Hoe het navigatiedeelvenster in Outlook aan te passen

De Outlook-client wordt geleverd met verschillende deelvensters die u kunt weergeven en verbergen. Elk van deze vensters is ontworpen om het gemakkelijker te maken om dingen in Outlook te vinden, te zien en te beheren. We gaan bekijken hoe u ze opent en hoe u ze kunt aanpassen aan uw manier van werken, te beginnen met het navigatievenster.

Pas het gedeelte Favorieten aan

Het navigatievenster, ook wel het mappenvenster genoemd, is het venster aan de linkerkant dat mappen zoals Inbox en Verzonden items toont, evenals gedeelde mailboxen of groepen.

Standaard geeft Outlook het navigatievenster weer met de map “Favorieten” bovenaan zichtbaar voor gemakkelijke toegang. Favorieten zijn een verzameling veelgebruikte mappen, zoals Inbox en Verzonden items.

U kunt elke gewenste map aan de favorieten toevoegen door met de rechtermuisknop op de map in het navigatievenster te klikken en op “Toevoegen aan favorieten” te klikken.

De map verschijnt dan in het gedeelte Favorieten.

U kunt mappen ook slepen en neerzetten in het gedeelte Favorieten. Mappen die worden weergegeven in de Favorieten zijn geen nieuwe mappen of kopieën van bestaande mappen; het zijn snelkoppelingen naar mappen in uw mailbox.

Dit betekent dat als u een e-mail verwijdert uit een map in uw Favorieten, u deze ook verwijdert uit de “echte” map die in de mailbox wordt weergegeven. U kunt elke gewenste map toevoegen aan of verwijderen uit uw favorieten. Klik met de rechtermuisknop op een map in Favorieten en selecteer “Verwijderen uit Favorieten” om deze te verwijderen.

De map blijft wel beschikbaar in de mailbox; het zal gewoon niet zichtbaar zijn in de Favorieten. Hoewel u mappen aan de Favorieten kunt toevoegen door ze te slepen en neer te zetten, kunt u mappen niet uit de Favorieten verwijderen door ze terug naar de mailbox te slepen en neer te zetten. De enige manier om een ​​map uit de Favorieten te verwijderen, is door het contextmenu met de rechtermuisknop te gebruiken.

  Wat betekent "AMA" en hoe gebruik je het?

Je kunt de Favorieten ook helemaal uitschakelen als je ze niet wilt gebruiken. Het maakt niet uit in welke map u zich bevindt, klik op Beeld > Mappenvenster.

Schakel in het menu dat verschijnt de optie “Favorieten” uit.

Hiermee wordt het gedeelte Favorieten uit het navigatievenster verwijderd. Om het weer in te schakelen, drukt u op Beeld> Mappenvenster en schakelt u “Favorieten” weer in.

De weergave van het navigatiedeelvenster aanpassen

Het is u misschien opgevallen dat de vervolgkeuzemenu’s van het mapvenster meer omvatten dan alleen het in- en uitschakelen van Favorieten. U kunt ook kiezen of het navigatiedeelvenster zichtbaar is (de standaardinstelling), geminimaliseerd naar de zijkant of volledig is uitgeschakeld.

Het minimaliseren van het paneel is handig op kleinere schermen, en het uitschakelen van het paneel kan handig zijn wanneer u te maken hebt met veel e-mails in één map en u uw schermruimte wilt maximaliseren. Als u de optie “Geminimaliseerd” kiest, schuift het paneel naar links en worden alleen de eerste drie items in de Favorieten weergegeven.

Om het volledige deelvenster opnieuw te bekijken, klikt u op de pijl boven aan het deelvenster om het naar buiten te schuiven.

Wanneer u de aanwijzer ergens anders in Outlook verplaatst, wordt het deelvenster weer geminimaliseerd. Om het zichtbaar te houden, kunt u terugkeren naar Beeld > Mappenvenster en de instelling wijzigen in “Normaal” of klikken op de pin in de rechterbovenhoek van het deelvenster.

