Volgens Forbes is de beste Windows-pc een Apple MacBook Pro, terwijl CNET het de best presterende Windows-laptop noemt. Je bewondert de ironie dat ondanks de beste pogingen van de industrie om krachtige pc’s te maken, de titel naar een Mac zou gaan. Er zijn consumenten die de hardware van een Mac bewonderen, maar nog niet helemaal klaar zijn om over te stappen op Mac OS X. Om die consumenten aan te spreken, heeft Apple een multi-boot-hulpprogramma gemaakt met de naam Boot Camp. Boot Camp, oorspronkelijk uitgebracht in april 2006, was ontworpen om gebruikers in staat te stellen Windows te installeren op Intel-gebaseerde Mac-computers. Hoewel Macs niet vreemd zijn aan virtualisatie en Windows en zelfs Android als virtuele machines kunnen draaien, is virtualisatie lang niet perfect. Met Boot Camp kunt u echter een volledige, native installatie van Windows op uw computer uitvoeren, zoals op een volwaardige Windows-pc zelf. Hier is hoe.
In tegenstelling tot het moeizame proces van het installeren van OS X op een pc, en trouw aan de aard van traditionele Mac-gebaseerde apps, is het gebruik van de Boot Camp-assistent eenvoud zelf. Boot Camp wordt voorgeïnstalleerd met elke Mac, dus je zou al moeten hebben wat je nodig hebt. Daarover gesproken, je hebt het volgende nodig voordat je aan de slag gaat:
Legitieme Microsoft Windows 7 (of later) installatieschijf of ISO
8 GB (of groter) USB-flashstation
25 GB (minimaal) opslagruimte vrij op je Mac
Volledig opgeladen batterij (indien op een Macbook)
Boot Camp werkt momenteel met Windows 7 of latere versies. We hebben niet geëxperimenteerd met Windows XP, omdat het besturingssysteem niet langer door Microsoft wordt ondersteund. In het geval dat uw Windows-installatiemedium een dvd is en uw Mac geen dvd-station heeft, kunt u een afbeelding downloaden van de officiële website van Microsoft Windows of waar dan ook, zolang u een legaal gekocht serienummer heeft.
Waarschuwing: gebruik geen illegaal gekopieerde versie van Windows. Naast juridische redenen herkent Boot Camp geen onofficiële afbeeldingen.
Sluit je USB-flashstation aan op je Mac en zorg ervoor dat er niets op zit wat je nodig hebt, want het wordt tijdens het proces geformatteerd. Als je naar het pictogram van de Boot Camp-assistent kijkt, zul je merken dat het een leuke kleine ode bevat aan het raadsel dat het Windows-logo is.
Start Boot Camp-assistent en u wordt begroet door een welkomstscherm, van waaruit u 3 opties krijgt.
Vink alle drie de opties aan als je meteen wilt installeren, maar als je alleen een Boot Camp USB wilt maken voor latere installatie op deze of een andere Mac, laat dan de derde uitgeschakeld. Aan de andere kant, als je een eerder gemaakte Boot Camp USB hebt, vink dan de laatste optie voor installatie aan.
Het is belangrijk dat u Boot Camp Assistant de nieuwste Windows-ondersteuningssoftware laat downloaden bij het maken van de opstartbare USB, aangezien u zonder dit aanzienlijke problemen zult hebben om de hardware van uw Mac op Windows te gebruiken – cruciaal op een Macbook. Selecteer in de volgende stap uw USB-station en de Windows ISO-image waarvan u wilt installeren.
Als u op Doorgaan klikt, wordt het proces van het formatteren van de USB-drive en de voorbereiding voor de installatie van Windows gestart. Maak je geen zorgen als de balk eruitziet alsof hij niet meer beweegt; deze stap kost tijd om bestanden te downloaden en te decomprimeren. Als u de optie ‘Windows 7 of hoger installeren’ niet heeft aangevinkt, wordt het proces hier beëindigd. Als je het hebt gecontroleerd, gaat het verder. Vervolgens wordt u gevraagd om de hoeveelheid opslagruimte te kiezen die u aan Windows wilt besteden.
Als je helemaal wilt stoppen met het gebruik van Mac OS X, bewaar dan gewoon het basis-besturingssysteem (handig voor het oplossen van problemen wanneer Windows niet meer werkt) en verlies alle extra geïnstalleerde apps, waarbij je de resterende ruimte aan Windows toewijst. Aangezien mijn interesse in Windows beperkt is tot deze recensie, ga ik er gewoon het absolute minimum aan toewijzen.
Klik op ‘Installeer’, voer uw Mac OS X-inlogwachtwoord in als daarom wordt gevraagd en klik op Volgende. Boot Camp maakt vervolgens de partitie en formatteert deze. Eenmaal voltooid, zal uw systeem automatisch opnieuw opstarten en beginnen met het installeren van Windows. Dit proces is identiek aan hoe u Windows op een pc zou installeren.
Wanneer u wordt gevraagd om de schijf te selecteren voor het installeren van Windows, zorg er dan voor dat u de schijf met het label “Boot Camp” selecteert en laat deze indien nodig formatteren. Voer uw Windows-seriële sleutel in wanneer daarom wordt gevraagd. Je computer zal een paar keer opnieuw opstarten en na het standaard opstartproces voor de eerste keer ben je klaar om Windows op je Mac te gebruiken.
Ga na installatie naar de
‘BootCamp’-map op uw USB en installeer deze. Het moet opnieuw worden opgestart en al uw stuurprogramma’s, randapparatuur en hulpprogramma’s zijn geïnstalleerd om de kloof tussen Mac en pc te overbruggen.
Wanneer u vanuit Windows opnieuw moet opstarten naar Mac OS X, klikt u op het Boot Camp-logo in de rechterbenedenhoek en selecteert u ‘Boot to Mac OS X’. Als u Windows wilt verwijderen, start u Boot Camp vanuit OS X. Vink ‘Windows verwijderen’ aan, druk op ‘Herstellen’ in het volgende venster en laat Boot Camp de rest doen.
Laat ons weten hoe je Mac naar Windows-ervaring is verlopen door hieronder een reactie achter te laten.