Hoe gebroken registeritems op Windows 10/11 in 5 minuten te repareren

In het Windows-register worden configuraties en instellingen voor het besturingssysteem en de programma’s opgeslagen. Windows-register is cruciaal, maar de opeenhoping van rommel wordt verwacht vanwege constant gebruik. Het opschonen van het Windows-register wordt aanbevolen om verouderde vermeldingen te onderhouden en op te schonen.

Wat is het Windows-register?

Bron: microsoft.com

Alle versies van Windows-besturingssystemen na Windows 95 gebruiken een hiërarchische database, ook wel een repository genoemd, om configuraties op te slaan met betrekking tot softwareprogramma’s, hardwareapparaten, gebruikersvoorkeuren en het besturingssysteem zelf. Het wordt een Windows-register genoemd.

Wanneer bijvoorbeeld een nieuw programma wordt geïnstalleerd, kan een aparte set instructies en bestandsverwijzingen worden toegevoegd aan het register op een bepaalde locatie die verband houdt met het programma. Het stelt andere programma’s die ermee kunnen communiceren in staat om naar het register te verwijzen voor aanvullende informatie, zoals het lokaliseren van de bestanden of het selecteren van de juiste programma-opties.

Het register biedt sleutels en waarden waarnaar het besturingssysteem verwijst om relevante gegevens voor programma’s en toepassingen op te halen.

Het register bevat cruciale informatie die Windows gebruikt bij zijn lopende activiteiten. Het omvat individuele gebruikersprofielen, geïnstalleerde applicaties op de computer, bestandstype-associaties, aangepaste map- en applicatiepictograminstellingen, de hardwareconfiguratie van het systeem en actief poortgebruik.

Het register is verdeeld in verschillende secties, elk een “hive” genoemd, die elk een ander deel van het systeem vertegenwoordigen. De bijenkasten zijn:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE – Bevat hardware, geïnstalleerd programma en systeemconfiguratie-instellingen.
  • HKEY_CURRENT_USER – Slaat instellingen op voor de momenteel ingelogde gebruiker.
  • HKEY_USERS – Bevat instellingen voor alle systeemgebruikers.
  • HKEY_CLASSES_ROOT – Bevat informatie over de bestandsindelingen die aan verschillende applicaties zijn gekoppeld.

Het register kan handmatig worden bewerkt, maar het wordt niet aanbevolen om dit te doen, omdat het heel gemakkelijk kan zijn om een ​​fout te maken en ernstige problemen te veroorzaken. Het kan echter door experts worden bewerkt door een back-up van het register te maken.

Concluderend, het Windows-register is waar Microsoft Windows configuratie-instellingen voor hardware-, software- en systeemconfiguraties opslaat en fungeert als een DNA voor het besturingssysteem. Het slaat gebruikerswijzigingen op en heeft sleutels en waarden. Fysieke registerbestanden worden op verschillende locaties opgeslagen, afhankelijk van de versie van Windows.

In de onderstaande subsecties worden verschillende methoden weergegeven om het kapotte of beschadigde Windows-register te repareren.

Redenen voor het register om verbroken te worden

Onder normale omstandigheden functioneert het register naar behoren. Knoeien met registersleutels kan echter leiden tot corruptie of schade.

De belangrijkste boosdoeners achter kapotte registeritems zijn malware, virussen, registerfragmenten en fouten die het gevolg zijn van het afsluiten van het systeem. Zelfs beschadigde programma’s en toepassingen laten kapotte registersleutels achter.

Het is dus van vitaal belang om een ​​kopie van uw register te maken om ervoor te zorgen dat een veilige versie op uw harde schijf wordt opgeslagen en indien nodig kan worden opgehaald.

In het volgende gedeelte vindt u verschillende methoden om het gebroken register van Windows 10 en 11 te repareren.

  Een Ethernet-verbinding uitschakelen in Windows 10

Gevolgen van een gebroken Windows-register

Het Windows-register onderhoudt kritieke bestanden die nodig zijn voor de effectieve werking van het Windows-besturingssysteem, toepassingen en processen, en elk van deze storingen zal leiden tot ongewenste registervermeldingen.

En ook personaliseren gebruikers hun pc’s, wat resulteert in veel onnodige bestanden die zelfs als ze niet langer nodig zijn in het Windows-register blijven staan.