  Wat is Apple One en hoeveel kost het abonnement?

Pas de pictogrammen aan de onderkant van het navigatiedeelvenster aan

Onder aan het navigatiedeelvenster staan ​​pictogrammen voor andere Outlook-functies: agenda, taken, enzovoort.

Om ertussen te schakelen, klikt u op een pictogram of drukt u op Ctrl+[a number] op je toetsenbord. Ctrl+1 gaat naar het eerste pictogram in de lijst, Ctrl+2 naar het tweede, enzovoort. Door over elk pictogram te bewegen, ziet u een snel overzicht van belangrijke gegevens, zoals aankomende evenementen in de Agenda of uw favoriete contacten in Personen.

U kunt kiezen hoeveel pictogrammen hier worden weergegeven, in welke volgorde ze staan ​​en of Outlook ze als pictogrammen of woorden weergeeft. Om toegang te krijgen tot deze opties, gaat u opnieuw naar Beeld> Mappenvenster en selecteert u “Opties”.

U kunt ook naar Bestand > Opties > Geavanceerd gaan en vervolgens op de knop “Navigatie” klikken.

Welke route u ook kiest, Outlook geeft het venster “Navigatie-opties” weer.

Met de eerste optie kunt u kiezen hoeveel items Outlook onder aan het navigatievenster weergeeft. Het maximale aantal dat u kunt kiezen is acht, hoewel de meeste mensen slechts zeven items hebben om weer te geven, aangezien de achtste optie Journal was (die in Outlook 2013 niet meer werd gebruikt). Microsoft is er nooit in geslaagd de limiet van acht naar zeven te wijzigen.

Het maakt niet uit welk nummer u hier kiest, u moet het navigatievenster uitbreiden om de extra pictogrammen weer te geven. U kunt het formaat van het deelvenster wijzigen door de rechterrand te slepen.

Als u liever de namen van de opties ziet in plaats van pictogrammen, kunt u de optie “Compacte navigatie” uitschakelen.

Dit verandert de opties in namen, en deze zullen nog steeds voldoen aan de “Maximum aantal zichtbare items” waarde die je hebt gekozen.

  Hoe een profielfoto in zoom in te stellen

U kunt de volgorde van de items wijzigen door een item te selecteren en vervolgens de knoppen “Omhoog” en “Omlaag” te gebruiken.

Dit is handig als u specifieke items hebt die u regelmatig gebruikt, zoals taken of notities, en u wilt dat deze toegankelijker zijn zonder dat alle items zichtbaar moeten zijn. U kunt de items ook slepen en neerzetten in een andere volgorde in het navigatievenster zelf. U kunt de volgorde wijzigen, ongeacht of u de instelling “Compacte navigatie” hebt in- of uitgeschakeld.

Er is een kleine eigenaardigheid waarvan u zich bewust moet zijn. De Ctrl+ . gebruiken[number] combo opent nog steeds de pictogrammen in hun oorspronkelijke standaardvolgorde. CTRL+1 opent altijd de e-mail, CTRL+2 opent altijd de kalender, enzovoort, ongeacht hoe u de pictogrammen zelf rangschikt.

Ten slotte is er de knop “Reset”, die de opties van het navigatievenster terugzet naar de standaardconfiguratie.

Hiermee wordt de waarde voor “Maximum aantal zichtbare items” teruggezet naar vier en de volgorde van de items naar de standaardwaarde. Het verandert echter niet de “Compacte navigatie”-instelling; als je dat hebt uitgeschakeld, blijft het uit, zelfs als je de standaardinstellingen terugzet.

En dat is een blik op het navigatievenster, een van de meest fundamentele onderdelen van Outlook. Hopelijk kunnen deze aanpassingsopties ervoor zorgen dat het beter voor u werkt.