Hoe Keybase te gebruiken om bestanden op Linux te versleutelen

Keybase is een end-to-end encryptietool voor berichten en voor het delen van bestanden. Het is een uitstekende, gebruiksvriendelijke tool voor diegenen die snel bestanden willen versleutelen en delen met vrienden. Hier is hoe het te doen op Linux.

Keybase installeren op Linux

De Keybase-toepassing moet op uw Linux-distributie zijn geïnstalleerd voordat u deze probeert te gebruiken om bestanden en mappen te coderen. Om de installatie van Keybase op Linux te starten, opent u een terminalvenster.

Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. U kunt ook de terminaltoepassing op uw Linux-systeem openen door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

Zodra het terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik, kan de installatie beginnen. Volg de onderstaande installatie-instructies voor Keybase die overeenkomen met het Linux-besturingssysteem dat u momenteel gebruikt.

Ubuntu

Om Keybase op Ubuntu te laten werken, moet u het Keybase DEB-pakket naar uw computer downloaden en installeren. Gebruik de volgende wget-opdracht hieronder om te downloaden.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Nadat u het Keybase DEB-pakket naar uw computer hebt gedownload, gebruikt u de onderstaande opdracht apt install om de Keybase-app op uw systeem te installeren.

sudo apt install ./keybase_amd64.deb

Debian

Als u op Debian Keybase wilt gebruiken, moet u de nieuwste versie van het DEB-pakket naar uw computer downloaden. Gebruik hiervoor de volgende wget-opdracht hieronder in een terminalvenster.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Zodra het Keybase DEB-pakket klaar is met downloaden naar uw Debian Linux-systeem, kan de installatie beginnen. Gebruik de onderstaande opdracht dpkg -i om het pakket op uw systeem in te stellen.

sudo dpkg -i keybase_amd64.deb

Arch Linux

Keybase werkt op Arch Linux via de Arch Linux AUR. Om het werkend te krijgen, moet je eerst de Trizen AUR-helper installeren. Deze tool maakt het installeren van Keybase veel gemakkelijker.

  Hoe NFS-shares op Linux te hosten?

Om Trizen te installeren, begint u met het instellen van de pakketten “git” en “base-devel” op uw computer met behulp van het pacman-commando.

sudo pacman -S git base-devel

Kloon vervolgens het Trizen AUR-pakket met behulp van het git clone-commando en installeer het pakket met het makepkg-commando.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Installeer ten slotte de Keybase-toepassing op uw Arch Linux-systeem met de trizen -S-opdracht hieronder.

trizen -S keybase-bin

Fedora

Keybase werkt op Fedora Linux met behulp van het officiële RPM-pakket. Om het op uw systeem te laten werken, downloadt u het Keybase RPM-pakketbestand naar uw computer.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

Installeer het Keybase RPM-pakket op uw computer door gebruik te maken van het dnf install-commando.

sudo dnf install keybase_amd64.rpm

OpenSUSE

Wilt u Keybase op uw OpenSUSE Linux-systeem laten werken? U moet de nieuwste versie van Keybase voor RPM downloaden met behulp van de onderstaande wget-opdracht.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

Met het RPM-pakket gedownload naar uw computer, kan de installatie van Keybase worden gedaan met het volgende zypper install-commando.

sudo zypper install keybase_amd64.rpm

Versleutelen met Keybase

Om te versleutelen met Keybase, moet u eerst de applicatie openen. Keybase kan worden gestart vanuit het app-menu. Zodra Keybase is geopend, klikt u op de knop om een ​​nieuw account aan te maken.

  Verbinding maken met internet vanaf de opdrachtregel op Linux

Nadat u op de knop Account aanmaken heeft geklikt, vraagt ​​Keybase om een ​​gebruikersnaam. Gebruik uw toetsenbord om uw gewenste gebruikersnaam in te voeren. Klik vervolgens op de knop “Doorgaan”.

Nadat u een nieuw account heeft gemaakt, moet u uw computer een naam geven. Schrijf de naam van uw Linux-pc in en klik op de knop “Doorgaan”. Voer daarna uw telefoonnummer in en klik op de knop “Doorgaan” om naar de volgende pagina te gaan.

Met Keybase geconfigureerd, is het tijd om te beginnen met coderen. Zoek in de Keybase-toepassing het gedeelte “Bestanden”. In het gedeelte “Bestanden” bevinden zich 3 afzonderlijke mappen. Deze mappen zijn ‘privé’, ‘openbaar’ en ’team’.

  Hoe maak je een back-up van een virtuele machine op Linux met VirtualBox?

Om bestanden of mappen te coderen, begint u met het selecteren van een van de mappen. In dit voorbeeld gaan we voor de “private” map. Nadat je je privémap hebt geselecteerd, zie je een submap met je gebruikersnaam. Selecteer dat ook.

Zoek in de submap van uw gebruikersnaam de blauwe knop “Uploaden” en klik erop met de muis. Selecteer vervolgens de optie “Uploadmap” of “Bestand uploaden”.

Selecteer met behulp van de GUI de bestanden die u wilt uploaden. Wanneer u de upload-knop selecteert, versleutelt Keybase uw bestand(en) automatisch.

Bestanden downloaden

Om uw versleutelde bestanden van Keybase te downloaden, klikt u met de muis op het bestand. Nadat u het bestand hebt geselecteerd dat u wilt downloaden, klikt u op de witte knop “Download” om het bestand te pakken.

Herhaal dit proces voor elk bestand dat u van Keybase naar uw computer wilt downloaden.