Hoe JetBrains CLion op Linux te installeren

JetBrains Clion is een platformonafhankelijke IDE (geïntegreerde ontwikkelomgeving) voor zowel de programmeertalen C als C++. Het biedt veel waardevolle functies, zoals het genereren van codes, code-analyse, enz.

In deze handleiding bespreken we de verschillende manieren waarop u de JetBrains CLion IDE op Linux kunt installeren. Voor meer informatie over de app, klik op hier.

Installatie van snap-pakket

JetBrains CLion is beschikbaar als Snap-pakket voor degenen die graag de Ubuntu Snap Store gebruiken. Om CLion als Snap te gebruiken, moet de Snapd-runtime zijn geconfigureerd en geïnstalleerd op uw Linux-systeem.

Als je Ubuntu gebruikt, is de Snapd-runtime al klaar voor gebruik. Als je echter Fedora, OpenSUSE, Arch Linux of iets anders gebruikt, moet je de runtime van tevoren geïnstalleerd hebben.

Het instellen van de Snapd-runtime op Linux, zodat u Snap-pakketten kunt installeren, is relatief eenvoudig. Installeer om te beginnen het “snapd”-pakket met de pakketbeheerder van uw Linux-besturingssysteem. Gebruik daarna Systemd om het bestand “snapd.socket” in te schakelen.

Kunt u er niet achter komen hoe u de Snapd-runtime op uw Linux-pc moet instellen? Dat is geen probleem! Wij kunnen helpen! Volg onze uitgebreide handleiding over het instellen van Snap-pakketten om het werkend te krijgen.

  Hoe de look-opdracht op Linux te gebruiken

Nadat je Snaps hebt ingesteld, kun je de JetBrains CLion-app snel op je Linux-pc installeren met de volgende snap-installatieopdracht hieronder.

sudo snap install clion --classic

Houd er rekening mee dat CLion wordt geïnstalleerd als een Snap in de “Klassieke modus”. De klassieke modus vereist AppArmor en niet elk Linux-besturingssysteem ondersteunt dit. Als Snap je vertelt dat je het niet correct kunt installeren, probeer dan de Flatpak-installatie-instructies.

Flatpak installatie

JetBrains CLion is verkrijgbaar als Flatpak in de Flathub app store. Als u dit programma als Flatpak op uw Linux-besturingssysteem wilt installeren, moet u eerst de Flatpak-runtime instellen.

Het instellen van de Flatpak-runtime op Linux is heel eenvoudig. Om dit te doen, hoeft u alleen het “flatpak” -pakket op uw systeem te installeren met behulp van uw pakketbeheerder. Als je hulp nodig hebt bij het instellen van Flatpak op je Linux-pc, volg dan onze gids over dit onderwerp.

Nu de Flatpak-runtime actief is, is de volgende stap het inschakelen van de Flathub-app store. Flathub draagt ​​het JetBrains CLion-pakket, dus deze stap is van cruciaal belang. Gebruik de volgende flatpak remote-add-opdracht hieronder om Flathub in te schakelen.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Met de Flathub app store ingesteld, kun je CLion op je Linux-pc installeren. Gebruik de onderstaande flatpak-installatieopdracht om de app op uw computer te laten werken.

sudo flatpak install flathub com.jetbrains.CLion

Arch Linux-installatie

Zoals alle JetBrains-apps is er een AUR-pakket voor CLion beschikbaar voor installatie. Houd er rekening mee dat deze pakketten, hoewel leuk, geen officiële ondersteuning krijgen van JetBrains. Dat gezegd hebbende, wordt het CLion AUR-pakket rechtstreeks van hun website gedownload, dus het gebruikt geen aangepaste code.

  Hoe Calligra Words op Linux te installeren

Om de installatie van CLion op Arch Linux te starten, moet u de pakketten “Git” en “Base-devel” installeren. Deze pakketten zijn vereist voor interactie met de AUR.

sudo pacman -S git base-devel

Na de installatie van de twee pakketten, moet u de Trizen AUR-helper installeren. Dit programma automatiseert de installatie van CLion, zodat u niet alles met de hand hoeft te doen.

Voer de onderstaande opdrachten achter elkaar in om Trizen te installeren.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen
makepkg -sri

Installeer ten slotte JetBrains CLion op uw Arch Linux-pc door gebruik te maken van het trizen -S-commando.

trizen -S clion

Algemene Linux-installatie

JetBrains CLion wordt geleverd met een universeel installatieprogramma voor Linux-gebruikers die geen Snaps of Flatpak willen gebruiken en Arch Linux niet gebruiken. Om de installatie te starten, gaat u naar de CLion-downloadpagina en klikt u op de blauwe knop “Download”.

  Hoe twee-factorenauthenticatie op Linux in te schakelen om in te loggen?

Gebruik na het downloaden de opdracht CD om het terminalvenster naar de map “Downloads” te verplaatsen. Gebruik vervolgens de opdracht tar om het eerder gedownloade JetBrains CLion TarGZ-bestand te decomprimeren.

cd ~/Downloads

Gebruik in de map “Downloads” de opdracht tar xvf om het CLion TarGZ-bestand te decomprimeren. Het decompressieproces duurt maar een paar seconden, omdat het bestand niet zo groot is.

Wanneer het proces is voltooid, gebruikt u de opdracht CD om naar de nieuwe CLion-map te gaan die de tar-opdracht heeft gemaakt na het decompressieproces.

cd clion-*/

Nadat u de nieuwe CLion-map hebt ingevoerd, gaat u naar de submap “bin”. Deze map heeft het script “clion.sh”, dat moet worden uitgevoerd om toegang te krijgen tot de CLion-app op Linux.

cd bin/

Start CLion op uw Linux-pc op door de onderstaande sh clion.sh-opdracht uit te voeren.

sh clion.sh