Hoe Linux-servers opnieuw op te starten en af ​​te sluiten?

Als Sysadmin is een van de meest voorkomende activiteiten het opnieuw opstarten of uitschakelen van servers.

Dit kan te wijten zijn aan regelmatig onderhoud, zoals het patchen van het besturingssysteem, of aan een hardwarefout waardoor een systeem moet worden uitgeschakeld voor onderhoud.

Een Linux-systeem biedt verschillende manieren om de server opnieuw op te starten of af te sluiten. Een normaal systeem zou op elk commando moeten reageren, terwijl een gedegradeerde server mogelijk krachtig opnieuw moet worden opgestart. Houd er rekening mee dat de meeste van deze commando’s een bepaald niveau van bevoegdheden vereisen, hetzij als superuser of met sudo om succesvol te worden uitgevoerd, aangezien het opnieuw opstarten van een systeem een ​​administratieve taak is en voor een systeem of server met meerdere gebruikers die kritieke processen uitvoert, opnieuw opstarten of afsluiten is een verstorende activiteit.

Dit artikel behandelt enkele van dergelijke methoden die u kunnen helpen bij het opnieuw opstarten/afsluiten van Linux.

GUI-methode:

Als u een GUI-desktopomgeving voor Linux gebruikt, zoals Gnome, KDE, Mate, XFCE, enz., vindt u een aan / uit-knop in het systeem-/toepassingsmenu met acties zoals uitloggen, opnieuw opstarten, slaapstand of uitschakelen. Beschikbare opties kunnen enigszins verschillen, afhankelijk van welke distributie, desktopomgeving en versie van het besturingssysteem in gebruik is. Maar u zult zeker energiegerelateerde instellingen vinden in de beschikbare menu’s om de energiestatus van uw systeem te wijzigen.

Op mijn Ubuntu Mate-bureaublad kan ik bijvoorbeeld de optie Afsluiten vinden in het power-menu rechtsboven in mijn scherm.

Nadat u de optie “Afsluiten …” hebt geselecteerd, krijgt u een dialoogvenster te zien met meerdere opties, zoals Opschorten, Opnieuw opstarten, Annuleren en Afsluiten. U kunt doorgaan met Opnieuw opstarten of Afsluiten door op de rechterknop te klikken of annuleren en teruggaan naar uw bureaubladomgeving.

Aangeboden GUI en opties kunnen enigszins verschillen op basis van de distributie en desktopomgeving die u gebruikt, maar wees gerust, er is een optie om de energiestatus van het systeem te wijzigen. En met GUI zijn het niet meer dan een paar klikken in het power-menu.

systemctl-opdracht

Op een Linux-box met systemd als het init-systeem, kunt u de opdracht systemctl gebruiken om uw machine opnieuw op te starten.

$ sudo systemctl start reboot.target

Of u kunt gewoon systemctl gebruiken met de vereiste optie, zoals voor opnieuw opstarten als:

$ sudo systemctl reboot

Voor het initiëren van een shutdown gaat de systemctl-opdracht als volgt:

$ sudo systemctl shutdown

Gebruik om het systeem te stoppen:

$ sudo systemctl halt

opdracht afsluiten

shutdown-opdracht kan worden gebruikt om een ​​Linux-systeem uit te schakelen en opnieuw op te starten. Om een ​​systeem onmiddellijk opnieuw op te starten, gebruikt u:

$ sudo shutdown -r now

Of gebruik de vlag -h of -P om een ​​systeem uit te schakelen zonder te wachten:

$ sudo shutdown -P now 

We kunnen een vertraging toevoegen aan de afsluitopdracht om het systeem na een opgegeven interval opnieuw op te starten/uit te schakelen. Dit kan worden bereikt als:

$ sudo shutdown -r 10

Om een ​​systeem te stoppen zonder de hardware te vragen om uit te schakelen, kunt u de vlag -H gebruiken:

$ sudo shutdown -H now

Als u eenvoudig de opdracht shutdown opgeeft, wordt de shutdown na een minuut gepland. Om af te sluiten op een bepaald tijdstip gebruik:

$ sudo shutdown 22:30

In veel gevallen zal een systeem, terwijl het uitvalt, een bericht uitzenden naar de console van ingelogde gebruikers. Als u uw aangepaste bericht aan deze uitzending wilt toevoegen, kunt u een bericht samen met het shutdown-commando specificeren als:

$ sudo shutdown 23:00 "Powering off system for maintenance...save your work"

Om een ​​geplande afsluiting te annuleren, kunt u de vlag -c gebruiken:

$ sudo shutdown -c

Op sommige systemen roept het shutdown-commando systemctl aan in de backend om de gewenste reboot/shutdown-bewerking te bereiken.

  Tekstberichten verzenden op Linux met de GUI van Modem Manager

Opdracht opnieuw opstarten

Om een ​​systeem gracieus opnieuw op te starten, kunt u ook de opdracht reboot gebruiken (mogelijk moet u deze gebruiken met sudo).

$ sudo reboot

Gebruik de vlag -p om het systeem uit te schakelen met de opdracht reboot:

$ sudo reboot -p

Om een ​​herstart te forceren (voor systemen die niet reageren op de normale herstartopdracht), kunt u proberen -f te markeren als:

$ sudo reboot -f

Stop Commando

Om een ​​systeem te stoppen, kunt u eenvoudig de opdracht halt gebruiken:

$ sudo halt

Uitschakelopdracht

Om een ​​systeem uit te schakelen, hebt u de mogelijkheid om het poweroff-commando te gebruiken:

$ sudo poweroff

init Commando

Voor systemen die niet op systemd draaien, biedt de opdracht init (telinit zal ook werken) opties om het run-level van het systeem te wijzigen. Om een ​​systeem opnieuw op te starten met init, kunt u het volgende gebruiken:

$ sudo init 6

Op dezelfde manier om een ​​systeem te stoppen, is het te gebruiken init-commando:

$ sudo init 0

Het aanroepen van een specifiek run-level met init zorgt ervoor dat het init-proces van het systeem een ​​reeks init-scripts in een bepaalde volgorde uitvoert om ervoor te zorgen dat het systeem het gewenste run-level bereikt. Run-level 6 is gedefinieerd voor reboot terwijl run-level 0 als voor het stoppen van het systeem.

  Hoe House Flipper op Linux te spelen

Aanknop

Voor Linux die op een desktop of laptop draait, heeft het standaard indrukken van de aan / uit-knop de actie om het systeem in de slaapstand te zetten of uit te schakelen door het uitschakelsignaal te verzenden. Deze optie kan worden aangepast vanuit de energie-instellingen van het systeem. Hoewel het idealiter als laatste optie zou moeten worden gebruikt als normale opdrachten niet werken.

Voor een externe server waarop Linux wordt uitgevoerd, schakelt de aan / uit-knop meestal het systeem uit. Maar degenen die zich in externe datacenters bevinden, hebben de extra optie om opnieuw op te starten of uit te schakelen via hun CLI/GUI-tools voor beheer op afstand die worden uitgedoofd door de respectieve serverleveranciers.

Alt + SysRq-combinatie

Voor een niet-reagerend, vastgelopen systeem is het moeilijk om het opnieuw op te starten of uit te schakelen. Als je geen andere optie hebt en als laatste redmiddel, kun je proberen op Alt + PrintScreen + een reeks toetsen te drukken om het systeem onmiddellijk opnieuw op te starten. Het is misschien geen voorkeurs- of aanbevolen optie, maar kan niettemin als laatste redmiddel worden gebruikt.

Onthoud altijd dat er een mogelijkheid is van gegevensverlies en corruptie bij gebruik van deze methode, net als bij elke andere niet-grappige, gedwongen herstart of afsluitoptie. Zorg voor best practices van het systeem voor back-ups en redundantie en wees voorzichtig bij het gebruik van deze optie.

Om deze optie te laten werken, moet deze zijn ingeschakeld in de Linux-kernel. U kunt dit controleren door het onderstaande commando te gebruiken:

$ cat /proc/sys/kernel/sysrq

Een uitvoer van 1 geeft aan dat deze volledig is ingeschakeld, terwijl een getal groter dan aangeeft dat deze gedeeltelijk is ingeschakeld met sommige functies. Om het expliciet in te schakelen, kunt u het volgende gebruiken:

$ sudo echo “1” > /proc/sys/kernel/sysrq

Om een ​​systeem opnieuw op te starten met deze methode, houdt u Alt + SysRq (PrintScreen) ingedrukt en drukt u achtereenvolgens op de volgende toetsen na een interval van enkele seconden tussen elke toets:

R E I S U B

of om af te sluiten drukt u op O in plaats van B aan het einde:

R E I S U O

Hier wat de toetsen betekenen:

  • R: toetsenbord van onbewerkte naar XLATE-modus schakelen
  • E: SIGTERM-signaal verzenden naar alle processen behalve init
  • I: SIGKILL-signaal verzenden naar alle processen behalve init
  • S: Synchroniseer alle aangekoppelde bestandssystemen
  • U: Koppel alle aangekoppelde bestandssystemen opnieuw als alleen-lezen
  Hoe een hex-editor in te stellen op Kali Linux

Ten slotte hebben we B of O, wat staat voor:

  • B: Start het systeem onmiddellijk opnieuw op, zonder partities te ontkoppelen of te synchroniseren

OF

  • O: Sluit het systeem onmiddellijk af, zonder partities te ontkoppelen of te synchroniseren

Overzicht

Dus hier gaan verschillende manieren om een ​​Linux-systeem opnieuw op te starten of af te sluiten. Het biedt u opties variërend van eenvoudige GUI-interfaces tot relatief complexe terminalopdrachten die uw leven gemakkelijk kunnen maken of zelfs dingen kunnen automatiseren. Voor systemen die om de een of andere reden vastliepen, hebben we geforceerde manieren besproken om een ​​herstart- of afsluitstatus te bereiken, wat misschien niet de ideale manier is, maar in zeldzame gevallen moet worden gebruikt.

Neem voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de opdrachten die in dit artikel worden besproken, aangezien deze van invloed zijn op de systeemstatus en mogelijk van invloed kunnen zijn op meerdere gebruikers en services in het geval van een bedrijfsserver. Bekijk de man-pagina’s met opdrachten die in dit artikel worden voorgesteld om er meer over te weten te komen en welke opties ze allemaal bieden.

Lees hier hoe u WAS kunt configureren om te stoppen met het vragen om een ​​wachtwoord tijdens het afsluiten.

gerelateerde berichten