Hoe Grub opnieuw te installeren op Arch Linux

Is de Grub-bootloader van je Arch Linux-systeem kapot? Moet u het opnieuw installeren om uw Arch-systeem weer opstartbaar te maken? Het blijkt dat met een snelle truc in het Arch Linux-installatieprogramma ISO, dat kan! In deze gids laten we je zien hoe!

Voordat we beginnen

Grub repareren in Arch Linux betekent verbinding maken met internet via de opdrachtregel in het installatieprogramma. Als u Ethernet gebruikt, is de verbinding automatisch en hoeft u niets te configureren. Als u echter wifi gebruikt, moet u handmatig verbinding maken.

Om verbinding te maken met wifi in het Arch Linux-installatieprogramma, bekijk de officiële Wiki. Het zal u helpen bij het instellen van een wifi-verbinding in het installatieprogramma.

Arch Linux ISO downloaden en USB maken

Als je Grub opnieuw moet installeren op Arch Linux, heb je de installatie-ISO op USB nodig. Als u uw oorspronkelijke ISO-installatiebestand bent kwijtgeraakt, moet u de ISO downloaden en een nieuwe opstartbare USB maken.

Opmerking: als je nog steeds je originele Arch Linux USB-installatieprogramma hebt, kun je dit gedeelte van de handleiding overslaan.

Om het Arch Linux ISO-bestand te bemachtigen, ga je naar ArchLinux.org. Zoek op de website de knop “Download” en selecteer deze met de muis. Je downloadt dan je Arch Linux ISO-bestand naar de vrije pc of Mac waarop je je Arch Linux USB maakt.

  Hoe u automatisch bestanden tussen Linux-computers kunt synchroniseren met Syncthing

Ga met het gedownloade ISO-bestand naar Etcher.io en download de nieuwste versie van de app. Etcher is platformonafhankelijk en werkt op Windows, Mac OS en elk Linux-besturingssysteem.

Na het downloaden van Etcher, open je het en volg je de stapsgewijze instructies hieronder om je nieuwe ISO-bestand te maken.

Stap 1: Zoek de knop “Flash van bestand” en klik erop met de muis. Wanneer u de knop “Flash van bestand” selecteert, opent Etcher een bestandsbrowservenster. Zoek in dit venster het Arch Linux ISO-bestand en selecteer het om aan de app toe te voegen.

Stap 2: Steek uw USB-stick in de USB-poort van de computer. Nadat u het hebt ingevoegd, klikt u op de knop “Doel selecteren” en opent u het apparaatselectiegebied. Gebruik het vervolgens om op de USB-flashdrive te klikken die u wilt gebruiken om de Arch Linux ISO te installeren.

Stap 3: Zoek de “Flash!” en klik erop met de muis. Na het klikken op de “Flash!” knop, begint Etcher het Arch Linux ISO-bestand naar uw USB-flashstation te flashen.

Wanneer het knipperen is voltooid, koppelt u de USB los van de reserve-pc en sluit u deze aan op uw Arch Linux-systeem. Start vervolgens op in het BIOS van de Arch PC en stel het in om vanaf USB op te starten.

  Hoe speel je Orcs Must Die! 2 op linux

Uw Arch Linux-installatie koppelen

U moet uw Arch Linux-installatie in het installatieprogramma koppelen om Grub opnieuw te installeren. Om dit te doen, begint u met het uitvoeren van de opdracht lsblk. De opdracht lsblk toont alle aangesloten opslagapparaten op het systeem.

Zoek vanaf hier uw rootpartitie. In dit voorbeeld is het stationslabel van de rootpartitie /dev/sda2. Houd er rekening mee dat uw rootpartitie zal verschillen. U moet bepalen welke rootpartitie lsblk gebruikt.

Als je eenmaal hebt uitgezocht wat het stationslabel van je rootpartitie is, koppel je het aan de map /mnt met de opdracht mount.

mount /dev/sda2 /mnt

Na het aankoppelen van de rootpartitie, moet je de opstartpartitie aankoppelen. Dit deel is lastig en het verschilt afhankelijk van het type installatie van uw Arch Linux-systeem.

UEFI

Als je Arch Linux in de UEFI-modus hebt geïnstalleerd, heb je waarschijnlijk een speciale UEFI-partitie van ongeveer 512 MB of zo. In dit voorbeeld is de UEFI-opstartpartitie /dev/sda1 en wordt deze geactiveerd op /boot/efi/ in Arch Linux.

Opmerking: uw UEFI-opstartpartitielabel zal verschillen van de

Gebruik de volgende mount-opdracht om de UEFI-partitie in het installatieprogramma te koppelen.

mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi

Houd er rekening mee dat elk Arch Linux-systeem anders is. Tijdens de installatie heb je aankoppelpunten gekozen voor je UEFI-opstartpartitie. Als uw koppelpunt verschilt van /boot/efi, moet u dit specificeren in plaats van het onderstaande voorbeeldcommando om toegang te krijgen in het Arch Linux-installatieprogramma.

  Hoe Spelunky op Linux te spelen

Kunt u er niet achter komen waar uw UEFI-partitie naartoe wordt gemount? Bekijk je fstab-bestand met de onderstaande opdracht. Het schetst waar elke partitie in Arch Linux wordt geactiveerd.

cat /mnt/etc/fstab

niet-UEFI

Als je Arch Linux in niet-UEFI-modus hebt geïnstalleerd, wordt de bootloader rechtstreeks op de MBR van de rootpartitie geïnstalleerd. Het is niet nodig om iets anders te mounten dan de rootpartitie om grub te repareren.

Grub opnieuw installeren

Als je Grub kapot is op Arch Linux, kun je hem eenvoudig opnieuw installeren om hem te repareren. Om het opnieuw te installeren, moet u eerst toegang krijgen tot uw bestaande Arch Linux-systeem in de Arch Chroot. Om dat te doen, voert u de onderstaande opdracht arch-chroot in.

arch-chroot /mnt

Door de bovenstaande opdracht in te voeren, krijgt u toegang tot uw Arch Linux-installatie. Vanaf hier kan Grub eenvoudig opnieuw worden geïnstalleerd.

Grub installeer UEFI . opnieuw

Voer de onderstaande opdrachten in om Grub opnieuw op een UEFI-systeem te installeren. Vergeet niet om –efi-directory=/boot/efi te wijzigen als uw EFI-directory niet /boot/efi is.

pacman -S grub efibootmgr os-prober

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=grub

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Grub installeert niet-UEFI opnieuw

Voer de onderstaande opdrachten in om Grub opnieuw te installeren op een niet-UEFI-systeem. Zorg ervoor dat u /dev/sda in het tweede commando wijzigt om de harde schijf weer te geven waarop u Arch Linux hebt geïnstalleerd.

pacman -S grub

grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg