Hoe RAM te vergroten op Windows 7 & 10

RAM (Random Access Memory) is computerhardware waarin kortetermijngeheugengegevens worden opgeslagen. RAM wordt gebruikt om werkgegevens en machinecode op te slaan die snel door het systeem kunnen worden gelezen en in willekeurige volgorde kunnen worden gewijzigd. Met meer RAM kunt u meer programma’s tegelijk uitvoeren zonder de prestaties van het systeem negatief te beïnvloeden. Als uw pc weinig RAM heeft, kan dit de verwerking van programma’s op het werkende systeem vertragen. Om het goede tempo van uw pc te behouden, moet u daarom het computergeheugen van Windows 10 vergroten. Vraagt ​​u zich af hoe ik het RAM-geheugen op mijn pc kan vergroten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Als u worstelt met het vergroten van het computergeheugen en alle details over RAM wilt weten, hoe u dit kunt controleren en vooral hoe u het RAM-geheugen kunt vergroten op Windows 7 en 10, dan hebben we een perfecte gids voor u. Onze gids behandelt alle vereiste details over hoe u mijn pc-geheugen kunt vergroten en biedt u verschillende methoden om meer RAM aan uw elektronische brein toe te voegen. Lees tot het einde om te weten hoe u het beschikbare fysieke geheugen Windows 10 kunt vergroten.

Hoe RAM te vergroten op Windows 7 & 10

Voordat u begint met manieren om het computergeheugen te vergroten in: Windows 10, moet u weten hoeveel RAM uw pc daadwerkelijk nodig heeft. Laten we eens kijken naar deze vereisten in de onderstaande lijst:

  • Voor lichtgewicht browsen en tekstverwerking heeft u maximaal 4 GB RAM nodig voor uw pc.
  • In het geval van multitasking en het behouden van de goede algehele prestaties van de pc, hebt u 8 GB RAM nodig.
  • Tijdens het gebruik van programma’s en apps met hoge intensiteit op de pc of het optimaliseren van de spelprestaties, heeft uw systeem minimaal 16 GB RAM nodig.
  • Pc’s die moeten worden gebruikt voor onderwijs-, professionele of zakelijke doeleinden, kunnen tot 128 GB RAM aan.
  • Professionele pc’s die multitasking en zware programma’s nodig hebben om te draaien, hebben ongeveer 192 GB RAM nodig.

Waarom heb je meer RAM nodig?

Naast weten hoe u het computergeheugen kunt vergroten, moet u zich ook bewust zijn van de noodzaak om het RAM-geheugen te vergroten. Meestal komt de behoefte aan meer RAM voort uit het feit dat er geen vrije RAM-ruimte meer beschikbaar is op uw pc, waardoor de computer vertraging oploopt. Afgezien van onvoldoende RAM-ruimte die de pc vertraagt, zijn er ook andere factoren die de prestaties van uw systeem kunnen beïnvloeden:

  • Frequente stroompieken verslechteren systeemcomponenten
  • Geheugenlekken uit de systeemsoftware
  • Slechte geheugenchips of slechte sectoren van de harde schijf
  • Virussen en malware die systeembronnen aantasten
  • Overmatig starten van software tijdens opstarten

Hoewel veroudering van het systeem niet in jouw handen ligt, kun je je computer nog steeds een boost geven door het RAM-geheugen te vergroten, en er is veel dat je eraan kunt doen.

Het fysieke geheugen in een systeem kan worden vergroot door de hoeveelheid RAM die wordt gebruikt te verminderen. Er zijn meerdere methoden om dit te doen, die we in de komende paragrafen zullen ontvouwen. Afgezien daarvan, als het verminderen van de werklast op een pc niet werkt, kunt u proberen het RAM-geheugen handmatig aan uw systeem toe te voegen. Laten we dus beginnen met onze eerste methode over hoe ik het RAM-geheugen op mijn pc kan vergroten.

  Hoe Linux eruit te laten zien als Windows XP

Dingen die u moet doen voordat u RAM vergroot

Volg deze stappen voordat u het RAM-geheugen vergroot.

Stap I: huidige RAM controleren

De eerste methode die moet worden gevolgd om meer RAM-ruimte in uw systeem te maken, is om eerst uw huidige RAM te controleren. Voordat u methoden implementeert die het fysieke geheugen vergroten, is het essentieel om te weten hoeveel ruimte al door uw systeem is gebruikt, en dit kan in een paar eenvoudige stappen die u hieronder kunt lezen:

1. Druk tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen.

2. Klik bovenaan op het tabblad Prestaties en selecteer Geheugen.

3. Controleer nu de In gebruik en Beschikbare RAM-ruimte op uw systeem.

Stap II: Controleer hoeveel RAM nodig is

Zodra u op de hoogte bent van het huidige RAM-geheugen, is de volgende stap om te weten hoe u het geheugen van mijn pc kunt vergroten, het controleren van de hoeveelheid RAM die nodig is. Dit kan worden gedaan door Performance Monitor te openen zoals gedaan in de onderstaande stappen:

1. Druk op de Windows-toets, typ Prestatiemeter en klik op Openen.

2. Klik op Performance Monitor onder Monitoring Tools in het linkerdeelvenster.

3. Klik op het + groene symbool bovenaan.

4. Selecteer Wisselbestand uit de lijst en klik op de knop Toevoegen >>.

5. Klik op OK.

6. Analyseer hoeveel RAM je nodig hebt uit de grafiek. Zoals te zien is, ligt de grafiek voor de procestijd boven de gebruikspiek (weergegeven door een groene lijn), wat aangeeft dat er meer RAM nodig is.

Meestal is 4 GB extra RAM voldoende om normale processen uit te voeren, maar je kunt ook 8 GB RAM gebruiken als je moet multitasken op je systeem.

Hier zijn de methoden om het beschikbare fysieke geheugen in Windows 10 te vergroten.

Methode 1: Start de pc opnieuw op

Nu je je huidige beschikbare RAM hebt gecontroleerd en hoeveel RAM je nodig hebt, is het tijd om een ​​van de eerste oplossingen voor probleemoplossing te proberen voor het vergroten van het RAM-geheugen op Windows 7 en 10. Het opnieuw opstarten van de pc is inderdaad een vrij eenvoudige maar effectieve methode om probeer het in deze situatie. Zoals je misschien al weet, wist het herstarten van het systeem de RAM-inhoud en herstart alle processen die op de achtergrond actief zijn. Dit helpt ruimte vrij te maken van RAM en maakt er meer ruimte in.

Het wordt ook altijd aangeraden om uw pc regelmatig opnieuw op te starten als u deze vaak en constant gebruikt. Afgezien van het volgen van routinematige manieren om de computer opnieuw op te starten, kunt u over enkele verschillende methoden lezen in onze gids over 6 manieren om een ​​Windows 10-computer opnieuw op te starten of opnieuw op te starten.

Methode 2: RAM Hogging-processen wissen

Zelfs na een herstart kunnen sommige processen de systeembronnen blijven gebruiken en blijft u zich afvragen hoe u het beschikbare fysieke geheugen van Windows 10 kunt vergroten. In een dergelijk scenario kunt u deze processen het beste handmatig wissen in het venster Taakbeheer.

Als u meer wilt weten over het maken van ruimte in RAM, volgt u onze handleiding over het beëindigen van taken in Windows 10 en implementeert u hetzelfde.

Methode 3: Opstartprogramma’s wissen

Hoewel u Taakbeheer-processen hebt gewist, zijn ze soms niet voldoende om het computergeheugen van Windows 10 te vergroten. In dit geval kunt u proberen de opstartprogramma’s te wissen die gewoonlijk worden gestart telkens wanneer u uw computer of laptop opstart en het beschikbare RAM-geheugen verbruikt.

  Hoe de Windows 11-vereisten te omzeilen

Lees onze gids over 4 manieren om opstartprogramma’s in Windows 10 uit te schakelen en implementeer hetzelfde over het vergroten van het RAM-geheugen op Windows 7 en 10.

Wanneer u klaar bent met het uitschakelen van niet-vereiste programma’s, kunt u toegang krijgen tot wat ruimte op het RAM-geheugen dat is vrijgemaakt.

Methode 4: Apps bijwerken

Naast het verbeteren van de systeemprestaties, is het updaten van apps ook handig om RAM-verspilling te verminderen. Geheugenlekken zijn een veelvoorkomend probleem dat kan optreden bij de apps, die optreden wanneer een programma geen RAM terugstuurt naar de pool nadat het de bronnen heeft gebruikt. Door de nieuwste update voor de app te installeren, kan het probleem met het geheugenlek worden opgelost. Bovendien komen er met een update meer verbeteringen die minder RAM-ruimte in beslag nemen. Volg de onderstaande stappen om apps bij te werken met Microsoft Store:

1. Druk op de Windows-toets, typ Microsoft Store en klik vervolgens op Openen.

2. Klik op de optie Bibliotheek.

3. Klik op Alles bijwerken als er updates beschikbaar zijn.

Methode 5: Malwarescan uitvoeren

Als u wilt weten hoe u mijn pc-geheugen kunt vergroten, kan het controleren op malware u helpen. Soms kan software-overvallende bronnen ook een reden zijn waarom het RAM-geheugen van uw systeem geen ruimte meer heeft. Om ervoor te zorgen dat uw systeem niet beschadigd is door malware, kunt u onze gids raadplegen over Hoe voer ik een virusscan uit op mijn computer.

Als u malware van uw computer wilt verwijderen, volgt u onze handleiding over hoe u malware van uw pc kunt verwijderen in Windows 10 en implementeert u hetzelfde.

