Hoe het scherm op te nemen in Ubuntu

Als je onlangs naar Ubuntu Linux bent verhuisd en op zoek bent naar de gemakkelijkste manier om het scherm op te nemen, dan is deze handleiding iets voor jou. We hebben gedetailleerde instructies toegevoegd voor het screenen van records in Ubuntu. U hoeft zelfs geen apps van derden meer te gebruiken, aangezien de Gnome Desktop Shell wordt geleverd met een native schermrecorder. Daarnaast hebben we populaire apps zoals SimpleScreenRecorder en OBS Studio toegevoegd voor het geval je meer opties wilt om het scherm op te nemen. Laten we wat dat betreft verder gaan en leren hoe u schermopnames kunt maken in Ubuntu.

Neem het scherm op in Ubuntu (2022)

In deze handleiding hebben we drie manieren toegevoegd om het scherm in Ubuntu op te nemen. Hoewel de ingebouwde schermrecorder voldoet aan de behoeften van de meeste gebruikers, kunt u voor apps van derden kiezen als u meer functies wilt.

Neem het scherm op in Ubuntu met behulp van een sneltoets

U hoeft geen software van derden meer te installeren om het scherm op Ubuntu (en andere Linux-distributies) op te nemen. Het wordt geleverd met een ingebouwde schermrecorder, die deel uitmaakt van de Gnome Shell. Met een sneltoets kun je, net als op Windows, Chrome OS en macOS, meteen beginnen met schermopname op Ubuntu.

Het beste deel hier is dat het schermopname ondersteunt voor alle drie de voorkeuren: volledig scherm, venster en aangepast gedeeltelijk gebied. Het enige nadeel dat we hebben gevonden, is dat het geen audio-opname ondersteunt (intern of microfoon), en de schermopname wordt opgeslagen in WEBM-indeling. Dat gezegd hebbende, laten we doorgaan en leren hoe we het scherm in Ubuntu kunnen opnemen.

  Controleer waarom uw pc niet compatibel is

1. Gebruik gewoon de sneltoets “Ctrl + Alt + Shift + R” in Ubuntu en er verschijnt een pop-upvenster voor schermopname op het scherm. Ga nu naar het videotabblad onderaan en kies uw voorkeur, of u het volledige scherm, een bepaald venster of een gedeeltelijk gebied wilt opnemen.

2. Klik daarna op de rode knop “Opnemen” en het zal beginnen met het opnemen van het scherm in Ubuntu.

3. Om de schermopname te stoppen, klikt u op de rode knop in het systeemvak in de rechterbovenhoek. En je bent klaar.

4. De schermopname wordt opgeslagen onder Home/Videos/Screencasts.

Neem het scherm op met audio in Ubuntu (app van derden)

Als u op zoek bent naar geavanceerde software om het scherm op Ubuntu op te nemen, raad ik aan om SimpleScreenRecorder te downloaden. Het wordt geleverd met een overvloed aan functies, waaronder audio-opname, framesnelheidselectie, bitrate-aanpassing, cursoropname, gebiedsselectie en meer.

SimpleScreenRecorder ondersteunt ook een brede selectie van mediaformaten zoals MP4, MKV, WEBM en nog veel meer. Het enige probleem is dat u problemen kunt ondervinden als u de Wayland-weergaveserver gebruikt. Maar voor het grote aantal gebruikers dat nog steeds op X11/Xorg zit, werkt het feilloos. Hier leest u hoe u SimpleScreenRecorder gebruikt om het scherm in Ubuntu op te nemen.

1. Start de Terminal op en voer de onderstaande opdracht uit. Voer vervolgens het wachtwoord in en druk op “y” wanneer daarom wordt gevraagd. Hiermee wordt SimpleScreenRecorder binnen enkele seconden in Ubuntu geïnstalleerd.

sudo apt install simplescreenrecorder

2. Open nu SimpleScreenRecorder vanuit het app-opstartprogramma. Kies hier het opnamegebied – of het nu het volledige scherm, een vast gebied of een actief venster is. U kunt ook andere instellingen aanpassen, waaronder de framesnelheid, de opnamecursor en de audio-invoer.

