Hoe Google-wachtwoordcontrole te gebruiken

Google heeft een tool die is ontworpen om uw wachtwoorden veilig te analyseren aan de hand van een database van wachtwoorden waarvan bekend is dat ze zijn gecompromitteerd en geschonden. Password Checkup is beschikbaar als extensie of als webservice. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

Controleer uw wachtwoorden met de extensie

Als u geen wachtwoordbeheerder van derden gebruikt of geen sterke en veilige wachtwoorden gebruikt, helpt de wachtwoordcontrole-extensie van Google u te achterhalen of een wachtwoord dat u gebruikt voor niet-Google-websites is vrijgegeven.

Telkens wanneer u zich aanmeldt bij een account, controleert de extensie het wachtwoord aan de hand van een database met bekende inbreuken, waarbij beide worden gehasht en de resultaten worden vergeleken. Als het wachtwoord dat u gebruikt in de lijst met bekende inbreuken staat, wordt u gewaarschuwd en wordt u aangeraden uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

  Hoe (en waarom) aanmelden voor Google Recording Storage

Start Chrome en ga naar de Chrome-webwinkel voor de Wachtwoord Checkup-extensie. Eenmaal daar, klik op “Toevoegen aan Chrome” om de download te starten.

Lees de machtigingen van de extensie en klik vervolgens op “Extensie toevoegen” om deze aan uw browser toe te voegen.

Lees de machtigingen en klik vervolgens op

Nadat de extensie is geïnstalleerd, verschijnt het pictogram in de werkbalk of het Chrome-menu. Als u erop klikt, wordt weergegeven hoeveel wachtwoorden de afgelopen week zijn geanalyseerd.

Bovendien is er een Chrome-vlag die u kunt inschakelen, die in wezen hetzelfde doet. Het verschil is dat het hele proces op de achtergrond plaatsvindt en u alleen waarschuwt als het een gehackt wachtwoord opmerkt.

U kunt de vlag inschakelen door het volgende adres te kopiëren en in de Omnibox van Chrome te plakken:

chrome://flags/#password-leak-detection

Kies “Ingeschakeld” in de vervolgkeuzelijst en klik vervolgens op “Opnieuw starten” om de browser opnieuw te starten.

  Hoe u uw Outlook.com-snelkoppelingen kunt aanpassen aan Gmail of Yahoo!

Om de vlag in te schakelen, klikt u op de vervolgkeuzelijst voor:

Controleer al uw opgeslagen wachtwoorden met online wachtwoordcontrole

Als u de extensie Wachtwoordcontrole gebruikt, maar alle wachtwoorden wilt kunnen controleren die u hebt opgeslagen in de wachtwoordbeheerder van Chrome, heeft Google daar een speciale website voor. Gebruik in plaats daarvan dezelfde controletool om alle wachtwoorden te analyseren die u al hebt ingevoerd en tegelijkertijd met uw Google-account hebt gesynchroniseerd.

Start uw browser, ga naar de De website van Google Password Manageren klik vervolgens op de knop “Wachtwoorden controleren”.

Klik

Als u een wachtwoordzin gebruikt om wachtwoorden in uw Google-account te coderen, kunt u deze functie niet gebruiken, tenzij u de huidige wachtwoordzin verwijdert.

Klik vervolgens op “Controleer wachtwoorden” om aan de slag te gaan.

  Widgets toevoegen aan het startscherm van uw iPad op iPadOS 14

Klik

Om te bevestigen dat jij het bent, voer je het wachtwoord van je Google-account in en klik je op “Volgende” om door te gaan.

Nadat de controle is voltooid, wordt hieronder weergegeven of er gecompromitteerde, hergebruikte of zwakke wachtwoorden zijn gevonden.

Als Wachtwoordcontrole conflicten met uw opgeslagen wachtwoorden heeft gevonden, verschijnt er een waarschuwing naast het gebied dat moet worden geadresseerd. Klik op de pijl-omlaag naast de waarschuwing en klik vervolgens op “Wachtwoord wijzigen” om doorgestuurd te worden naar de accountbeheerpagina voor dat account.

Als er waarschuwingen/waarschuwingen zijn, klik dan op het gedeelte met de waarschuwing en klik op

Nadat u het wachtwoord van uw account heeft gewijzigd, kunt u aan de slag. Als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere accounts die niet zijn gesynchroniseerd in uw Google-account, stelt u die wachtwoorden ook opnieuw in.

gerelateerde berichten