtergrond er niet wazig uitziet, ga een beetje dichterbij en tik om opnieuw scherp te stellen.

Opmerking:

 • Apple heeft de macromodus geïntroduceerd op iPhone 13 Pro en 13 Pro Max, zodat je ultraclose-upfoto’s kunt maken. Wat het een waardige toevoeging maakt, is de mogelijkheid om foto’s en video’s te maken van onderwerpen die zich op slechts 2 cm van de cameralens van je iPhone bevinden.
 • U kunt deze cameramodus gebruiken om opnamen te maken van texturen, bloemen, insecten of wat dan ook klein of op korte afstand met verbeterde focus en rijke details.
 • Om macrofotografie te gebruiken, opent u de Camera-app, zorgt u ervoor dat de fotomodus actief is en lijnt u de opname uit met uw onderwerp. Ga dan dichter bij je onderwerp staan, dat kan tot 2 cm van de lens verwijderd zijn. U moet de nieuwe optie “Macrobesturing” inschakelen om op close-upfoto’s te klikken. Zodra de lens op het onderwerp heeft scherpgesteld, drukt u op de ontspanknop om de foto te maken.

4. Gebruik een app van derden om de foto-achtergrond op de iPhone te vervagen

Er zijn verschillende apps van derden waarmee u de achtergrond van een foto op een iPhone kunt vervagen. Focos is echter een van de meest populaire en efficiënte apps, dankzij de mogelijkheid om professionele bokeh-effecten te produceren. U kunt het gebruiken om elke afbeelding om te zetten in een afbeelding in portretmodus met instelbare scherptediepte. De app is gratis beschikbaar en vereist iOS 11.2 of hoger.

1. Start de Focos-app op je iPhone. Tik daarna op het fotopictogram en selecteer de afbeelding die u wilt bewerken. Gebruik vervolgens de schuifregelaar voor vervagingseffecten om de achtergrondvervaging van de iPhone-foto aan te passen.

2. Als u tevreden bent met de resultaten, tikt u op de exportknop in de rechterbovenhoek en slaat u uw foto op of deelt u deze naar wens.

  WebEx voor Microsoft Outlook downloaden

5. Gebruik het wazige vigneteffect om uw onderwerpen scherp te stellen

Hoewel je met het wazige vignet-effect niet hetzelfde resultaat kunt bereiken als de hierboven uitgelegde methoden, is het iets dat je moet proberen om te zien of je het leuk vindt. Benieuwd hoe het vignet effect werkt? Welnu, in plaats van de hele achtergrond van een foto te vervagen, creëert het een wazig vignet rond de randen van het scherm. Hierdoor richten de onscherpe randen je focus op het onderwerp.

En Snapseed van Google (gratis) wordt al lang beschouwd als een betrouwbaar hulpmiddel voor dit doel. Geen wonder dat het algemeen wordt beschouwd als een van de beste fotobewerkings-apps voor iPhone en iPad. Laten we eens kijken hoe het werkt:

1. Start de Snapseed-app op uw iPhone en tik op het “plus”-pictogram om uw fotobibliotheek te openen. U kunt nu een afbeelding openen vanaf uw apparaat, een afbeelding maken of de laatste afbeelding openen. U kunt ook door uw fotobibliotheek bladeren om de afbeelding te kiezen die u wilt bewerken.

2. Ga vervolgens naar het tabblad “Tools” onderaan en selecteer het hulpmiddel “Lens Blur”.

3. Vervolgens zou je een paar witte cirkels op je afbeelding moeten zien. Terwijl het gedeelte binnen de binnenste cirkel scherp in beeld zal zijn, zal het gedeelte buiten vervaagd zijn. Uw afbeelding zal in de gebieden tussen de twee cirkels overgaan van scherp naar onscherp. Afhankelijk van uw behoeften kunt u de cirkel naar een gewenst gebied slepen of zelfs het formaat wijzigen door met uw vingers te knijpen.

 • Als je de vervagingssterkte wilt aanpassen, veeg je omhoog of omlaag en kies je ‘Vervaagsterkte’. Veeg daarna naar links of rechts om de sterkte van de vervaging te verfijnen.

 • Op dezelfde manier heb je ook de mogelijkheid om de “Overgang” en “Vignetsterkte” aan te passen. Terwijl u met Overgang kunt aanpassen hoe het scherpgestelde gebied overgaat in vervaging, kunt u met Vignetsterkte bepalen hoe donker de randen van het beeld worden weergegeven.

4. Zodra je je afbeelding perfect hebt bewerkt, klik je op het vinkje in de rechterbenedenhoek van het scherm.

5. Tik nu op “Exporteren” en kies de optie Kopie opslaan, opslaan of exporteren in het menu, en je bent klaar!

Vervaag de achtergrond van foto’s op uw iPhone

Dus ja, dit zijn de meest effectieve manieren om de achtergrond in foto’s op iOS te vervagen. Met de portretmodus die nu beschikbaar is op de meeste moderne iPhones, is dit de beste methode om een ​​natuurlijke achtergrondvervaging in foto’s te krijgen. Je hebt ook een aantal capabele apps van derden zoals Snapseed en Focos in de App Store om het meeste uit te halen, zelfs op oudere iPhone-modellen. Dat gezegd hebbende, wat is je favoriete methode om op portretfoto’s met een onscherpe achtergrond op je iPhone te klikken. En als je je fotografische vaardigheden verder wilt verbeteren, raad ik je aan om onze verzameling van de beste nachtmodus-apps en tips te verkennen om het meeste uit Apple ProRaw te halen.

gerelateerde berichten