De redenen voor het breken van het register zijn divers, zoals een opeenhoping van overtollige bestanden die schade, corruptie en uiteindelijk storing van het besturingssysteem kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen systeemstoringen, onverwachte afsluitingen, defecte hardware en schadelijke software registeritems in gevaar brengen.

Als gevolg hiervan kan een opeenhoping van beschadigde registeritems de efficiëntie van uw computer aantasten, de werking ervan vertragen en mogelijk opstartproblemen veroorzaken.

Zelfs het register kan kapotte items bevatten die de computer vertragen na het verwijderen/verwijderen van een bestand, en het opschonen ervan is nuttig.

Het veroorzaakt een frustrerende gebruikerservaring waarvoor vaak professionele hulp nodig is om het probleem op te lossen.

Methoden om een ​​gebroken register te achterhalen

Het Windows-register slaat vitale Windows-instellingen op, maar fouten kunnen leiden tot systeemcrashes.
De tekenen om op te letten om een ​​gebroken register te ontdekken, zijn trage systeemprestaties, frequente crashes of bevriezing en fouten tijdens het installeren van nieuwe programma’s.

Een veelgebruikt hulpmiddel om het beschadigde of kapotte Windows-register te achterhalen, is de ingebouwde Windows Registry Checker-tool (Scanreg.exe). Deze tool kan problemen in het register scannen en repareren en het in een gezonde staat herstellen.

Een andere optie is om registerherstelsoftware van derden te gebruiken, die uw computer scant op eventuele fouten en deze herstelt. Een andere manier is om uw register handmatig te controleren met behulp van de in Windows ingebouwde Register-editor.

Hoe gebroken registeritems te repareren?

Nadat u de oorzaak en oorzaak van de problemen met uw register hebt geïdentificeerd, is de volgende stap het repareren van de kapotte registeritems. Voordat u het Windows-register repareert, is het belangrijk om een ​​back-up van het register te maken.

Het volgende is een van de gemakkelijkste methoden om een ​​back-up te maken van uw register voor Windows 10 en 11.

Ga naar het zoekvak op de taakbalk -> typ “regedit” -> selecteer de optie “Als administrator uitvoeren” zoals hieronder weergegeven:

Selecteer in het venster Register-editor ->Bestand en ga naar Exporteren zoals hieronder weergegeven en selecteer een locatie om de registerback-up op te slaan

Nadat u een back-up van het register hebt gemaakt, kunt u doorgaan met het repareren van het kapotte of beschadigde register met behulp van de volgende methoden.

#1. Schijf opruiming

Het hulpprogramma Windows Disk Cleanup wordt bij elke versie van het Windows-besturingssysteem geleverd en is betrouwbaar gebleken. Het verwijdert snel Windows-resten zoals programmabestanden, registervermeldingen, internetbestanden en cache met slechts één klik.

Volg de onderstaande stappen om registerproblemen met Schijfopruiming op te lossen.

Stap 1: Open het zoekvak op de taakbalk en typ ‘schijfopruiming’. en druk op enter.

Stap 2: Nadat u Schijfopruiming in de lijst hebt geselecteerd, krijgt u een optie om de schijf te selecteren, zoals hieronder weergegeven:

Stap 3: Na het selecteren van het station wordt over het algemeen de Windows-installatiemap (in de meeste gevallen c:) geselecteerd om de kapotte bestanden op te ruimen.

Stap 4: Het volgende venster verschijnt om de bestanden te selecteren die moeten worden opgeschoond. U kunt alle bestanden selecteren die u wilt verwijderen. En alle geselecteerde bestanden worden van uw systeem verwijderd.

  Windows 10 Security PSA: automatische winkelupdates inschakelen

Stap 5: In de volgende stap, om systeembestanden te verwijderen, selecteert u Systeembestanden opschonen, zoals hieronder weergegeven. Het zal ongewenste systeembestanden van uw harde schijf verwijderen.

#2. Systeembestandscontrole (SFC) ScanNow

Systeembestandscontrole wordt gebruikt om Windows te scannen en beschadigde bestanden te herstellen.

Als u Windows 11, Windows 10, Windows 8.1 of Windows 8 gebruikt, voert u eerst de ingebouwde DISM (Deployment Image Servicing and Management) uit voordat u Systeembestandscontrole uitvoert.

Om de volgende opdracht uit te voeren, opent u de verhoogde opdrachtprompt (opdrachtprompt met beheerdersrechten).

