Hoe KDE Plasma 5 op Linux te installeren

KDE Plasma 5 is een prachtige, volledig uitgeruste desktopomgeving voor de Linux-desktop. Het is zeer modern en heeft talloze configuratie-opties waar elke Linux-gebruiker dol op zou zijn. In deze handleiding laten we u zien hoe u KDE Plasma 5 op Linux instelt.

Ubuntu-installatie-instructies

Als u KDE Plasma 5 op Ubuntu wilt gebruiken, moet u de Kubuntu-desktop installeren. Kubuntu is de KDE Plasma-smaak van Ubuntu en wordt geleverd met KDE en alle KDE-apps en hulpprogramma’s.

Om de installatie van KDE Plasma 5 op Ubuntu te starten, moet u een terminalvenster openen. Om een ​​terminalvenster te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. U kunt ook door het app-menu zoeken naar “Terminal” en het op die manier starten.

Zodra het terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik, kunt u het Kubuntu-bureaublad installeren. Om dat te doen, moet u de opdracht apt install gebruiken en het pakket “kubuntu-desktop” laden.

sudo apt install kubuntu-desktop

Bij het invoeren van de bovenstaande opdracht zal Ubuntu u om uw wachtwoord vragen. Voer met behulp van het toetsenbord het wachtwoord van uw gebruikersaccount in. Druk daarna op de Y-toets om te bevestigen dat u de Kubuntu-desktop wilt installeren.

De installatie zal enige tijd duren. Wanneer het proces is voltooid, start u uw computer opnieuw op. Bij het opstarten van de back-up, hebt u de KDE Plasma-desktop geïnstalleerd. Selecteer het in het menu “sessies” in uw inlogscherm.

Debian installatie-instructies

Debian Linux heeft meerdere manieren om KDE Plasma 5 te installeren. U kunt Plasma kiezen als een van de bureaubladopties tijdens het eerste installatieproces of het achteraf installeren als een pakket.

  De 5 beste audiotools voor Linux

Om te installeren na het installatieproces, moet u een terminalvenster openen. Om een ​​terminalvenster op het Debian-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier.

Met het terminalvenster geopend, moet u het pakket “kde-full” installeren met behulp van de opdracht apt-get install. Het pakket “kde-full” heeft absoluut alles wat u nodig hebt om een ​​complete Plasma-desktopervaring uit te voeren.

Gebruik de onderstaande apt-get install-opdracht om KDE Plasma 5 op Debian Linux te installeren.

sudo apt-get install kde-full

Bij het invoeren van de bovenstaande opdracht zal Debian u om uw wachtwoord vragen. Voer met behulp van het toetsenbord het wachtwoord van uw gebruikersaccount in. Druk vervolgens op Enter om het wachtwoord in te voeren. Druk vervolgens op Y om de installatie te starten.

Het installeren van KDE Plasma 5 zal behoorlijk wat tijd kosten, aangezien er een heleboel pakketten zijn om te downloaden en in te stellen. Wanneer het proces is voltooid, start u uw computer opnieuw op. Als u het weer aanzet, kunt u KDE Plasma 5 selecteren in het aanmeldingsmenu van Debian.

Arch Linux installatie-instructies

In tegenstelling tot andere besturingssystemen, wordt Arch Linux niet geleverd met een vooraf geïnstalleerde desktop. In plaats daarvan worden gebruikers geïnstrueerd om te installeren wat voor hen het beste werkt. KDE Plasma 5 is een van de opties die beschikbaar zijn via het pakket “plasma-meta”.

Om het installatieproces te starten, opent u een terminalvenster op het bureaublad. Om een ​​terminalvenster op het Arch Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T of zoekt u naar “Terminal” in het app-menu.

  Hoe de Linux lsof-opdracht te gebruiken

Open het terminalvenster en gebruik de opdracht pacman -S om het KDE Plasma 5-bureaublad te installeren via het pakket “plasma-meta”.

sudo pacman -S plasma-meta

Wanneer u de bovenstaande opdracht invoert, zal Arch u om een ​​wachtwoord vragen. Voer met behulp van het toetsenbord uw gebruikerswachtwoord in. Daarna ziet u “Er zijn 2 providers beschikbaar voor phonon-qt5-backend”. Druk op de Enter-toets om de standaardoptie te selecteren.

Na het selecteren van de standaardoptie, zal Arch proberen de volledige KDE Plasma 5-desktopomgeving te installeren. Druk op de Y-toets op het toetsenbord om het installatieproces te starten.

Het installatieproces zou niet lang moeten duren. Wanneer het voltooid is, start u uw Arch-pc opnieuw op. Wanneer het systeem opnieuw is opgestart, hebt u toegang tot KDE Plasma 5 in het Arch-aanmeldingsmenu.

Fedora installatie-instructies

Als je Fedora Linux gebruikt en je moet KDE Plasma 5 installeren, dan moet je het dnf install commando gebruiken met de “kde-desktop” groep. Deze groep bevat alles wat Fedora-gebruikers nodig hebben om de KDE Plasma 5-desktopomgeving uit te voeren.

Open een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier. Als het terminalvenster eenmaal is geopend, gebruik je het onderstaande dnf install-commando om het KDE Plasma-bureaublad op Fedora in te stellen.

sudo dnf install @kde-desktop

Nadat u de opdracht hebt ingevoerd, voert u uw wachtwoord in met uw gebruikersaccount. Laat Fedora dan alle pakketten verzamelen en voorbereiden voor installatie. Druk vervolgens op Y om de installatie te starten.

Als de installatie is voltooid, start je je Fedora pc opnieuw op. Wanneer het opnieuw opstarten is voltooid, zal het KDE Plasma 5-bureaublad beschikbaar zijn als een sessie op het inlogscherm. Selecteer het gewoon en log in!

  Hoe Vivaldi Browser op Linux te installeren

OpenSUSE installatie-instructies

Om KDE Plasma 5-bureaublad op OpenSUSE te installeren, hebt u twee opties. De eerste optie omvat het selecteren van KDE tijdens het OpenSUSE-netwerkinstallatieprogramma. Of installeer het achteraf.

Als je het achteraf wilt installeren, begin dan met het openen van een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier.

Open het terminalvenster en gebruik de opdracht zypper install om het KDE Plasma 5-bureaublad in te stellen met het KDE-patroon. Houd er rekening mee dat dit patroon behoorlijk veel pakketten moet installeren, en dat dit een paar minuten kan duren.

sudo zypper install -t pattern kde kde_plasma

Wanneer u de onderstaande opdracht invoert, zal OpenSUSE u vragen uw wachtwoord in te voeren. Druk vanaf daar op de Y-knop om alle KDE-pakketten te installeren. Wanneer de installatie is voltooid, start u OpenSUSE opnieuw op.

Na het laden van een back-up zal KDE Plasma 5 beschikbaar zijn voor gebruik. Selecteer het KDE-bureaublad in het inlogscherm voor uw OpenSUSE-pc.