Hoe het percentage verschil tussen waarden in Excel te vinden?

U kunt Excel gebruiken om snel het veranderingspercentage tussen twee waarden te berekenen. In ons eenvoudige voorbeeld laten we u zien wat u moet weten om dingen te kunnen berekenen zoals hoeveel de gasprijs van de ene op de andere dag is veranderd of het percentage van de stijging of daling van een aandelenkoers.

Hoe percentage verandering werkt

Het veranderingspercentage tussen een oorspronkelijke en een nieuwe waarde wordt gedefinieerd als het verschil tussen de oorspronkelijke waarde en de nieuwe waarde, gedeeld door de oorspronkelijke waarde.

(new_value - original_value)/(original_value)

Als de prijs van een gallon benzine bijvoorbeeld gisteren $2.999 was op uw rit naar huis en het steeg tot $3.199 vanmorgen toen u uw tank vulde, dan zou u het veranderingspercentage kunnen berekenen door die waarden in de formule in te voeren.

($3.199 - $2.999)/($2.999) =  0.067 = 6.7%

Laten we een voorbeeld bekijken

Voor ons eenvoudige voorbeeld bekijken we een lijst met hypothetische prijzen en bepalen we het veranderingspercentage tussen een oorspronkelijke prijs en een nieuwe prijs.

  Hoe OneDrive te gebruiken om afbeeldingen en documenten te zoeken op basis van de tekst erin

Dit zijn onze voorbeeldgegevens met drie kolommen: ‘Oorspronkelijke prijs’, ‘Nieuwe prijs’ en ‘Percentage van wijziging’. We hebben de eerste twee kolommen opgemaakt als bedragen in dollars.

Begin met het selecteren van de eerste cel in de kolom “Percentage van verandering”.

Typ de volgende formule en druk vervolgens op Enter:

=(F3-E3)/E3

Het resultaat verschijnt in de cel. Het is nog niet opgemaakt als een percentage. Om dat te doen, selecteert u eerst de cel met de waarde.

Navigeer in het menu “Home” naar het menu “Nummers”. We zullen twee knoppen gebruiken: een om de celwaarde op te maken als een percentage en een andere om het aantal decimalen te verminderen, zodat de cel alleen de tienden toont. Druk eerst op de knop “%”. Druk vervolgens op de knop “.00->.0”. U kunt een van de knoppen aan de rechterkant van het menu gebruiken om de weergegeven nauwkeurigheid van de waarde te verhogen of te verlagen.

  Tekst uit een afbeelding schrapen in Chrome

De waarde is nu opgemaakt als een percentage met slechts één decimaal weergegeven.

Nu kunnen we het veranderingspercentage voor de overige waarden berekenen.

Selecteer alle cellen van de kolom “Percentage van verandering” en druk vervolgens op Ctrl+D. De sneltoets Ctrl+D vult gegevens naar beneden of naar rechts door alle geselecteerde cellen.

Nu we klaar zijn, zijn alle veranderingspercentages tussen de oorspronkelijke prijzen en de nieuwe prijzen berekend. Merk op dat wanneer de waarde “Nieuwe prijs” lager is dan de waarde “Oorspronkelijke prijs”, het resultaat negatief is.