  Een iPhone-achtige AirPods-ervaring op een Mac krijgen

3. Klik op “Doorgaan” en u hebt de mogelijkheid om het mediaformaat, de map om de schermopname op te slaan, de audio-/videocodec en meer op de volgende pagina te selecteren.

4. Klik op de volgende pagina bovenaan op “Opname starten” en het scherm zal meteen worden vastgelegd.

5. U vindt de voortgangsbalk in het systeemvak in de rechterbovenhoek. Je kunt het op elk moment met een klik openen en de optie “Opname opslaan” kiezen als je klaar bent.

6. De schermopname wordt opgeslagen onder Home/Video’s.

Neem het scherm op met webcam met behulp van OBS Studio

OBS Studio wordt beschouwd als een van de beste schermopnamesoftware en wordt over het algemeen aanbevolen voor meer geavanceerde gebruikers. Maar als je meer functies wilt, zoals webcamondersteuning en Wayland-compatibiliteit, moet je zeker eens kijken naar OBS Studio. Hier zijn de stappen om het scherm in Ubuntu op te nemen met OBS Studio.

Opmerking: OBS Studio was extreem buggy op mijn Ubuntu-installatie die op een Wayland-displayserver draaide. Het bevroor de hele computer. We raden aan om over te schakelen naar Xorg als je het scherm zonder problemen in Ubuntu wilt opnemen.

1. Open de Terminal en voer de onderstaande opdrachten een voor een uit om OBS Studio in Ubuntu te installeren.

sudo add-apt-repository ppa:obsproject/obs-studio
sudo apt update
sudo apt install obs-studio

2. Na de installatie opent u OBS Studio en kiest u “Alleen optimaliseren voor opname” tijdens de eerste installatie. Klik vervolgens op het “+” icoon onder “Bronnen” en selecteer “Screen Capture (PipeWire)“. U kunt ook “Window Capture (PipeWire)” selecteren voor gedeeltelijke en vensterselectie.

  Netflix bedienen vanaf je telefoon

3. Als u de Screen Capture-bron toevoegt, wordt het hele scherm weergegeven in het voorbeeldgedeelte in OBS Studio.

4. Om een ​​webcam toe te voegen, klikt u nogmaals op “+” onder “Bronnen” en kiest u “Video Capture Device“. U kunt ook “Audio Input Capture (PulseAudio)” toevoegen om het geluid vast te leggen met een externe microfoon.

5. Klik ten slotte op “Start Recording” en het scherm wordt opgenomen met een webcamweergave en audio. Makkelijk, toch?

6. Om de opname te stoppen, klikt u op het OBS Studio-pictogram in het systeemvak van Ubuntu en kiest u “Stop”. De schermopname wordt opgeslagen onder Home/Video’s.

Leg het scherm in Ubuntu op 3 eenvoudige manieren vast

Dit zijn dus de drie methoden om het scherm op te nemen in Ubuntu Linux. Van alle oplossingen vind ik de ingebouwde schermrecorder prettig omdat hij gemakkelijk te gebruiken is en als een zonnetje werkt, zelfs op een Wayland-displayserver. Maar als u zelfstudievideo’s wilt maken en uw audio samen met het scherm in Ubuntu wilt opnemen, gebruikt u de andere twee methoden. Als je bovendien de beste Ubuntu-sneltoetsen wilt leren, ga dan naar het artikel dat we hier hebben gelinkt. En om Android-apps in Ubuntu zonder emulator uit te voeren, volgt u onze gedetailleerde handleiding. Tot slot, als u nog vragen heeft, laat het ons dan weten in het commentaargedeelte hieronder.

gerelateerde berichten