Voer de volgende opdracht uit op de opdrachtprompt om de Windows-afbeelding op beschadiging te scannen:

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Nadat de bovenstaande opdracht met succes is uitgevoerd, geeft de tool weer of de afbeelding in orde, herstelbaar of niet-herstelbaar is, zoals hieronder weergegeven.

Als de afbeelding niet kan worden gerepareerd, moet u de afbeelding weggooien en opnieuw beginnen. Als de afbeelding kan worden gerepareerd, kunt u het argument /RestoreHealth gebruiken om de afbeelding te herstellen.

Om de Windows-afbeelding te herstellen

Typ de volgende opdracht op de verhoogde opdrachtprompt en druk op Enter.

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Opmerking: DISM gebruikt Windows Update om bestanden op te halen om beschadigingen te herstellen. Als uw Windows Update-client kapot is, kunt u een actieve Windows-installatie gebruiken als herstelbron of een Windows-map van een netwerkshare of verwisselbare media.

In dit geval kan het volgende commando worden gebruikt:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:RepairSourceWindows /LimitAccess

Opmerking: vervang het source-argument door de locatie van uw reparatiebron.

Zodra de bovenstaande stappen zijn voltooid, kunt u sfc /scannow uitvoeren vanaf de opdrachtprompt, zoals hieronder weergegeven:

sfc /scannow

Het programma sfc/scannow scant alle systeembestanden en vervangt beschadigde bestanden.

Een van de volgende vier scanresultaten wordt weergegeven nadat dit proces is voltooid:

Eventuele fouten in de uitvoer van deze opdracht worden opgeslagen in het bestand CBS.Log in %WinDir%LogsCBS.

Zelfs het uitvoeren van de systeembestandscontrole-scan in de veilige modus lost de problemen op die u tegenkomt in de verhoogde modus.

Nadat de registry cleaner is voltooid, is het belangrijk om uw computer opnieuw op te starten om ervoor te zorgen dat alle wijzigingen correct worden doorgevoerd.

#3. Windows Opstartherstel – Automatische reparatietool

Windows Startup Repair is een ingebouwd diagnostisch hulpprogramma dat kapotte registeritems repareert die het opstartproces belemmeren.

Ga naar het zoekvak op de taakbalk -> typ Instellingen en selecteer de optie Herstel zoals hieronder weergegeven.

Selecteer vervolgens Geavanceerd opstarten en klik op Opnieuw opstarten.

Het systeem zal opnieuw opstarten in de geavanceerde opstartmodus.

Navigeer naar de knop Problemen oplossen -> knop Geavanceerde opties -> en klik op de knop Opstartherstel zoals hieronder weergegeven:

Nadat u uw inloggegevens hebt ingevoerd, lost de tool de problemen automatisch op en start het systeem opnieuw op.

#4. Controleer op malware op uw systeem

Een van de meest voorkomende redenen voor registermanipulatie zijn met malware geïnfecteerde systemen. De malware kan registervermeldingen wijzigen en in sommige gevallen registervermeldingen beschadigen. Het wordt dus ten zeerste aanbevolen om een ​​volledige scan van uw computer uit te voeren met Windows Defender om de veiligheid en goede werking van uw Windows-systeem te garanderen.

De onderstaande stappen helpen u bij het uitvoeren van volledige Windows-systeemscans met behulp van Windows Defender, een ingebouwde virusbescherming voor Windows 10 en 11.

Stap 1: Ga naar het zoekvak op de taakbalk -> typ “Beveiliging” en u krijgt het Windows-beveiligingsvenster zoals hieronder weergegeven.

Stap 2: Klik op de optie Virus- en bedreigingsbescherming en selecteer Scanopties.

  Wat te doen als het zoekmenu niet werkt in Windows 11

Stap 3: Selecteer Microsoft Defender Antivirus (offline scan) en klik op de knop Nu scannen.

Windows Security voert een grondige scan uit van alle bestanden op uw systeem.

Microsoft Defender Offline gebruikt de meest recente beveiligingsupdates die beschikbaar zijn op het eindpunt, dus voordat u deze scan uitvoert, moet u proberen Microsoft Defender Antivirus-beveiliging online bij te werken via de optie Virus- en bedreigingsbeveiliging -> navigeer naar Updates voor virus- en bedreigingsbeveiliging en klik op Beveiligingsupdates als hieronder weergegeven.

