Hoe KDE Apper op Linux te installeren en te gebruiken

Apper is een hulpmiddel voor het KDE Plasma 5-bureaublad. Hiermee kunnen gebruikers hun pakketten op Linux beheren. Apper is distributie-agnostisch, omdat het PackageKit gebruikt. Dit betekent dat ongeacht het Linux-besturingssysteem dat u gebruikt, u uw favoriete programma’s gemakkelijk kunt installeren en verwijderen.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de KDE Apper-tool op alle belangrijke Linux-besturingssystemen installeert. Daarnaast laten we u zien hoe u Apper kunt gebruiken om pakketten te doorzoeken, zoeken, installeren en verwijderen.

Apper installeren op Linux

De Apper-tool kan soms vooraf geïnstalleerd zijn op KDE-gebaseerde Linux-besturingssystemen. Niet elk KDE Plasma Linux-besturingssysteem heeft het, dus we moeten eerst bekijken hoe we de app kunnen laten werken voordat we laten zien hoe u deze kunt gebruiken.

Om de installatie van Apper op uw Linux-pc te starten, opent u een terminalvenster. Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier.

Met het terminalvenster open en klaar voor gebruik, kan de installatie beginnen. Volg de onderstaande installatie-instructies die overeenkomen met het Linux-besturingssysteem dat u momenteel gebruikt.

  Hoe toegang te krijgen tot megabestanden op Linux

Ubuntu

Op Ubuntu Linux kan de Apper-tool eenvoudig worden geïnstalleerd met behulp van de onderstaande Apt-opdracht. Je kunt het ook vinden in KDE Discover op het Kubuntu-bureaublad.

sudo apt install apper

Debian

Als u Debian Linux 11 Bullseye, Debian 10 Buster of Debian 9 Stretch gebruikt, is de Apper-tool beschikbaar voor installatie met de volgende Apt-opdracht. Als alternatief kunt u het installeren via KDE Discover op het Debian KDE-bureaublad.

sudo apt-get install apper

Arch Linux

Degenen die Arch Linux gebruiken, kunnen de Apper-tool installeren via de Pacman-opdracht hieronder. Of, als je geen fan bent van de terminal, start op het Arch Linux KDE-bureaublad KDE Discover en installeer het op die manier.

sudo pacman -S apper

Fedora

Gebruik je de nieuwste Fedora KDE-spin? Als dat het geval is, kunt u het Apper-programma op uw computer instellen met behulp van de onderstaande Dnf-opdracht in een terminalvenster. Of start KDE Discover en krijg Apper op die manier.

sudo dnf install apper

OpenSUSE

Helaas heeft OpenSUSE Linux het Apper-programma niet in zijn softwarebronnen. Gelukkig heeft de KDE-editie van OpenSUSE veel geweldige dingen te bieden. Als je Apper in KDE wilt gebruiken, overweeg dan om over te schakelen naar Fedora Linux.

Fedora Linux heeft een vergelijkbare architectuur als OpenSUSE, omdat het RPM-pakketten gebruikt. Probeer anders de Apper-tool van de bron te compileren via de broncode die zich bevindt hier.

  Hoe Mad Max op Linux te spelen

Apper gebruiken om apps te installeren

Apper is een pakketbeheerder en kan worden gebruikt om pakketten te installeren. Voor degenen die het niet weten, een pakket is een ingepakt bestand. Om software met Apper op uw KDE Desktop te installeren, start u met het starten van de app. Om de app te starten, drukt u op Alt + F2 om het snelstartprogramma te openen. Zodra het is geopend, schrijft u in de opdracht-apper en drukt u op de Enter-toets om het te starten.

Als Apper is geopend, ziet u een zoekvak, gevolgd door een zoekvak en twee secties. Deze twee secties zijn ‘Lijsten’ en ‘Groepen’. Om nieuwe software te installeren, klikt u op het zoekvak.

Nadat u op het zoekvak hebt geklikt, typt u de naam van de software die u wilt installeren. Om bijvoorbeeld de Midori-webbrowser te installeren, typ ik ‘midori’ in het zoekvak.

Opmerking: u kunt ook door het gedeelte “Groepen” bladeren en zoeken naar software die u wilt installeren als u deze niet kunt vinden via de zoekfunctie.

Nadat u uw zoekterm heeft ingetypt, drukt u op Enter om de resultaten te bekijken. Bekijk vervolgens de resultaten voor de app die u wilt installeren. Als je de app hebt gevonden die je wilt installeren, zoek je naar de kolom ‘Actie’.

In de kolom ‘Actie’ ziet u ‘Installeren’. Klik erop om het programma te downloaden en op uw computer te installeren.

  Hoe u uw Linux-thuismap naar een andere schijf kunt verplaatsen?

Software verwijderen met Apper

Ga als volgt te werk om software met Apper te verwijderen. Zoek eerst het gedeelte “Lijsten” van Apper. Zoek in dat gedeelte de lijst “Geïnstalleerde software” en klik erop met de muis.

In de lijst “Geïnstalleerde software” ziet u een enorme lijst met apps die u op uw systeem hebt geïnstalleerd. Doorloop de lijst en selecteer welke apps u wilt verwijderen. Klik vervolgens op de knop “Verwijderen” in de kolom “Actie”.

Updates

Zou je willen dat je je systeem kon updaten met deze app? Het blijkt dat het mogelijk is om je systeem te updaten via Apper. Ga hiervoor naar het gedeelte “Lijsten”, gevolgd door de lijst “Updates”. Klik erop en selecteer vervolgens “Controleren op updates” om uw systeem bij te werken met Apper.