Hoe maak je screenshots in Recovery & AROMA op Android

Veel Android-enthousiastelingen gebruiken aangepaste herstelprogramma’s zoals TWRP en ClockworkMod voor het flashen van ROM’s en mods, het maken en herstellen van volledige apparaatback-ups en zelfs het beheren van hun bestanden met behulp van de volledige AROMA-bestandsbeheerder. En hoewel de meeste gebruikers niet echt schermafbeeldingen hoeven te maken in de herstelmodus, hebben wij bloggers, ontwikkelaars van aangepaste herstelbewerkingen en op AROMA gebaseerde apps, evenals ontwerpers van herstelthema’s deze functionaliteit vaak nodig om te laten zien wat ze beoordelen of waaraan ze werken . In wat volgt, zullen we u door het proces leiden van het gemakkelijk maken van schermafbeeldingen van uw Android-apparaat terwijl het is opgestart in de herstelmodus, ongeacht welk aangepast herstel het wordt uitgevoerd.

In tegenstelling tot wanneer u normaal op Android opstart, werkt de standaardcombinatie Volume omlaag + aan / uit-knop niet voor het maken van een screenshot tijdens herstel. Voorheen werkte de DDMS-tool van Android SDK prima voor het doel, maar dat is niet meer het geval sinds de afgelopen paar updates.

De enige werkende oplossing die ik tot nu toe kende, was om de onbewerkte framebuffergegevens handmatig te pakken en deze vervolgens te verwerken met behulp van de opdrachtregeltool ffmpeg om de vereiste afbeelding te krijgen. Er is echter een serieus voorbehoud bij deze oplossing: het is geen enkele, universele opdracht voor alle Android-apparaten, omdat verschillende apparaten en herstelprogramma’s verschillende pixelformaten gebruiken voor hun framebuffer, en de opdracht moet ook worden aangepast om rekening te houden met de oorspronkelijke resolutie van het apparaat. en een stapfactor in het onbewerkte beeld. Ik heb persoonlijk de nachtmerrie doorgemaakt van urenlang proberen deze parameters voor sommige van mijn apparaten te achterhalen bij het schrijven van enkele van mijn handleidingen met herstelscreenshots.

Wat we binnenkort gaan zien, is een geweldig klein hulpmiddel van XDA Member makers_mark dat de klus voor je klaart terwijl al dergelijke complicaties op de achtergrond worden gehouden.

Maak kennis met herstelscherm

Recovery Screenshot is een script (op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor Windows) dat ADB en ffmpeg gebruikt om de onbewerkte framebuffer van uw apparaat te halen en deze vervolgens dienovereenkomstig te verwerken om u de schermafbeelding in PNG-indeling te presenteren.

Voordat u herstelscreenshots kunt maken, moet u de tool voor uw apparaat configureren. Dus laten we beginnen.

Instellingen Dingen Up

Voordat u doorgaat, moet u ervoor zorgen dat u uw apparaat opnieuw hebt opgestart in de herstelmodus, het via een USB-kabel op uw computer hebt aangesloten en de benodigde stuurprogramma’s ervoor hebt geïnstalleerd.

Download Recovery Screenshot en pak de inhoud van het gedownloade ZIP-bestand uit naar een geschikte locatie op uw computer. Start vervolgens de tool met behulp van het RUNrs.bat-bestand in de map. Het script biedt u de volgende opties:

Selecteer de eerste optie, dwz maak een configuratie-instelling door op 1 te drukken. U wordt dan gevraagd om de schermafmetingen van uw apparaat in pixels. Zorg ervoor dat u de kortere afmeting invoert als breedte en de langere als hoogte.

Recovery Screenshot haalt dan de framebuffer van uw apparaat, verwerkt deze in verschillende pixelformaten met ffmpeg en plaatst de verwerkte PNG-bestanden in een map ‘Pixel_formats’ in de map waarin u de tool hebt uitgepakt.

