Hoe open ik een poort op Windows Firewall?

Firewalls zijn er om u te beschermen tegen bedreigingen op internet (zowel verkeer van internet als van lokale toepassingen die toegang proberen te krijgen wanneer dat niet zou moeten). Soms wilt u echter anders beperkt verkeer door uw firewall toestaan. Om dit te doen, moet je een poort openen.

Wanneer een apparaat verbinding maakt met een ander apparaat op een netwerk (inclusief internet), specificeert het een poortnummer waarmee het ontvangende apparaat weet hoe het verkeer moet worden afgehandeld. Waar een IP-adres verkeer laat zien hoe een bepaald apparaat op een netwerk kan worden bereikt, laat het poortnummer het ontvangende apparaat weten welk programma dat verkeer ontvangt. Standaard wordt het meeste ongevraagde internetverkeer geblokkeerd door Windows Firewall. Als je zoiets als een gameserver gebruikt, moet je mogelijk een poort openen om dat specifieke soort verkeer door de firewall toe te laten.

Opmerking: in dit artikel wordt uitgelegd hoe u een poort op de firewall van een bepaalde pc opent om verkeer binnen te laten. Als u een router op uw netwerk heeft (wat u waarschijnlijk doet), moet u hetzelfde verkeer via die router toestaan ​​door door te sturen de haven aldaar.

Een poort openen op Windows 10

Klik op Start, typ “Windows Firewall” in het zoekvak en klik vervolgens op “Windows Defender Firewall”.

  Een GIF bewerken zonder Photoshop op Windows

Zodra Windows Firewall is geopend, klikt u op ‘Geavanceerde instellingen’.

Hiermee wordt Windows Defender Firewall met geavanceerde beveiliging gestart. Klik op de categorie “Inkomende regels” aan de linkerkant. Klik in het deelvenster uiterst rechts op de opdracht “Nieuwe regel”.

Als u een regel voor uitgaand verkeer wilt openen, klikt u in plaats van op ‘Inkomende regel’ op ‘Uitgaande regel’. De meeste apps zijn redelijk goed in het maken van hun eigen uitgaande regels wanneer u ze installeert, maar u kunt er af en toe een tegenkomen die dat niet kan.

Selecteer op de pagina Regeltype de optie “Poort” en klik vervolgens op “Volgende”.

Op het volgende scherm moet je kiezen of de poort die je opent het Transmission Control Protocol (TCP) of User Datagram Protocol (UDP) gebruikt. Helaas kunnen we u niet specifiek vertellen welke u moet gebruiken, omdat verschillende apps verschillende protocollen gebruiken. Poortnummers kunnen variëren van 0-65535, waarbij poorten tot 1023 worden gereserveerd voor geprivilegieerde services. U vindt een onofficiële lijst van (de meeste) TCP/UDP-poorten op de Wikipedia-paginaen u kunt ook zoeken naar de app die u gebruikt. Als u niet kunt bepalen welk protocol voor uw app moet worden gebruikt, kunt u twee nieuwe regels voor inkomend verkeer maken: één voor TCP en één voor UDP.

  Tijdlijn uitschakelen in Windows 10

Selecteer de optie “Specifieke lokale poorten” en typ vervolgens het poortnummer in het daarvoor bestemde veld. Als u meer dan één poort opent, kunt u deze scheiden door komma’s. Als u een reeks poorten moet openen, gebruikt u een koppelteken (-).

Klik op “Volgende” wanneer u klaar bent.

Klik op de volgende pagina op “Sta de verbinding toe” en klik vervolgens op “Volgende”.

Opmerking: voor deze handleiding gebruiken we de optie ‘De verbinding toestaan’, omdat we de verbinding vertrouwen waarvoor we een regel maken. Als u wat meer gemoedsrust wilt, gebruikt de regel “Sta de verbinding toe als deze veilig is” Internet Protocol-beveiliging (IPsec) om de verbinding te verifiëren. Je kunt die optie proberen, maar veel apps ondersteunen het niet. Als je de veiligere optie probeert en het werkt niet, kun je altijd terugkomen en overstappen op de minder veilige optie.

Kies vervolgens wanneer de regel van toepassing is en klik op “Volgende”. U kunt een of alle van de volgende opties kiezen:

Domein: wanneer een pc is aangesloten op een domeincontroller, kan Windows de toegang tot het domein verifiëren.
Privé: wanneer een pc is verbonden met een particulier netwerk, zoals een thuisnetwerk of een netwerk dat u vertrouwt.
Openbaar: wanneer een pc is verbonden met een open netwerk, zoals een café, luchthaven of bibliotheek waar iedereen kan deelnemen, en de beveiliging is onbekend voor u.

  Windows splitsen en uitlijnen met sneltoetsen op macOS

Geef in het laatste venster uw nieuwe regel een naam en een optionele, meer gedetailleerde beschrijving. Klik op “Voltooien” wanneer u klaar bent.

Als u de regel op enig moment wilt uitschakelen, zoekt u deze in de lijst met inkomende of uitgaande regels, klikt u er met de rechtermuisknop op en klikt u vervolgens op ‘Regel uitschakelen’.

Dat is alles. Als u andere poorten voor een ander programma of met een andere regel moet openen, herhaalt u de bovenstaande stappen met een andere set poorten om te openen.