Hoe Linux op Chromebook te installeren: stapsgewijze handleiding

Een vraag die vaak opkomt als we het over Chromebooks hebben, is of ze hetzelfde werken als typische laptops met Windows, macOS of Linux.

Om dit te beantwoorden, zijn Chromebooks een type laptop dat is ontworpen om ChromeOS uit te voeren, een lichtgewicht besturingssysteem dat de Google Chrome-webbrowser als belangrijkste gebruikersinterface gebruikt.

ChromeOS maakt gebruik van Google API’s en is geïntegreerd met Google-applicaties. ChromeOS ondersteunt ook Android-apps.

Hoewel Chromebooks qua uiterlijk en gevoel niet veel verschillen in vergelijking met andere laptops, hebben ze minder krachtige hardware. Dit komt omdat ChromeOS is ontworpen om cloudgebaseerde services en cloudcomputing te gebruiken in plaats van lokaal geïnstalleerde software zoals Windows, Linux of macOS.

Omdat ze minder krachtige hardware hebben, hebben Chromebooks het voordeel dat ze budgetvriendelijk zijn. Terwijl topklasse laptops op het moment van uitgave meer dan $ 1000 dollar kosten, kosten topklasse Chromebooks minder dan $ 500, waarbij de meeste Chromebooks minder dan $ 300 kosten.

Chromebooks kunnen worden gebruikt voor surfen op het web, gamen, media bekijken of streamen, leren op afstand, eenvoudige foto- en videobewerking en het gebruik van webgebaseerde applicaties. Als dit de taken zijn die u gewoonlijk op uw laptop uitvoert en u weinig behoefte heeft aan lokaal beschikbare software, is een Chromebook wellicht alles wat u nodig heeft.

Interessant is dat ChromeOS zelf een op Linux gebaseerd besturingssysteem is, omdat het de Linux-kernel gebruikt, die fungeert als intermediair tussen hardware en software op computers. De kernel zorgt voor communicatie tussen de hardware en software. ChromeOS is gebouwd bovenop de Gentoo Linux-distributie.

Het is echter belangrijk op te merken dat ChromeOS niet voldoet aan de waarden van GNU, een beweging voor vrije software die gratis software levert, wat een belangrijk onderdeel is van Linux-distributies.

ChromeOS heeft gesloten code en is niet gratis en open source. Het is ook niet compatibel met GNU-software. Linux-besturingssystemen zijn gebaseerd op de Linux-kernel en gebruiken GNU-software om gebruikers gratis en open-sourcesoftware te bieden.

Linux-besturingssystemen hebben sindsdien een grote gemeenschap van gebruikers gekregen. Dit komt door het open-source karakter van het besturingssysteem dat continue ontwikkeling en verbetering door de gemeenschap van gebruikers mogelijk maakt.

Linux-besturingssystemen zijn ook veilig, lichtgewicht, flexibel, zeer aanpasbaar en bieden een breed scala aan distributies om uit te kiezen.

Voordelen van het uitvoeren van Linux op een Chromebook

Hoewel Chromebooks zijn ontworpen om ChromeOS uit te voeren, is het installeren van Linux in een Chromebook mogelijk. Enkele voordelen van het installeren van Linux op een Chromebook zijn:

  • Toegang tot een breed scala aan software – Linux-besturingssystemen hebben veel gratis en open-source software met geavanceerde functies. Dergelijke software kan functies uitvoeren zoals foto- en videobewerking, programmeren en zelfs documenten bewerken. Vaak heeft lokaal geïnstalleerde software meer functies in vergelijking met zijn webgebaseerde tegenhangers. Door software lokaal te installeren, ontgrendelt u al deze geavanceerde functies.
  • Betere beveiliging en stabiliteit – Linux-besturingssystemen staan ​​bekend als zeer stabiel, veilig en ongevoelig voor malware. Hoewel er in ChromeOS beveiliging is ingebouwd, kunnen gebruikers worden blootgesteld zodra hun versie niet langer wordt ondersteund door Google. In dergelijke gevallen zorgt het installeren van Linux ervoor dat uw Chromebook veilig blijft.
  • Gebruik je Chromebook zonder internet – Chromebooks zijn beter geschikt voor webapplicaties. Als je geen constante internetverbinding hebt, kan een Chromebook erg beperkend worden. Door Linux op uw Chromebook te installeren, kunt u uw apparaat echter volledig gebruiken zonder internetverbinding.
  • Maak uw Chromebook aanpasbaar – Het aanpassingsniveau dat beschikbaar is voor gebruikers die Chrome OS op een Chromebook gebruiken, is zeer beperkt. Aan de andere kant stellen Linux-besturingssystemen gebruikers in staat hun besturingssysteem aan hun behoeften aan te passen en aan te passen. Hierdoor kunnen gebruikers een betere gebruikerservaring creëren die bij hen past. Door Linux op een Chromebook te installeren, kunnen gebruikers gebruikmaken van de aanpasbaarheid die bij Linux hoort.
  Hoe Subnautica op Linux te spelen

Gebruikers die geïnteresseerd zijn in het eenvoudigweg leren van Linux, vinden het misschien een goedkoper alternatief om het op een Chromebook te installeren. Programmeurs kunnen ook profiteren van het installeren van Linux, omdat ze meer toegang hebben tot de software die nodig is voor softwareontwikkeling.

Dual-boot Linux met ChromeOS

Dubbel opstarten verwijst naar het hebben van twee besturingssystemen op een apparaat en gebruikers selecteren het besturingssysteem dat ze willen gebruiken tijdens het opstarten. In dit geval is op de Chromebook zowel Linux als ChomeOS geïnstalleerd.

Chromebooks zijn niet ontworpen om dual booting aan te kunnen, Google ondersteunt dit niet en Chromebook-hardwarefabrikanten ook niet.

Telkens wanneer u probeert om ChromeOS dual-boot te starten met een ander besturingssysteem, zult u problemen tegenkomen zoals uw microfoon of toetsenbord die niet werken, uw apparaat wordt erg traag, ongeldige garantie, beperkte community-ondersteuning onder mensen die dit nog steeds doen, en u loopt het risico te blokkeren Je toestel.

Dubbel opstarten met ChromeOS in een Chromebook is ook een uitdaging vanwege de aard van ChromeOS, dat de volledige ruimte op de harde schijf in beslag neemt wanneer u probeert te dubbel opstarten met een ander besturingssysteem.

Dual booting was echter nog steeds mogelijk via projecten zoals Chrx en GalliumOS, een Linux-distributie voor Chromebooks. Deze projecten zijn sindsdien echter verlaten en de dichtstbijzijnde en betere optie is om Crouton te gebruiken.

Hoewel het geen echte dual-boot-omgeving creëert, kun je Linux gebruiken in ChromeOS en schakelen tussen Ubuntu en ChromeOS wanneer je maar wilt.

Om dit te doen, moet u eerst de ontwikkelaarsmodus inschakelen op uw Chromebook. De ontwikkelaarsmodus geeft u root-toegang tot uw Chromebook, zodat u apps van andere bronnen kunt installeren dan alleen Play Store, en u kunt uw Chromebook ook dual-booten.

Het is echter belangrijk op te merken dat het inschakelen van de ontwikkelaarsmodus uw Chromebook minder veilig maakt en ook alle gegevens op uw Chromebook wist. Maak daarom een ​​back-up van alle gegevens die u niet wilt verliezen. Schakel de ontwikkelaarsmodus in op uw Chromebook:

1. Druk op ESC + Refresh + Power-toets. Dit kan worden gedaan wanneer uw Chromebook is in- of uitgeschakeld en u wordt naar het herstelscherm geleid

2. Druk op het herstelscherm dat verschijnt op CTRL + D

3. Druk op Enter om OS-verificatie uit te schakelen

4. Terwijl OS-verificatie is uitgeschakeld, drukt u op CTRL + D op dit volgende scherm.

5. Uw Chromebook begint met het inschakelen van de ontwikkelaarsmodus. De overgang naar de ontwikkelaarsmodus kost wat tijd. Wees geduldig terwijl uw Chromebook de ontwikkelaarsmodus inschakelt.

  Tensorflow downloaden, installeren en instellen op Windows en Linux

6. Als u klaar bent met de overgang naar de ontwikkelaarsmodus, klikt u op Aan de slag om uw Chromebook in te stellen en het installatieproces te doorlopen.

Nadat de ontwikkelaarsmodus is ingeschakeld, is de volgende stap het installeren van Ubuntu met behulp van Crouton. Om dit te doen:

1. Ga naar de Crouton GitHub-pagina en download Crouton door op de downloadlink te klikken. U kunt ook hier klikken om Crouton direct te downloaden. Het gedownloade script zou in de map Downloads moeten staan.

2. Druk op CTRL + ALT + T om de ChromeOS Shell te openen. Voer in de shell de volgende opdracht in en druk op enter

shell

3. Voer de volgende opdracht in om het Crouton-installatieprogramma te kopiëren naar een locatie waar het kan worden uitgevoerd

sudo install -Dt /usr/local/bin -m 755 ~/Downloads/crouton

4. Voer de volgende regel in en druk op Enter om het installatieprogramma van de Crouton uit te voeren

sudo crouton -t xfce

Wacht tot het downloaden en installeren is voltooid en geef een gebruikersnaam en wachtwoord op wanneer daarom wordt gevraagd.

5. Om Ubuntu te gaan gebruiken, voert u de volgende regel in en drukt u op Enter

sudo startxfce4

Nu Ubuntu naast ChromeOS is geïnstalleerd, kunt u schakelen tussen de twee besturingssystemen door op CTRL + ALT + Shift + Back of CTRL + ALT + Shift + Forward te drukken

Chrome OS verwijderen en Linux installeren

Om dit te doen, moet u er eerst voor zorgen dat de ontwikkelaarsmodus is ingeschakeld op uw Chromebook. Net als dubbel opstarten, werkt dit proces op Intel-gebaseerde Chromebooks met SSD-opslag en meer dan 64 GB gratis opslagruimte. Je hebt ook een flash-schijf nodig met een opstartbare Linux-distributie, bij voorkeur Ubuntu 18.04 of latere versies.

Nogmaals, dit is iets waarvoor Chromebooks niet zijn ontworpen en u loopt het risico uw Chromebook te blokkeren of te moeten herhalen met verschillende Linux-distributies om te vinden wat voor u werkt.

1. Druk op CTRL + ALT + T om de ChromeOS Shell te openen, ook wel crosh genoemd

2. Voer de volgende regel in en druk op Enter om de Shell te starten

shell

3. Voer de volgende opdracht in en druk op Enter. Met deze opdracht wordt een script gedownload waarmee we de firmware van een Chromebook kunnen wijzigen:

cd;bash ˂(curl https://johnlewis.ie/flash_cb_fw.sh)

4. Zodra het downloaden is voltooid, komt u op zo’n scherm. Druk op Enter om door te gaan

5. Selecteer de optie om uw Chromebook RW_LEGACY aan te passen door 1 te typen en op Enter te drukken

6. Typ de weergegeven tekst opnieuw en druk op Enter. Dit is om te bevestigen dat in het geval er iets misgaat en uw Chromebook het begeeft, u hiervoor de volledige verantwoordelijkheid op u neemt. Nadat je op Enter hebt gedrukt, wacht je tot het proces is voltooid, sluit je je Chromebook af en zet je hem weer aan.

7. Zodra uw Chromebook is ingeschakeld, drukt u op CTRL + D om voorbij het herstelscherm te komen en Chrome OS te laden

8. Druk op CTRL + ALT + F2, waarmee u naar een inlogscherm gaat. Voer de volgende opdracht in en druk op Enter om in te loggen

chronos

9. Voer de volgende opdracht in om u toe te staan ​​op te starten vanaf een USB-apparaat

sudo crossystem dev_boot_usb=1 dev_boot_legacy=1

10. Sluit uw Chromebook af door de volgende opdracht in te voeren en op Enter te drukken

sudo poweroff

11. Sluit uw USB-station aan op een opstartbaar Ubuntu-besturingssysteem en schakel vervolgens uw Chromebook in, waarna u naar het herstelscherm gaat.

  Hoe het LightningBug GTK-thema op Linux te installeren

12. Druk in het herstelscherm op CTRL + L om naar het BIOS te gaan in plaats van Chrome OS op te starten

13. Druk op ESC om het opstartmenu weer te geven

14. Uw Chromebook geeft vervolgens locaties weer van waaruit kan worden opgestart. Selecteer uw USB-station met het opstartbare Ubuntu-besturingssysteem en druk vervolgens op Enter. In dit geval typen we 2 en drukken we op Enter

15. Druk op Enter in dit volgende scherm om Ubuntu op te starten

16. Wacht tot Ubuntu klaar is met opstarten om het in te stellen en te gebruiken

Linux installeren in Chrome OS

Alle Chromebooks die na 2019 zijn gelanceerd, hebben ondersteuning voor Linux (bèta), ook wel bekend als Crostini. Bepaalde Chromebooks die vóór 2019 zijn uitgebracht, bieden echter ondersteuning voor deze functie. De lijst met dergelijke Chromebooks vindt u hier.

Crostini is vooral gunstig voor ontwikkelaars die Chromebooks gebruiken. Met deze functie kunnen gebruikers Linux-apps voor ontwikkeling installeren en uitvoeren, zoals Linux-code-editors, IDE’s en Linux-opdrachtregelprogramma’s op een Chromebook. Gebruikers kunnen dan hun Linux-apps in ChromeOS uitvoeren.

Vergeleken met andere eerder gemarkeerde methoden, is dit een veel veiligere manier om Linux te gebruiken in Chrome OS, en Google biedt ondersteuning voor Crostini als een functie waarmee gebruikers Linux op hun Chromebooks kunnen gebruiken.

Linux in ChromeOS installeren:

1. Klik op de tijd rechtsonder op je Chromebook

2. Klik op het tandwielpictogram om het venster Instellingen te openen

3. Klik op de pagina Instellingen op Geavanceerd

4. Klik op Ontwikkelaars en selecteer vervolgens Inschakelen

5. Klik in het weergegeven venster om Linux Development Environment in te stellen op Volgende

6. Voer de gebruikersnaam in die u wilt gebruiken en klik op Installeren. Op deze pagina wordt standaard een aanbevolen schijfgrootte geselecteerd. Je kunt deze maat aanpassen als je wilt, maar dat hoeft niet.

7. Wacht tot het installatieproces is voltooid, waarna een terminalvenster wordt geopend

8. Klik met de rechtermuisknop op het terminalvenster op de plank en selecteer Pin om de Linux-terminal vast te maken aan de plank. Dit zal in de toekomst gemakkelijke toegang tot de Linux-terminal mogelijk maken.

Met de terminal geopend, kunt u nu Linux gaan gebruiken in ChromeOS.

Conclusie

Chromebooks zijn een uitstekend budgetvriendelijk alternatief voor conventionele laptops. Chromebooks zitten boordevol functies die speciaal zijn bedoeld voor gebruikers die verbonden zijn met internet en webapplicaties gebruiken zonder dat er lokaal geïnstalleerde software nodig is.

Door Linux in een Chromebook te installeren, kunt u niet alleen de functies van deze toch al krachtige apparaten uitbreiden, maar kunt u deze mogelijk nieuw leven inblazen als Google stopt met het ondersteunen van uw Chromebook.

Bovendien kunnen ontwikkelaars profiteren van het installeren van Linux op hun Chromebooks, waardoor ze toegang krijgen tot software die nodig is voor het programmeren.

U kunt ook enkele beste Chromebook VPN’s verkennen.