#5. Windows Systeemherstel

Een van de gemakkelijke methoden om het kapotte register snel te repareren, is systeemherstel. U kunt deze taak uitvoeren als de bovenstaande methoden niet werken.

Het hulpprogramma Systeemherstel slaat Windows-bestanden en stuurprogramma’s op, inclusief registerinhoud, en keert terug naar de laatst bekende goede configuratie met een herstelpunt.

Ga naar het zoekvak op de taakbalk -> typ “herstelpunt”. en u krijgt het venster met systeemeigenschappen zoals hieronder weergegeven.

Klik op de optie Systeemherstel en u krijgt opties om het nieuwste systeemherstelpunt te selecteren. Standaard wordt het nieuwste systeemherstelpunt weergegeven, zoals hieronder weergegeven:

Bevestig uw herstelpuntselectie en klik op Volgende. In de volgende stap wordt het systeem opnieuw opgestart en vervangt het Windows-besturingssysteem het geselecteerde systeemherstelpunt, waardoor alle bestanden worden vervangen.

#6. Stel uw pc opnieuw in

Als een van de bovenstaande methoden niet werkt, is de laatste optie Uw pc resetten, maar deze optie verwijdert alle stuurprogramma’s en programma’s en herstelt de pc in de oorspronkelijke staat.

Zorg ervoor dat u alle benodigde back-ups maakt voordat u de reset uitvoert.

Typ de Windows-update-instellingen in het zoekvak en navigeer naar ->Geavanceerde opties->Herstel->Deze pc opnieuw instellen, zoals hieronder weergegeven.

#1. Recovery Toolbox voor register

Recovery Toolbox for Registry is een tool voor het herstellen van informatie uit beschadigde Windows-registerbestanden.

Het heeft een efficiënt herstelalgoritme voor snelle gegevensextractie en twee modi, automatisch en geavanceerd, voor eenvoudig of handmatig gebruik. De gebruiksvriendelijke interface volgt een stapsgewijze wizard die geschikt is voor alle gebruikerscategorieën. Na voltooiing geeft een boomachtige structuur de elementen weer die tijdens het herstel zijn geïdentificeerd.

#2. Systeemmonteur Ultieme verdediging

System Mechanic Ultimate Defense is een softwarepakket dat is ontworpen om uw pc te optimaliseren en te beschermen. Het biedt functies zoals een pc-opschoner, antivirusmogelijkheden, software voor gegevensherstel, wachtwoordbeheer, privacybescherming en optimalisatie.

De softwaresuite heeft tot doel de processor, het geheugen, breedband en harde schijven te versnellen, ongewenste bestanden en registerfragmenten te verwijderen, malware te verwijderen, wachtwoorden en creditcards te beveiligen, surfgedrag af te schermen, privacy te beschermen en nog veel meer, en meer dan 30.000 verschillende problemen om uw pc stabiel en probleemloos te houden. De software biedt ook een geld-terug-garantie van 30 dagen.

#3. Geavanceerde SystemCare 16 PRO

Advanced SystemCare is door AI aangedreven optimalisatiesoftware die tot doel heeft de prestaties van een computer te verbeteren door ongewenste bestanden, malware en ongeldige registervermeldingen op te ruimen.

Het optimaliseert de browserinstellingen om het online surfen met 300% te versnellen en reinigt het RAM-geheugen intelligent om de pc-snelheid met 200% te verhogen.

Het helpt bij het oplossen van computerproblemen en het verbeteren van de prestaties door middel van AI-scanning voor modules die de pc vertragen, schoont kapotte registerbestanden op, wist online sporen en blokkeert onbetrouwbare toegang om gegevensdiefstal en virusinfecties te voorkomen.

laatste woorden

Het Windows-register is de locatie waar het Windows-besturingssysteem alle systeeminstellingen opslaat, zoals hardware, software en gebruikersprofielen.

Het speelt een vitale rol in het besturingssysteem en is onderverdeeld in vijf categorieën of netelroos met meerdere sleutels en subsleutels. Door het schoon te houden, kunt u traagheid in de systeembewerkingen voorkomen. De methoden voor het repareren van het kapotte Windows-register die hierboven zijn besproken, helpen u bij het oplossen van registerproblemen en het verbeteren van de prestaties van het Windows-besturingssysteem.

Bekijk vervolgens de beste Windows-registeropschoonprogramma’s om uw pc soepel te laten werken.