Hoe G-SYNC op FreeSync-monitoren in te schakelen: NVIDIA’s G-SYNC-compatibel uitgelegd

Op CES 2019 kondigde NVIDIA aan dat het eindelijk FreeSync ondersteunt. Nou ja, een soort van – wat het bedrijf eigenlijk aankondigde, was een “G-SYNC-compatibel” programma. Maar het probleem is dit: de kaarten en stuurprogramma’s van NVIDIA werken nu met FreeSync-monitoren voor adaptieve synchronisatie.

De situatie is een beetje verwarrend. Laten we dat oplossen, zullen we?

Adaptieve synchronisatie, FreeSync en G-SYNC

Adaptive Sync, vaak gebrandmerkt als “FreeSync” door AMD en zijn partners, is een functie waarmee een monitor de schermvernieuwing kan pauzeren totdat een volledig animatieframe klaar is om te laden. Dit gebeurt meerdere keren per seconde, sneller of langzamer, afhankelijk van hoe snel uw pc en grafische kaart het frame kunnen weergeven. Als het frame langzamer is dan de vernieuwingsfrequentie van uw monitor, zal het wachten. Hierdoor blijft de beweging in het spel soepel zonder te scheuren.

G-SYNC is het merkalternatief van NVIDIA voor adaptieve synchronisatie/FreeSync. In tegenstelling tot FreeSync, dat geen extra hardware nodig heeft, bevatten G-SYNC-monitoren een kleine computermodule om de synchronisatie te beheren van frames die door de GPU worden weergegeven en door het scherm worden weergegeven. Deze module is vervaardigd en geleverd door NVIDIA aan zijn hardwarepartners, daarom zijn G-SYNC-monitoren bijna universeel duurder dan FreeSync-monitoren.

Hier is een meer technisch overzicht van G-SYNC en FreeSync.

  Het scherm van mijn iPhone of iPad kan niet draaien. Hoe repareer ik het?

Maar al enkele jaren klagen pc-gamers met NVIDIA-kaarten over hun gebrek aan toegang tot de adaptieve synchronisatie/FreeSync-mogelijkheden op goedkopere monitoren. Vanaf NVIDIA-stuurprogramma versie 417.71, uitgebracht op 15 januari 2019, is dit geen probleem meer.

G-SYNC versus G-SYNC-compatibel

NVIDIA’s nieuwe ondersteuning voor FreeSync-monitoren is via een programma met de naam “G-SYNC Compatible”. NVIDIA GPU’s werken nu met FreeSync-monitoren met “G-SYNC Compatible” ingeschakeld in de configuratietool. Hoera en hoera overal.

Nu maakt NVIDIA heel duidelijk dat het denkt dat de duurdere G-SYNC-optie, met NVIDIA-hardware die zowel de GPU als de monitor aanstuurt, de superieure keuze is. Maar het heeft ook een paar FreeSync-monitoren geselecteerd waarvan het denkt dat het zijn G-SYNC-zegen waard is (zo niet de officiële branding). Op CES vertelden NVIDIA-ingenieurs ons dat ze honderden FreeSync-monitoren onafhankelijk hadden getest en ontdekten dat slechts twaalf slaagden voor de strenge tests voor paneelkwaliteit, verversingsconsistentie, kleurnauwkeurigheid en een hele reeks andere criteria. Deze twaalf monitoren zijn:

Acer XFA240
Acer XZ321Q
Acer XV273K
Acer XG270HU
Agon AG241QG4
AOC G2590FX
Asus MG278Q
Asus XG258
Asus XG248
Asus VG278Q
BenQ XL2740

Ondanks het ontbreken van de gespecialiseerde G-SYNC-hardware in monitoren van het G-SYNC-merk, zullen deze monitoren automatisch G-SYNC hebben ingeschakeld in het NIVIDA-stuurprogramma als u ze aansluit met adaptieve synchronisatie die is ingeschakeld door de monitor zelf. Het is FreeSync! Alleen heet het G-SYNC omdat je een NVIDIA-kaart hebt.

Deze lijst zal groeien naarmate NVIDIA een breder scala aan gamingmonitors blijft testen. In feite, ten minste één FreeSync-monitor die nog niet op de markt is, de nieuwe Razer Raptor, zal worden gecertificeerd voor G-SYNC voordat het zelfs maar wordt uitgebracht.

  Hoe u uw iPhone-toegangscode kunt resetten

Wat als u een van de honderden FreeSync-monitoren heeft die niet in de bovenstaande lijst staan? Maak je geen zorgen. Hoewel uw monitor mogelijk niet voldoet aan de strenge interne testnormen van NVIDIA, kunt u hem toch uitproberen met het G-SYNC-compatibele programma. Mogelijk ziet u een merkbare verbetering in de soepelheid van uw games, met de adaptieve synchronisatiefunctie die tearing bij lagere framerates elimineert. Bekijk het volgende gedeelte om te zien hoe.

Hoe de “G-SYNC-compatibele” modus op elke FreeSync-monitor in te schakelen?

Dit heb je nodig om de G-SYNC-compatibele modus in te schakelen als je monitor niet is gecertificeerd door NVIDIA:

Een voor FreeSync (adaptieve synchronisatie) geschikte monitor
Een NVIDIA GTX of RTX grafische kaart (laptops met interne discrete kaarten zijn ook prima)
Een DisplayPort-kabel die ze verbindt (Mini-DisplayPort is prima)
NVIDIA GPU-stuurprogramma’s, 417.71 of hoger

Zodra u hebt bevestigd dat uw monitor FreeSync-compatibel is en u een DisplayPort-kabel gebruikt, controleert u het schermmenu van uw monitor. Dat is degene die je activeert via de fysieke knoppen op de monitor. Ga naar het menu en zorg ervoor dat de functie Adaptive Sync of FreeSync is ingeschakeld.

Open nu in Windows het NVIDIA-configuratiescherm door met de rechtermuisknop op uw bureaublad te klikken en “NVIDIA-configuratiescherm” te selecteren.

U kunt ook een snelkoppeling naar het NVIDIA-configuratiescherm vinden in het menu Start of als een pictogram in het Windows-configuratiescherm.

  Hoe de nachtmodus op Reddit in te schakelen

In het NVIDIA-configuratiescherm zou u “G-SYNC instellen” moeten zien onder het menu “Beeldscherm” aan de linkerkant. Als u “G-SYNC instellen” niet als optie ziet en u weet zeker dat dit is ingeschakeld door uw monitor, moet u mogelijk stuurprogramma’s voor uw monitor handmatig installeren.

Zorg ervoor dat in het scherm G-SYNC instellen uw hoofdmonitor is geselecteerd als u er meer dan één heeft. Klik op het vinkje naast ‘G-SYNC, G-SYNC-compatibel inschakelen’. Kies of je het alleen wilt inschakelen voor de modus volledig scherm of zowel venster- als volledig scherm, afhankelijk van hoe je je games weergeeft.

Klik op “Toepassen” om G-SYNC/FreeSync in te schakelen. Je bent klaar om te gaan! Geniet van vloeiendere gameplay in je favoriete games. Houd er rekening mee dat sommige games beter of slechter kunnen werken, afhankelijk van of u ze in volledig scherm of in venstermodus uitvoert (“volledig scherm” telt voor dit doel als vensters). U kunt terugkomen en die instelling wijzigen in het NVIDIA-configuratiescherm als u problemen ondervindt.