Hoe maak je een radargrafiek in Excel

Een radardiagram vergelijkt de waarden van drie of meer variabelen ten opzichte van een centraal punt. Het is handig wanneer u de variabelen niet rechtstreeks kunt vergelijken en is vooral geweldig voor het visualiseren van prestatieanalyses of onderzoeksgegevens.

Hier is een voorbeeld van een radarkaart, zodat je kunt zien waar we het over hebben. Het is waarschijnlijk dat je ze eerder bent tegengekomen, zelfs als je niet wist dat ze dat waren.

Het maken van radargrafieken in Excel is eenvoudig. In dit artikel laten we u zien hoe u twee soorten radargrafieken kunt maken: een gewone grafiek (zoals die hierboven) en een gevulde grafiek (zoals die hieronder, die de gebieden opvult in plaats van alleen de contouren weer te geven).

De voorbeeldgegevens

Laten we eerst eens kijken naar de voorbeeldgegevens die we voor onze voorbeelden zullen gebruiken.

We hebben drie trainers: Graham, Barbara en Keith. We hebben ze beoordeeld in vijf verschillende categorieën (Kennis, Levering, enzovoort) en onze Excel-tabel bevat die beoordelingen.

Een radardiagram maken in Excel

In dit eerste voorbeeld zullen we een radargrafiek maken die de beoordeling van alle drie de trainers laat zien.

  Beperk app-toegang en apparaatfunctionaliteit met een pincode

Selecteer alle cellen, inclusief de rij met de namen en de kolom met de beoordelingstitels. Schakel over naar het tabblad “Invoegen” en klik vervolgens op de knop “Watervalgrafiek”.

U kunt kiezen uit drie radarkaarten waaruit u kunt kiezen. Kies de eerste Radarkaart-optie voor dit voorbeeld. (De tweede optie voegt alleen markeringen toe aan de waarden op de lijnen; de derde optie vult de grafiek, en daar zullen we later naar kijken.)

Nu u de grafiek in het werkblad hebt ingevoegd, kunt u enkele verbeteringen aanbrengen.

Voer een grafiektitel in

Selecteer de grafiektitel en typ een nieuwe titel. Terwijl u typt, verschijnt de tekst in de formulebalk.

Wanneer u op Enter drukt, krijgt uw grafiek een nieuwe titel.

Verplaats de legende

Voor een andere wijziging kunnen we de legenda van boven de grafiek naar rechts verplaatsen.

Wanneer de grafiek is geselecteerd, zie je rechtsboven vier knoppen zweven. Klik op de knop “Grafiekelementen” bovenaan en beweeg uw muis over de optie “Legenda”. Je ziet een pijl naar rechts. Klik daarop en klik vervolgens op de optie “Rechts” in het menu dat verschijnt.

  Blokkeert toegang tot afleidende apps op uw telefoon, zodat u kunt werken

Wijzig de radarkaartas

Om onze radargrafiek een grotere impact en meer gegevenshelderheid te geven, zullen we de as aanpassen om te beginnen bij drie in plaats van nul.

Klik nogmaals op de knop “Grafiekelementen”, plaats de muisaanwijzer op de optie “Assen”, klik op de pijl die ernaast verschijnt en selecteer vervolgens “Meer opties”.

Het deelvenster As opmaken verschijnt aan de rechterkant. We willen de instelling “Minimum” onder het gedeelte “Bounds” bewerken, dus klik op dat veld en typ daar “3”.

De radarkaart wordt onmiddellijk bijgewerkt en nu we de minimale Bounds-waarde hebben verhoogd, kun je de verschillen in de beoordelingen van de drie trainers duidelijker zien.

Dit voorbeeld geeft ons een mooi beeld van welke trainers uitblinken in welke kwaliteiten, en ook hoe afgerond hun vaardigheden zijn.

Een gevulde radarkaart maken

Voor een tweede voorbeeld zullen we een gevulde radarkaart maken voor slechts één van de trainers. We gebruiken Keith voor dit voorbeeld.

Selecteer eerst het cellenbereik dat u nodig hebt. In ons voorbeeld willen we het bereik A1:A6 en het bereik D1:D6 zoals hieronder weergegeven. Om dit te doen, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u elke extra cel selecteert die u aan uw selectie wilt toevoegen.

  Hoe Docker Engine op CentOS te installeren

Ga nu naar Invoegen> Watervalkaart> Gevulde radar.

Wanneer u een radardiagram maakt met slechts één gegevensreeks, begint de as niet vanaf nul zoals in ons vorige voorbeeld. In plaats daarvan is de minimumgrens het laagste getal in het cellenbereik dat u hebt geselecteerd. In ons geval is de minimumgrens 4,4 – één vinkje onder de minimumscore van Keith.

Deze grafiek helpt u te visualiseren hoe sterk Keith is in elk van de beoordeelde kwaliteiten.

Merk op dat als we meer dan één radargrafiek zouden maken (zoals we bijvoorbeeld een afzonderlijke grafiek wilden tonen voor elk van onze trainers), we ervoor zouden willen zorgen dat de asbereiken consistent zijn, zodat de gegevenspresentatie niet misleidend is. We zouden bijvoorbeeld de minimumgrens iets onder de laagste rangorde van een trainer stellen en de maximumgrens iets hoger dan de hoogste rangorde van een trainer. U kunt zelfs de as zelf verwijderen om de rommel op de grafiek te verminderen.

Het maken van radardiagrammen in Excel is eenvoudig, maar om er het maximale uit te halen, kan wat extra aandacht nodig zijn. Ze kunnen in de toekomst een nuttige aanvulling zijn op uw Excel-rapporten.