Hoe IRQL NIET MINDER OF GELIJK (BSoD-fout) op Windows 10 te repareren

IRQL NIET MINDER OF GELIJK is een Blue Screen of Death-foutmelding die kan optreden op Windows 10, 8.1, 8 en oudere edities. Het gaat meestal gepaard met de foutcode 0x0000000A.

Als u het tegenkomt, betekent dit dat u uw computer niet langer kunt gebruiken en het probleem moet oplossen voordat u uw normale activiteiten hervat.

De stopcode kan worden veroorzaakt door een breed scala aan problemen, te beginnen met de apparaatstuurprogramma’s, het geheugen en de antivirussoftware. Het gaat soms vergezeld van het bestand ntoskrnl.exe, wat aangeeft dat er een probleem is met de kernel-image.

Hoe IRQL NIET MINDER OF GELIJK op Windows 10 op te lossen?

Voordat u probeert BSOD-foutmeldingen op uw computer te herstellen, is het een goed idee om een ​​systeemherstelpunt in te stellen. Het is een faalveilige maatregel waarmee u OS-wijzigingen ongedaan kunt maken voor het geval u fouten maakt.

Indien mogelijk kunt u ook een volledige back-up maken, vooral als het gaat om het opslaan van kostbare bestanden.

1. Controleer uw stuurprogramma’s

Verouderde en incompatibele stuurprogramma’s kunnen BSOD-fouten veroorzaken op Windows-computers, inclusief de stopcode IRQL NOT LESS OR EQUAL. U kunt dit controleren en bijwerken van uw stuurprogramma’s echter oplossen.

Installeer stuurprogramma’s opnieuw met behulp van de volgende stappen:

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en klik op Apparaatbeheer
Selecteer en klik met de rechtermuisknop op een apparaat in de lijst en druk vervolgens op Apparaat verwijderen
Volg de instructies op het scherm om het apparaat te verwijderen
Start je computer opnieuw op. Windows zal het juiste stuurprogramma automatisch opnieuw installeren

U kunt gebruik maken van Microsoft’s DriverVerifier als u meer hulp nodig heeft bij het vinden van meer informatie over de apparaten en stuurprogramma’s die momenteel op uw computer zijn geïnstalleerd.

Werk stuurprogramma’s eenvoudig bij:

Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op een apparaat en selecteer Stuurprogramma bijwerken
Klik op Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware
Als u het bericht De beste stuurprogramma’s voor uw apparaat zijn al geïnstalleerd krijgt, klikt u op Zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s op Windows Update

Windows Update vindt mogelijk geen nieuwere stuurprogrammaversies om te downloaden en te installeren. In dat geval moet u de website van uw apparaatfabrikant bezoeken en deze zelf ophalen.

  Hoe een donker of helder scherm te repareren na Windows 10 Fall Creators Update

Als u echter de voorkeur geeft aan een eenvoudigere en veiligere oplossing, raden we u aan stuurprogramma-updatesoftware te gebruiken. Een toepassing als deze detecteert automatisch alle stuurprogramma’s op uw pc, inclusief verouderde. Vervolgens vindt het nieuwere versies online en biedt het aan om ze te downloaden en op uw pc te installeren.

2. Controleer je geheugen

Uw computer kan problemen ondervinden met uw RAM-kaart. Dit kan op zijn beurt leiden tot Blue Screen of Death-fouten op Windows 10, waaronder IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.

Het is dus een goed idee om uw geheugenkaart te scannen op problemen en deze zo snel mogelijk op te lossen. Windows 10 heeft hiervoor een ingebouwde tool, en hier leest u hoe u deze kunt gebruiken:

Zorg ervoor dat alle actieve processen worden onderbroken
Druk op de Win-toets, typ Windows Memory Diagnostic en start deze app
Klik op Nu opnieuw opstarten en controleer op problemen

Windows Memory Diagnostic voert een scan uit tijdens de volgende Windows-opstart.

Als je meer informatie wilt over je systeemgeheugen, ga dan naar MemTest omdat het meer geavanceerde diagnosetools heeft voor RAM en CPU.

3. Schakel uw antivirussoftware uit of verwijder deze

De realtime-engine van antivirusprogramma’s van derden kan interfereren met de Windows-runtime en kernel-image, met als resultaat de IRQL NOT LESS OR EQUAL-fout. Om dit op te lossen, schakelt u gewoon de realtime beveiliging uit of schakelt u gewoon uw antimalware-toepassing uit.

Als u twee of meer antivirusprogramma’s hebt geïnstalleerd, elk met een eigen realtime-engine, kunnen ze met elkaar in botsing komen, met als gevolg systeemstabiliteitsproblemen.

Het is ook een goed idee om ongebruikte beveiligingsapplicaties van uw apparaat te verwijderen. Start vervolgens uw computer opnieuw op om te controleren of u nog steeds de vreselijke BSOD-foutmelding ontvangt.

