Hoe JetBrains CLion op Linux te installeren

JetBrains Clion is een platformonafhankelijke IDE (geïntegreerde ontwikkelomgeving) voor zowel de programmeertalen C als C++. Het biedt veel waardevolle functies, zoals het genereren van codes, code-analyse, enz.

In deze handleiding bespreken we de verschillende manieren waarop u de JetBrains CLion IDE op Linux kunt installeren. Voor meer informatie over de app, klik op hier.

Installatie van snap-pakket

JetBrains CLion is beschikbaar als Snap-pakket voor degenen die graag de Ubuntu Snap Store gebruiken. Om CLion als Snap te gebruiken, moet de Snapd-runtime zijn geconfigureerd en geïnstalleerd op uw Linux-systeem.

Als je Ubuntu gebruikt, is de Snapd-runtime al klaar voor gebruik. Als je echter Fedora, OpenSUSE, Arch Linux of iets anders gebruikt, moet je de runtime van tevoren geïnstalleerd hebben.

Het instellen van de Snapd-runtime op Linux, zodat u Snap-pakketten kunt installeren, is relatief eenvoudig. Installeer om te beginnen het “snapd”-pakket met de pakketbeheerder van uw Linux-besturingssysteem. Gebruik daarna Systemd om het bestand “snapd.socket” in te schakelen.

Kunt u er niet achter komen hoe u de Snapd-runtime op uw Linux-pc moet instellen? Dat is geen probleem! Wij kunnen helpen! Volg onze uitgebreide handleiding over het instellen van Snap-pakketten om het werkend te krijgen.

  Hoe de look-opdracht op Linux te gebruiken

Nadat je Snaps hebt ingesteld, kun je de JetBrains CLion-app snel op je Linux-pc installeren met de volgende snap-installatieopdracht hieronder.

sudo snap install clion --classic

Houd er rekening mee dat CLion wordt geïnstalleerd als een Snap in de “Klassieke modus”. De klassieke modus vereist AppArmor en niet elk Linux-besturingssysteem ondersteunt dit. Als Snap je vertelt dat je het niet correct kunt installeren, probeer dan de Flatpak-installatie-instructies.

Flatpak installatie

JetBrains CLion is verkrijgbaar als Flatpak in de Flathub app store. Als u dit programma als Flatpak op uw Linux-besturingssysteem wilt installeren, moet u eerst de Flatpak-runtime instellen.

Het instellen van de Flatpak-runtime op Linux is heel eenvoudig. Om dit te doen, hoeft u alleen het “flatpak” -pakket op uw systeem te installeren met behulp van uw pakketbeheerder. Als je hulp nodig hebt bij het instellen van Flatpak op je Linux-pc, volg dan onze gids over dit onderwerp.

Nu de Flatpak-runtime actief is, is de volgende stap het inschakelen van de Flathub-app store. Flathub draagt ​​het JetBrains CLion-pakket, dus deze stap is van cruciaal belang. Gebruik de volgende flatpak remote-add-opdracht hieronder om Flathub in te schakelen.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Met de Flathub app store ingesteld, kun je CLion op je Linux-pc installeren. Gebruik de onderstaande flatpak-installatieopdracht om de app op uw computer te laten werken.

sudo flatpak install flathub com.jetbrains.CLion

Arch Linux-installatie

Zoals alle JetBrains-apps is er een AUR-pakket voor CLion beschikbaar voor installatie. Houd er rekening mee dat deze pakketten, hoewel leuk, geen officiële ondersteuning krijgen van JetBrains. Dat gezegd hebbende, wordt het CLion AUR-pakket rechtstreeks van hun website gedownload, dus het gebruikt geen aangepaste code.

  Hoe Calligra Words op Linux te installeren

Om de installatie van CLion op Arch Linux te starten, moet u de pakketten “Git” en “Base-devel” installeren. Deze pakketten zijn vereist voor interactie met de AUR.

sudo pacman -S git base-devel

Na de installatie van de twee pakketten, moet u de Trizen AUR-helper installeren. Dit programma automatiseert de installatie van CLion, zodat u niet alles met de hand hoeft te doen.

Voer de onderstaande opdrachten achter elkaar in om Trizen te installeren.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen
makepkg -sri

Installeer ten slotte JetBrains CLion op uw Arch Linux-pc door gebruik te maken van het trizen -S-commando.

trizen -S clion

Algemene Linux-installatie

JetBrains CLion wordt geleverd met een universeel installatieprogramma voor Linux-gebruikers die geen Snaps of Flatpak willen gebruiken en Arch Linux niet gebruiken. Om de installatie te starten, gaat u naar de CLion-downloadpagina en klikt u op de blauwe knop “Download”.

  Hoe OnlyOffice 6.3 op uw Linux-pc te installeren

Gebruik na het downloaden de opdracht CD om het terminalvenster naar de map “Downloads” te verplaatsen. Gebruik vervolgens de opdracht tar om het eerder gedownloade JetBrains CLion TarGZ-bestand te decomprimeren.

cd ~/Downloads

Gebruik in de map “Downloads” de opdracht tar xvf om het CLion TarGZ-bestand te decomprimeren. Het decompressieproces duurt maar een paar seconden, omdat het bestand niet zo groot is.

Wanneer het proces is voltooid, gebruikt u de opdracht CD om naar de nieuwe CLion-map te gaan die de tar-opdracht heeft gemaakt na het decompressieproces.

cd clion-*/

Nadat u de nieuwe CLion-map hebt ingevoerd, gaat u naar de submap “bin”. Deze map heeft het script “clion.sh”, dat moet worden uitgevoerd om toegang te krijgen tot de CLion-app op Linux.

cd bin/

Start CLion op uw Linux-pc op door de onderstaande sh clion.sh-opdracht uit te voeren.

sh clion.sh

gerelateerde berichten