hoe het scherm te gebruiken [Guide]

Scherm is een handig hulpmiddel omdat het gebruikers in staat stelt om terminalsessies op te slaan en terug te keren zonder het terminalvenster open te hoeven houden. Hoewel veel Linux-gebruikers deze software op Linux-servers gebruiken, kan het ook nuttig zijn voor Ubuntu-gebruikers die altijd willen terugkeren naar een terminalprogramma zonder de terminal altijd open te hoeven houden.

In deze handleiding laten we u zien hoe u Screen op Ubuntu installeert, hoe het programma werkt en hoe u het ook kunt gebruiken.

Ubuntu: hoe Scherm te gebruiken – Installatie

Hoewel Screen een van de meest gebruikte terminalsessiemanagers op Linux is, is het niet vooraf geïnstalleerd op Ubuntu. Om het te gebruiken, moet u het handmatig op uw computer installeren.

Om de installatie van Screen op uw Linux-pc te starten, opent u een terminalvenster. Om een ​​terminalvenster op het Ubuntu-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. U kunt ook zoeken naar “Terminal” in het app-menu en het programma op die manier openen.

Zodra het terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik op het Ubuntu-bureaublad, gebruikt u de onderstaande opdracht apt install om de toepassing Screen te installeren.

sudo apt install screen

Wil je Screen niet installeren via de terminal? Je kunt het ook vinden in de Synaptic Package Manager. Als u Synaptic op Ubuntu hebt geïnstalleerd, klikt u op “Zoeken”, typt u “scherm” en installeert u het pakket.

  Hoe de CE-34788-0 PS4-foutcode te repareren

Ubuntu: hoe scherm te gebruiken – Sneltoetsen voor scherm

Scherm heeft veel sneltoetsen die u moet begrijpen als u het programma wilt gebruiken. Met elk van de sneltoetsen kunt u Scherm gebruiken om uw terminalsessies op Ubuntu te beheren.

Er zijn heel veel sneltoetsen voor Screen. Zo veel dat als we ze in dit artikel zouden plaatsen, het de helft van de pagina zou beslaan, dus we kunnen ze hier niet laten zien. U kunt de sneltoetsen op het scherm echter zelf bekijken door het volgende te doen.

Gebruik eerst de man screen-opdracht om de handleiding van de Screen-applicatie te bekijken. Deze handleiding is erg lang, maar bevat alles wat er te weten valt over de app.

man screen

Eenmaal binnen in de handleiding van het scherm, drukt u op de spatiebalk totdat u bij het gedeelte “STANDAARD TOETSBINDINGEN” komt. Lees vanaf daar de sneltoetsentabel om vertrouwd te raken met Screen.

Wilt u de sneltoetsinformatie in uw favoriete teksteditor bekijken? Exporteer het naar een tekstbestand in uw thuismap met de onderstaande opdracht.

man screen > ~/screen-manual.txt

Open “screen-manual.txt” om het te bekijken.

Ubuntu: hoe scherm te gebruiken – Basisgebruik van scherm

Screen is een zeer geavanceerd programma, ondanks de kleine installatiegrootte. In deze gids behandelen we de fundamentele elementen ervan, zoals hoe je het scherm activeert, hoe je terminalsessies naar de achtergrond/voorgrond stuurt, enz.

  Zoeken in tekstberichten op iPhone of iPad

Start om te beginnen de Screen-applicatie in de terminal. Voer hiervoor het volgende schermcommando uit.

screen

Zodra u de Screen-app start, ziet u een kort bericht over het auteursrecht en de mogelijkheden van het programma. Druk vanaf hier op de spatiebalk op het toetsenbord.

Nadat u op de spatiebalk hebt gedrukt, krijgt u een lege terminal te zien. Deze terminal loopt echter via Screen. Vanaf hier kunt u elk programma starten. Als u bijvoorbeeld de Top-app in Screen wilt uitvoeren, voert u het volgende uit:

top

Om de Top-app naar de achtergrond te sturen en een andere terminal te openen, drukt u op Ctrl + A gevolgd door C. Deze toetsenbordcombinatie creëert een tweede terminal en houdt Top actief, maar op de achtergrond.

Om terug te gaan naar de Top-app, kunt u op Ctrl + A drukken en vervolgens een tweede keer op Ctrl + A. Met deze knopcombinatie keert u terug naar de Top die wordt uitgevoerd in de eerste terminal die in Scherm wordt geopend. U kunt twee keer op Ctrl + A drukken om tussen de twee actieve terminalsessies in Scherm te gaan.

Als u meer dan 2 schermterminalsessies heeft, kunt u door tweemaal op Ctrl + A te drukken u niet door alle sessies navigeren. Ga als volgt te werk om door meerdere sessies te navigeren.

Druk eerst op Ctrl + A en vervolgens op W om uw schermterminalsessies weer te geven. Bekijk vervolgens de lijst en noteer de nummers ernaast. Als u bijvoorbeeld 3 schermterminalsessies hebt geopend, ziet de lijstprompt (wanneer u op Ctrl + A en vervolgens op W drukt) eruit als de onderstaande code.

  Hoe de AT&T U-verse gateway-authenticatiefout op te lossen?

0*$ bash 1$ bash 2-$ bash

Elke schermsessie heeft een nummer ernaast. Als u bijvoorbeeld naar Schermsessie 0 wilt navigeren, voert u Ctrl + A en vervolgens 0 uit. Om toegang te krijgen tot Schermsessie 2, drukt u op Ctrl + A, vervolgens op 2, enz.

Een schermterminalsessie beëindigen

Wilt u een actieve schermsessie beëindigen? Hier is hoe het te doen. Maak eerst een lijst van de beschikbare sessies door op Ctrl + A en vervolgens op W te drukken. Open vervolgens de sessie met Ctrl + A en vervolgens op Ctrl + #.

Eenmaal binnen in de sessie die u wilt beëindigen, drukt u op Ctrl + A en vervolgens op K. U kunt ook al uw schermsessievensters beëindigen met Ctrl + A en vervolgens op .

Meer informatie over Scherm

In deze handleiding hebben we de basisprincipes behandeld van het gebruik van Screen in Ubuntu. Als je meer wilt weten over de app en toegang wilt tot enkele van de meer geavanceerde functies, moet je de handleiding lezen.

Om de Screen-handleiding te lezen, opent u een terminalvenster en voert u de onderstaande opdracht in.

man screen