Als u geen antivirusoplossing van derden hebt geïnstalleerd op Windows 10, betekent dit dat u Defender moet configureren.

Ga als volgt te werk om Windows Defender tijdelijk uit te schakelen:

Klik op de Start-knop, typ Windows-beveiliging en open deze app
Selecteer Virus- en bedreigingsbeveiliging
Klik op Scanopties
Selecteer Snelle scan en klik op Nu scannen
Als de scanresultaten geen kwaadaardige agenten opleveren, probeer het dan opnieuw met Windows Defender Offline-scan

4. Herstel harde schijf- en systeemfouten

Als uw harde schijf of besturingssysteem niet normaal functioneert vanwege beschadigde bestanden, processen of services, dan kunt u Blue Screen of Death-berichten zoals IRQL NOT LESS OF EQUAL verwachten.

U kunt echter problemen met uw HDD, SSD en besturingssysteem oplossen door een paar regels code in te voeren in de opdrachtprompt, zodat u niets anders op uw computer hoeft te installeren.

Controleer uw HDD of SSD op fouten met CHKDSK (Check Disk):

Open CMD als beheerder
Als Windows is geïnstalleerd op de C:-partitie, typt u chkdsk c: /f. Vervang anders c: door de juiste partitie
Het zal u vragen om de planning van CHKDSK te bevestigen bij de volgende Windows-opstart. Typ y om te bevestigen
Start uw pc opnieuw op en wacht

Het hulpprogramma Schijf controleren richt zich alleen op fouten op de harde schijf, dus het zal IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL repareren als de fout daar is ontstaan.

  Een Windows 10-gebruikersaccount in- of uitschakelen

Herstel corrupte systeembestanden met SFC (System File Checker):

Start de opdrachtprompt met beheerdersrechten en typ sfc / scannow
Wacht tot SFC klaar is met controleren en integriteitschendingen oplost
Start uw pc opnieuw op

De tool Systeembestandscontrole richt zich op beschadigde systeembestanden. Als Windows ontbrekende of corrupte bestanden heeft, zorgt SFC ervoor. Maar als het ook uw BSOD-fouten niet herstelt, heeft u iets krachtigers nodig.

Voer DISM uit (Deployment Image Servicing and Management):

Open de opdrachtprompt als beheerder en typ DISM /online /cleanup-image /scanhealth
Als het problemen identificeert, kunt u deze oplossen met DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Start uw pc opnieuw op en start CMD opnieuw met verhoogde rechten
Typ sfc /scannow om Systeembestandscontrole uit te voeren
Start uw computer opnieuw op

DISM zoekt naar corrupte gegevens in de componentopslag van de Windows-image, waardoor het een beetje opdringeriger is dan SFC. U kunt erop rekenen om de IRQL NOT LESS OR EQUAL stopcode te repareren als het iets te maken heeft met de component store.

5. Verwijder recente programma’s

Als u onlangs een verdachte app hebt geïnstalleerd die te veel wijzigingen aan uw besturingssysteem aanbrengt, kan dit de reden zijn waarom u BSOD-fouten blijft krijgen. Het is bijvoorbeeld bekend dat bepaalde antimalware-oplossingen en VPN-services IRQL NIET MINDER OF GELIJK activeren.

In dit geval is de eenvoudigste oplossing om de visachtige softwaretoepassingen te verwijderen. Hier is hoe dat te doen:

Klik met de rechtermuisknop op de Windows Start-knop en ga naar Apps en onderdelen
Klik op Sorteren op en stel het in op Installatiedatum om recent geïnstalleerde programma’s te bekijken
Selecteer het eerste programma in de lijst, klik op Verwijderen en ga verder met het verwijderingsproces
Als je de laatste tijd meerdere verdachte apps hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je ze allemaal verwijdert
Start uw computer opnieuw op om te zien of u nog steeds de BSOD-foutmelding ontvangt

Als die toepassingen echter nieuwe vermeldingen in het register hebben geïntegreerd en systeem-DLL-bestanden hebben gewijzigd toen u ze installeerde, is het niet voldoende om ze te verwijderen met het ingebouwde verwijderprogramma van Windows.

We raden u aan een speciaal programma voor het verwijderen van apps te gebruiken dat overgebleven bestanden verwijdert en Windows DLL-bestanden terugzet naar de standaardwaarden na het verwijderen van een programma.

6. Update Windows

Als u automatische Windows-updates hebt uitgeschakeld, kan dit computerproblemen en BSOD-fouten veroorzaken, aangezien uw besturingssysteem geen belangrijke beveiligingspatches of hotfixes meer kan downloaden en installeren.

Ga als volgt te werk om Windows-updates handmatig te downloaden:

Druk op de Windows-toets, typ Controleren op updates en druk op Enter
Als Windows nieuwe updates vindt, klikt u op Downloaden
Start uw pc opnieuw op

7. Verwijder uw hardwareapparaten en plaats ze opnieuw

Als uw USB-poorten defect zijn, kan dit leiden tot BSOD-fouten zoals IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Probeer uw USB-apparaten op verschillende poorten aan te sluiten en mix ze door elkaar.