Ga nu naar de map Pixel_formats en bekijk al die afbeeldingen. Je zult merken dat de meeste er grappig uitzien, wat volkomen normaal is; ze zijn verwerkt met een ander pixelformaat dan dat van uw apparaat. Waar je hier naar moet zoeken, is de afbeelding die er goed uitziet, noteer de naam (wat de naam is van het pixelformaat) en druk op een willekeurige toets om door te gaan.

  Exporteer uw Firefox-profiel van een niet-geroot apparaat naar uw bureaublad [Android]

Als je de juiste afbeelding in de map hebt gevonden, ga je gang en druk je op 1 om je instellingen te voltooien. Als je deze keer echter geen geluk hebt gehad, druk dan gewoon op 2 en de tool zal nog meer, minder vaak gebruikte formaten uitproberen. Kijk in dat geval nog eens in dezelfde map naar de tientallen nieuwe afbeeldingen die daar zijn toegevoegd, en noteer de naam ervan als je de juiste hebt gevonden.

Nadat je het juiste pixelformaat hebt gevonden, voer je het op het volgende scherm precies in zoals je het ziet in de naam van het juiste bestand (zonder de .PNG-extensie). In onze tests met de Nexus 5 was de juiste afbeelding bijvoorbeeld rgb0.png en daarom was het juiste pixelformaat rgb0.

Nadat je het juiste pixelformaat voor je apparaat hebt ingevoerd en op Enter hebt gedrukt, ben je klaar met de configuratie – het is nu tijd om die herstelscreenshots te maken. Uw instellingen worden opgeslagen en u hoeft het script niet langer voor hetzelfde apparaat te configureren wanneer u het opnieuw start.

Schermafbeeldingen maken in Herstel

Nadat de initiële configuratie is voltooid, krijgt u de volgende opties wanneer u de tool start.

Wat hier verwarrend kan lijken, is de aanwezigheid van drie opties om de framebuffer te pakken. Uitleggen hoe het dubbele framebuffersysteem van Android werkt, valt buiten het bestek van deze handleiding, en de afbeelding die u zoekt kan in een van de framebuffers staan, dus het is een goed idee om elke keer voor de derde optie te gaan, beide framebuffers. Druk gewoon op 3 en Recovery Screenshot begint beide framebuffers voor je te trekken en te verwerken.

De resulterende verwerkte afbeeldingsbestanden worden in een submap in de hoofdmap van het script geplaatst en krijgen een naam op basis van de huidige datum. De afbeeldingen binnenin krijgen een naam op basis van de huidige tijd, evenals de framebuffer (boven of onder).

  Klout-app komt op Android voor het volgen van uw invloed op sociale media

Houd er rekening mee dat wanneer u de schermafbeeldingen van een ander apparaat probeert vast te leggen, u de tool mogelijk opnieuw moet configureren. Om dat te doen, drukt u gewoon op 4 op het hoofdscherm om uw instellingen te resetten en opnieuw te beginnen. De vijfde optie, dwz de handmatige modus, houdt niet in dat een apparaat is aangesloten in de herstelmodus, en kan worden gebruikt om handmatig uw instellingen op te geven en elk onbewerkt afbeeldingsbestand als bron te verwerken.

Een paar resultaten

Hier zijn een paar screenshots die zijn gemaakt in de herstelmodus met behulp van het script. De eerste is het startscherm van TWRP-herstel, de tweede toont knipperende voortgang, terwijl de derde de AROMA-bestandsbeheerder is.

Nogmaals, hoewel het niet voor iedereen is, aangezien gewone gebruikers en zelfs de meeste krachtige gebruikers nooit herstelscreenshots hoeven te maken, kan Recovery Screenshot levensreddend blijken te zijn voor mensen zoals ik die voorheen het gedoe moesten doorstaan ​​​​van het handmatig trekken van framebuffers en het verwerken van onbewerkte afbeeldingen met ffmpeg-opdrachten elke keer dat we een aangepast herstel- of AROMA-script moesten beoordelen.

Download Herstel Screenshot van XDA-Developers