Hoe Google Docs te converteren naar Libre Office-bestanden op Linux

Google Docs is een populaire productiviteitssuite die zich onderscheidt van Microsoft’s Office- en Apple’s iWork-apps, omdat het in feite een reeks online apps is. Zowel Microsoft als Apple hebben online versies van hun productiviteitssuites, maar Google Docs verslaat ze gemakkelijk. Dat gezegd hebbende, als je een open source-fan bent die Gdocs wil vermijden, is het een goed idee om al je bestaande bestanden te nemen en ze te converteren naar het standaard open source-formaat. Een van de snelste manieren om Google Docs naar Libre Office-bestandsindelingen te converteren, is door Libre Office rechtstreeks met Google Drive te verbinden

Alle uitgebrachte versies van Libre Office op Linux kunnen rechtstreeks verbinding maken met Google. Als u echter versie 5 gebruikt en niet de nieuwste release, is er mogelijk een bug waardoor u deze functie niet kunt gebruiken. Om ervoor te zorgen dat alles goed werkt, raden we u ten zeerste aan om onze gids voor het upgraden van Libre Office naar de absoluut nieuwste versie van de software te volgen.

Wanneer u Libre Office naar versie 6 heeft geüpgraded, is de volgende stap om Libre Office te verbinden met uw Google-account. Om te leren hoe u toegang krijgt tot uw Google-account in Libre Office, volgt u onze tutorial hierover. Als je succesvol bent ingelogd bij Google in Libre Office, is het mogelijk om Gdoc-bestanden te converteren naar het Open Document-formaat op Linux.

Document exporteren als ODT

Nu Libre Office een directe verbinding heeft met uw Google-account en Google Drive-bestanden, is het eenvoudig om de conversie te starten. De eerste stap in dit proces is om op afstand een Google Doc-bestand rechtstreeks vanuit uw account te laden. Houd er rekening mee dat dit bestand rechtstreeks wordt geopend via de Google API en niet wordt opgeslagen op uw Linux-pc.

Google Documenten ondersteunt meerdere soorten bestanden. Als u bijvoorbeeld een tekstdocument van Google Docs wilt converteren, moet u beginnen met het openen van Libre Office Writer. Wilt u een Google Docs-spreadsheetbestand opslaan als ODT? Open in plaats daarvan Libre Office Calc, enz. Met het juiste Libre Office-programma geopend, selecteert u “open afstandsbediening” en doorloopt u het proces om rechtstreeks toegang te krijgen tot het Google Doc-bestand in Libre Office.

Houd bij het importeren van het bestand de opmaak in de gaten. Als dingen niet op hun plaats lijken, kun je proberen het opnieuw te importeren of op zijn minst het formaat aan te passen en het een beetje op te lossen als er iets mis is gegaan tijdens het importproces. Als alles er goed uitziet, is het exporteren als ODT klaar voor gebruik.

Om het externe Google Docs-bestand te exporteren, klikt u op het menu “Bestand” en zoekt u naar de knop Opslaan. Bij het zoeken naar de optie “Opslaan” is het absoluut noodzakelijk dat u “Opslaan op afstand” of “Opslaan” niet selecteert. Als u op een van deze opties klikt, wordt het bestand opgeslagen in Google Drive en is dit niet nuttig voor wat we proberen te doen.

  Hoe toegang te krijgen tot megabestanden op Linux

Klik in plaats daarvan in het menu “Bestand” op de optie “Opslaan als”. Als u “Opslaan als” selecteert, wordt een dialoogvenster weergegeven waarin de gebruiker kan kiezen waar het nieuwe bestand moet worden geplaatst. In het dialoogvenster “Opslaan als” moet u eerst op het pictogram “Home” klikken, omdat Libre Office standaard probeert toegang te krijgen tot Google.

Wanneer u de juiste map hebt bereikt, kijkt u onderaan het dialoogvenster Opslaan voor een vervolgkeuzemenu. Standaard staat er ‘Alle indelingen’. Klik op het menu om de kiezer te openen en te wijzigen in ODT.

Nadat u het bestandstype hebt gewijzigd, schrijft u een nieuwe bestandsnaam in. Het wijzigen van de bestandsnaam is van vitaal belang, omdat het naamgevingsschema van Google niet zo goed werkt buiten Google Documenten.

Als alles er goed uitziet, klikt u op “opslaan” en het Google Docs-bestand wordt geëxporteerd naar /home/gebruikersnaam/ als een native, Libre Office-compatibel ODT-document!

Andere manieren om Google Docs naar Libre Office te converteren

Vindt u het vervelend om uw Google-account rechtstreeks aan Libre Office te koppelen om uw Gdoc-bestanden naar het Open Document-formaat te exporteren? Als dat zo is, overweeg dan om dit alternatief te proberen. Het mooie van deze methode is dat het gemakkelijk te doen is, zelfs als de “externe” Libre Office-functie niet werkt.

  Hoe u uw lijsten in Linux kunt organiseren met Dynalist

Begin door in te loggen op uw Google Drive-account. Zoek vanaf daar het bestand dat u wilt converteren. Houd er rekening mee dat GDoc-bestanden niet in batches kunnen worden geconverteerd. U moet dit proces voor elk document herhalen.

Markeer een Gdoc-document en klik op ‘Downloaden’. Het zal het bestand converteren naar een Microsoft Office-compatibel bestand. Als u bijvoorbeeld een Gdoc-tekstdocument downloadt, wordt het geëxporteerd als DOCX. Excel downloads als MS Office-compatibel bestand, enz.

Open uw bestandsbeheerder en klik op “Downloads”. Zoek in de map “Downloads” de nieuw geconverteerde documentmap die u van Google Drive hebt gekregen en dubbelklik erop om deze in Libre Office te openen. Libre Office heeft een uitstekende Microsoft Office-compatibiliteit, dus uw gedownloade bestand zou prima moeten worden geïmporteerd.

Klik op “Bestand” en vervolgens op “Opslaan als” om het opslagmenu te openen. Wijzig “Alle formaten” in “ODT” en exporteer het bestand.

Wanneer Libre Office klaar is met het opslaan van het bestand, wordt het met succes geconverteerd naar het Open Document-formaat!