Bovendien kunnen sommige Blue Screen of Death-berichten worden veroorzaakt door hardware-apparaten die niet correct zijn aangesloten op de computereenheid.

  Hoe te repareren "De geselecteerde schijf is van GPT-partitiestijl" bij het installeren van Windows 10

Om dit te repareren, moet u uw pc afsluiten en alle hardwareonderdelen losmaken door alle kabels en uitrusting te verwijderen. Plaats daarna elk apparaat voorzichtig terug, vooral als het gaat om het BIOS, de grafische kaart en de geheugenkaarten.

Terwijl u toch bezig bent, is het misschien een goed idee om te controleren of uw hardware is compatibel met Windows 10.

8. Gebruik Systeemherstel

Met de systeemherstelmodus kunt u Windows 10 terugdraaien naar een eerder controlepunt. Dus als de IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL werd veroorzaakt door een softwareprobleem, dan zou je het op deze manier snel moeten kunnen oplossen.

Houd er rekening mee dat alle nieuwe softwaretoepassingen die u hebt geïnstalleerd, na het terugdraaien verdwenen zijn.

Log in als computerbeheerder
Druk op Ctrl + R, typ configuratiescherm en druk op Enter
Klik op Herstel
Klik op Systeemherstel openen
Selecteer een herstelpunt uit de lijst die is gemaakt voordat u de BSOD-fout begon te ontvangen
Start je computer opnieuw op

9. Schone opstart Windows

Een schone Windows-opstart betekent dat u Windows 10 opstart door alleen de benodigde componenten op softwareniveau te laden als het gaat om stuurprogramma’s, services en processen. Al het andere is uitgesloten.

Als de stopcode IRQL NIET MINDER OF GELIJK werd veroorzaakt door een defect stuurprogramma, service of proces, dan zal een schone start een veilige omgeving creëren om u te helpen het probleem verder op te lossen.

Druk op de Win-toets, typ Systeemconfiguratie en start deze app
Ga naar het tabblad Services, deselecteer Alle Microsoft-services verbergen en klik op Alles uitschakelen
Selecteer het tabblad Opstarten en klik op Taakbeheer openen
Klik met de rechtermuisknop op het eerste item in de lijst en selecteer Uitschakelen
Doe dit voor alle opstartprocessen met de status Ingeschakeld
Start je computer opnieuw op

10. Voer Schijfopruiming uit

Als u niet genoeg vrije schijfruimte hebt, kan Windows 10 zijn processen niet uitvoeren en niet worden bijgewerkt. Na verloop van tijd kan dit ernstige problemen veroorzaken op uw computer, waaronder BSOD-fouten zoals IRQL NOT LESS OR EQUAL.

U kunt het echter oplossen door Schijfopruiming uit te voeren, een eenvoudig en effectief hulpmiddel dat is ingebouwd in het besturingssysteem van Microsoft. Voordat u het gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u geen bestanden uit de map Downloads hoeft op te slaan of iets uit de Prullenbak hoeft te herstellen.

Ga als volgt te werk om schijfruimte vrij te maken met Schijfopruiming:

Log in als de computerbeheerder
Start Windows Verkenner met Win + E, klik met de rechtermuisknop op de C:-schijf en selecteer Eigenschappen
Ga naar het tabblad Algemeen en klik op Schijfopruiming
Selecteer bij Bestanden om te verwijderen alles. Klik op Systeembestanden opschonen
Nadat de scan is voltooid, selecteert u alles opnieuw, klikt u op OK en vervolgens op Bestanden verwijderen
Start je computer opnieuw op

Als u meer bestanden moet verwijderen, maak dan een back-up van uw belangrijke foto’s, video’s en werkdocumenten op een externe schijf. U kunt ook schijven branden of bestanden uploaden naar de cloud om ze veilig te houden.

Een overzicht van IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL oplossingen

Concluderend kan de IRQL NIET MINDER OF GELIJK BSOD-fout worden veroorzaakt door een software- of hardwareprobleem op Windows 10, 8.1, 8 en ouder.

U kunt het echter proberen te repareren door uw apparaatstuurprogramma’s en systeemgeheugen te controleren, uw antivirussoftware uit te schakelen of te verwijderen en eventuele harde schijf- of systeemfouten te repareren.

U moet ook alle verdachte programma’s die u recentelijk hebt geïnstalleerd verwijderen, Windows Update en Systeemherstel gebruiken, uw hardwareapparaten verwijderen en opnieuw plaatsen, evenals Schijfopruiming uitvoeren en Windows schoon opstarten.

Welke van deze oplossingen heeft u geholpen? Hebben we iets belangrijks gemist? Laat het ons weten in de commentaarsectie hieronder.