Hoe PPA’s in Linux Mint te bewerken

Ben je een Linux Mint-gebruiker? Moet u uitzoeken hoe u uw PPA’s op uw systeem kunt bewerken, maar weet u niet wat u moet doen? Wij kunnen helpen! Volg deze handleiding terwijl we bespreken hoe u PPA’s in Linux Mint kunt bewerken!

PPA’s bewerken in Linux Mint – GUI

Als je een Linux Mint-gebruiker bent, is de kans groot dat je geen grote fan bent van het omgaan met de terminal. Gelukkig is het mogelijk om PPA’s in Linux Mint te bewerken met een GUI. Hier is hoe het te doen.

Druk eerst op de Win-toets op het toetsenbord om het zoekvenster op Cinnamon, Mate of welke Linux Mint-desktop dan ook te openen. Typ vanaf daar “Softwarebronnen”.

Als u de app niet kunt vinden in de zoekresultaten, drukt u op Alt + F2 om het snelstartmenu te openen. Typ daarna de opdracht pkexec mintsources en druk op de Enter-toets om deze te openen.

Als je eenmaal in de Software Sources-app in Linux Mint bent, zie je verschillende keuzes om uit te kiezen. Er zijn “officiële opslagplaatsen”, “PPA’s”, “aanvullende opslagplaatsen”, “verificatiesleutels” en “onderhoud”.

Om te bewerken (ook bekend als nieuwe softwarebronnen inschakelen, uitschakelen of zelfs toevoegen), zoekt u het gedeelte “PPA’s” en klikt u erop. Dit gebied behandelt alle softwarerepo’s van derden die u aan Mint toevoegt.

  Hoe te schrijven naar meerdere USB-drives tegelijk op Linux met Gnome MultiWriter

Om een ​​nieuwe PPA toe te voegen, klikt u op de knop “Toevoegen” en voegt u deze toe. Om er een te verwijderen, klikt u op “Verwijderen” en om een ​​bestaande opslagplaats te bewerken, klikt u op de knop “Bewerken”.

Sluit de app als je klaar bent met het bewerken van je softwarebronnen in Linux Mint.

PPA’s bewerken in Linux Mint – Terminal

Een andere manier om uw lijst met softwarebronnen in Linux Mint te bewerken, is via de terminal, door de map /etc/apt/sources.list.d/ te openen. Op dit gebied heeft Linux Mint alle softwarebronnen. Elke PPA die u aan uw systeem toevoegt, krijgt zijn bestand in deze map.

Om het bewerkingsproces te starten, moet u een terminalvenster openen op het Linux Mint-bureaublad. Druk op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord of zoek naar “terminal” in het app-menu en open het op die manier.

Met het terminalvenster open en klaar voor gebruik, gebruik je de CD-opdracht en ga je naar de map /etc/apt/sources.list.d/. Zodra u zich in deze map bevindt, kunt u de opdracht ls uitvoeren om de inhoud van de map te bekijken.

ls

Als je veel PPA-bestanden hebt, is er maart veel te regelen zijn. Om het gemakkelijker te maken, kunt u de opdracht ls combineren met de opdracht grep filter. U kunt grep gebruiken om verschillende trefwoorden te sorteren.

  Hoe KDE Connect op Linux te installeren om toegang te krijgen tot bestanden en meldingen op Andriod

Als u bijvoorbeeld de Mozilla-beveiligings-ppa probeert te vinden, zoekt u naar de onderstaande opdracht.

ls | grep "mozilla"

Een PPA verwijderen

Als u een PPA volledig uit Linux Mint wilt verwijderen, kunt u dit rechtstreeks in de map doen met behulp van de standaard Bash-terminalopdrachten. Om één PPA van het systeem te verwijderen, begint u de opdracht rm te gebruiken en geeft u de PPA-bestandsnaam op.

Als u bijvoorbeeld de Mozilla Security PPA van Linux Mint (de PPA die snelle Firefox- en Thunderbird-updates biedt) wilt verwijderen, kunt u de opdracht rm naast het bestand “ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list” uitvoeren.

cd /etc/apt/sources.list.d/
sudo rm ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

Om een ​​PPA-lijstbestand van uw Linux Mint-pc te verwijderen, vervangt u eenvoudig de “my_ppa_file_here.list door het PPA-bestand dat u uit Linux Mint wilt verwijderen (dat zich in /etc/apt/sources.list.d/.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo rm my_ppa_file_here.list

Nadat uw PPA uit Linux Mint is verwijderd, moet u de update-opdracht uitvoeren. Deze opdracht zorgt ervoor dat Linux Mint weet dat de oude PPA niet meer op het systeem staat.

sudo apt update

Na de update wordt uw PPA verwijderd.

Een bestaande PPA bewerken

Het is mogelijk om elke bestaande PPA op Linux Mint te bewerken met behulp van de terminal. Om dit te doen, moet u eerst de map /etc/apt/sources.list.d/ invoeren met behulp van de onderstaande cd-opdracht.

cd /etc/apt/sources.list.d/

Vanaf hier moet u de opdracht ls uitvoeren om de inhoud van de map te bekijken, zodat u er een kunt vinden voor bewerkingsdoeleinden.

  Hoe Dropbox op Linux te gebruiken

ls

Of voor een betere filtering.

ls | grep "name of ppa"

Wanneer u de naam van uw PPA hebt bedacht, gebruikt u de nano-teksteditor om de PPA te bewerken. Als u bijvoorbeeld de Mozilla Security PPA wilt bewerken, voert u het volgende in:

sudo nano ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

Eenmaal in de bewerkingsmodus, gebruik je de Nano-teksteditor om aan te passen en te veranderen wat je leuk vindt. Als u klaar bent, drukt u op Ctrl + O om het op te slaan en drukt u op Ctrl + X om het bewerken af ​​te sluiten.

Gebruik het volgende opdrachtvoorbeeld hieronder om een ​​PPA te bewerken.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo nano my-ppa-file.list

Een nieuwe PPA toevoegen

Het toevoegen van een nieuwe PPA aan Linux Mint via de terminal is veel, veel eenvoudiger dan ze te verwijderen of te bewerken. Als u een nieuwe PPA aan Linux Mint wilt toevoegen, gebruikt u eenvoudig de onderstaande opdracht add-apt-repository.

sudo add-apt-repository ppa:my-ppa/ppa