Hoe Gnome 40 vroeg op Linux te installeren

epcdream.nl

De volgende generatie van de Gnome Shell-desktop is hier en heet Gnome 40 (AKA Gnome 4.0). Het wordt geleverd met een volledig opnieuw ontworpen desktop waar Linux-nerds zeker dol op zullen zijn. In deze gids laten we u zien hoe u het vroeg kunt uitproberen, voordat het in het wild wordt vrijgelaten.

Methode 1 – Installeer Fedora 34 Beta

De gemakkelijkste manier om met de nieuwe Gnome 40-desktopomgeving aan de slag te gaan, is door de Fedora 34 Beta te installeren. De bèta heeft een vooraf geconfigureerde Gnome Shell 40-desktop en gebruikers hoeven geen speciale configuratie uit te voeren om deze te gebruiken.

Om te beginnen met Fedora 34 Beta, ga naar de officiële Fedora-website. Eenmaal op de website, zoek de knop “Nu downloaden” onder het gedeelte “Fedora Workstation van de website en klik erop.

Na het selecteren van de “Download Now” knop met de muis, word je naar de Fedora Workstation download pagina gebracht. Zoek naar de knop “Download” naast “Fedora 34: x86_64 DVD ISO” en selecteer deze om de download te starten.

Zodra het Fedora 34: x86_64 DVD ISO-bestand klaar is met downloaden, moet je een opstartbare installatie-USB maken. Volg hiervoor onze handleiding over het maken van een Linux-installatie-USB.

Wanneer je je Fedora 34 Beta install USB hebt gemaakt, sluit je deze aan op de pc waarop je Fedora 34 Beta wilt gebruiken, en start je hem opnieuw op in het BIOS. Configureer het vanaf daar om op te starten vanaf de Fedora 34 Beta USB.

  Klassieke DOOM op Linux spelen met Doomsday Engine

Zodra je pc de Fedora 34 Beta USB opstart, volg je de stapsgewijze instructies hieronder om Gnome 40 te laten werken!

Stap 1: Zoek de knop “Installeren” op harde schijf en klik erop met de muis om het installatieproces voor Fedora 34 Beta te starten.

Stap 2: Nadat u op de installatieknop hebt geklikt, verschijnt het Fedora Anaconda-installatieprogramma. Selecteer met uw muis de taal die u spreekt in het menu. Klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 3: Zoek de knop “Installatiebestemming” en klik erop met de muis. Selecteer vervolgens de harde schijf waarop u Fedora 34 wilt installeren en klik op “Automatisch”.

Selecteer alleen “Aangepast” of “Geavanceerd” als je een Fedora-veteraan bent en weet wat je doet! Klik op de knop “Gereed” wanneer u klaar bent.

Stap 4: Nadat u op “Gereed” hebt geklikt, toont het installatieprogramma een venster met de naam “Installatie” -opties. Selecteer de knop “Reclaim” ruimte en selecteer vervolgens “Alles verwijderen” om alle bestaande partities op de harde schijf te verwijderen waarop je Fedora 34 Beta installeert.

Klik op “Reclaim space” wanneer u klaar bent.

Stap 5: Zoek de “Begin Installation” en klik erop om Fedora 34 Beta op de harde schijf te installeren. Houd er rekening mee dat deze installatie enige tijd in beslag kan nemen.

  Hoe gebroken Symlinks op Linux te vinden en te verwijderen

Als de installatie van Fedora 34 Beta is voltooid, start je je pc opnieuw op. Na het opnieuw opstarten zal je nieuwe Fedora 34 Beta-systeem in gebruik zijn met de nieuwste Gnome 40-desktopomgeving!

Methode 2 – Arch Linux

Als je Arch Linux gebruikt, kun je nu Gnome Shell 40 testen. Het enige dat nodig is, is het inschakelen van de “gnome onstabiele” softwarerepository. Open om te beginnen een terminalvenster.

Zodra een terminalvenster is geopend op het Arch Linux-bureaublad, start u het bestand /etc/pacman.conf in de Nano-teksteditor.

Opmerking: in deze handleiding gebruiken we de Nano-teksteditor, omdat deze het gemakkelijkst te gebruiken is. Voel je vrij om een ​​andere editor te gebruiken als je dat wilt.

sudo nano -w /etc/pacman.conf

Ga in de Nano-teksteditor naar de [multilib] gedeelte van het bestand. Eenmaal daar vind je Include = /etc/pacman.d/mirrorlist direct hieronder [multilib] en druk op de Enter-toets om een ​​nieuwe regel te maken.

Schrijf de volgende code op de nieuwe regel direct onder Include = /etc/pacman.d/mirrorlist.

[gnome-unstable]
Opnemen = /etc/pacman.d/mirrorlist

Nadat u de nieuwe code in het bestand /etc/pacman.conf hebt geschreven, drukt u op de knop Ctrl + O om uw bewerkingen in Nano op te slaan. Druk vervolgens op de Ctrl + X-knop om de editor volledig te sluiten.

Zodra de editor is gesloten, moet u Pacman opnieuw synchroniseren. Voer de volgende opdracht in om opnieuw te synchroniseren.

sudo pacman -Syy

Nu Pacman opnieuw is gesynchroniseerd, kan de installatie van Gnome 40 op Arch Linux beginnen. Installeer om te beginnen de pakketgroep “gnome”.

sudo pacman -S gnome-unstable/gnome

Installeer vervolgens het gdm-pakket, dat wordt gebruikt om in te loggen op Gnome 40. Gebruik het onderstaande Pacman-commando om het te installeren.

sudo pacman -S gnome-unstable/gdm

Als u het gdm-pakket volgt, moet u de pakketgroep “gnome-extra” installeren. Voer hiervoor de onderstaande opdracht in.

sudo pacman -S gnome-unstable/gnome-extra

Zodra alle pakketten zijn geïnstalleerd, opent u de Nano-teksteditor opnieuw met de onderstaande opdracht.

sudo nano -w /etc/pacman.conf

Zoek in Nano naar IgnorePkg = “verwijder de “#” ervoor. Plak vervolgens de onderstaande code achter IgnorePkg = .

  Ring installeren op Linux

evolutie evolutie-data-server gdm gnome-kalender gnome-klokken gnome-contacten gnome-controlecentrum gnome-sessie gnome-instellingen-daemon gnome-shell gnome-shell-extensies gnome-todo gnome-weer mompelen

Sla de bewerkingen op door op Ctrl + O te drukken en verlaat Nano met Ctrl + X. Om upgraden opnieuw in te schakelen, plaatst u een #-symbool voor IgnorePkg= in /etc/pacman.conf en slaat u het op.