Methode 6: Apparaatstuurprogramma’s bijwerken

De volgende oplossing voor het vergroten van het computergeheugen omvat het controleren van uw apparaatstuurprogramma’s. Corrupte stuurprogrammabestanden of conflicten kunnen leiden tot geheugenlekken en overmatig RAM-verbruik. Daarom is het belangrijk om stuurprogramma’s van tijd tot tijd te controleren om ruimte te besparen voor RAM. U kunt elk stuurprogramma afzonderlijk controleren in het venster Apparaatbeheer en ervoor zorgen dat er geen waarschuwing is voor een van de stuurprogramma’s. Als er een is, werk dan de problematische stuurprogramma’s één voor één bij.

U kunt veel leren over het bijwerken ervan met behulp van onze gids over het bijwerken van apparaatstuurprogramma’s op Windows 10.

Methode 7: Geheugencache wissen

Geheugencache is een andere reden waarom uw RAM snel vol raakt. Tijdens het sluiten van applicaties sluiten sommige programma’s niet goed af en kunnen ze RAM verbruiken. Deze geheugencache kan ook van invloed zijn op de prestaties van uw systeem. Zorg er daarom voor dat u de cache van uw systeem wist.

Krijg de hulp van onze gids Snel alle cache wissen in Windows 10 [The Ultimate Guide] om alle soorten cache van uw pc te wissen.

Methode 8: Visuele effecten verminderen

Visuele effecten kunnen geweldig zijn voor een systeem met voldoende RAM, maar voor Windows met weinig geheugen kan het veel op het RAM-geheugen zijn, en de enige optie die in een dergelijk geval overblijft om het RAM-geheugen op Windows 7 en 10 te vergroten, is het verminderen deze visuele effecten.

1. Open Verkenner op uw pc door de Windows + E-toetsen tegelijk in te drukken.

2. Klik met de rechtermuisknop op Deze pc en selecteer de optie Eigenschappen.

3. Selecteer Geavanceerde systeeminstellingen in het rechterpaneel.

4. Klik op Instellingen… in het gedeelte Geavanceerd.

5. Vink op het tabblad Visuele effecten het vakje aan voor Aanpassen voor de beste prestaties en klik op OK.

  Een stuurprogramma terugdraaien in Windows

Methode 9: Virtueel geheugen aanpassen

Om het computergeheugen van Windows 10 te vergroten, kunt u ook het virtuele geheugen op uw pc aanpassen. Het is een effectieve methode en helpt de prestaties van een computer te verbeteren. Volg onze gids over virtueel geheugen beheren (paginabestand) in Windows 10 en implementeer hetzelfde.

Methode 10: Paginabestand wissen bij afsluiten

Als u het systeem en de toepassingen afsluit, wordt het systeem-RAM wel gewist, maar het wisselbestand dat op de harde schijf is opgeslagen, wordt niet gewist. Dit wisselbestand is het zogenaamde RAM-geheugen dat het systeem gebruikt wanneer het RAM-geheugen vol raakt en het wissen van dit wisselbestand is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte over is voor de volgende keer dat u uw systeem moet gebruiken. Om dit te doen, moet u de onderstaande stappen volgen en uitvoeren op uw pc:

Opmerking: maak een back-up van registersleutels om de vorige instellingen te herstellen in het geval van handmatige fouten tijdens de wijziging.

1. Open het zoekmenu, typ regedit en klik op Openen om de Register-editor te starten.

2. Navigeer naar het volgende mappad in de Register-editor.

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management

3. Dubbelklik nu op de ClearPageFileAtShutdown-toets.

4. Stel Waardegegevens in op 1 en klik vervolgens op OK.

Methode 11: Meer RAM toevoegen

Als u worstelt met het vinden van een oplossing voor het vergroten van het beschikbare fysieke geheugen Windows 10 na het proberen van alle hierboven gegeven methoden, dan is het zeker dat uw systeem dringend meer RAM nodig heeft. Het proberen van methoden om wat RAM-ruimte vrij te maken is in dit geval onvoldoende, dus u moet handmatig meer RAM aan uw systeem toevoegen.

Het handmatig toevoegen van RAM omvat het fysiek toevoegen van geheugensticks aan uw apparaat. Dit kan worden gedaan met behulp van een handleiding, ondersteuning van de website van de fabrikant, of overlaten aan de professional. Als u van plan bent zelf RAM toe te voegen, volg dan de onderstaande stappen:

Opmerking: de onderstaande stappen moeten worden uitgevoerd op een laptop.

1. Verwijder de plastic afdekking van het RAM-compartiment. Hierdoor worden twee RAM-slots zichtbaar, waarvan er één of beide kunnen worden gevuld.

Afbeelding van mphtech via Pixabay

2. Om nu de RAM-module te verwijderen, trekt u aan de aan beide zijden aanwezige klemmen.

3. Plaats een nieuwe RAM-module in de sleuf onder een hoek van 45 graden en druk deze naar beneden.

4. Zet ten slotte uw pc weer in elkaar en start deze opnieuw op in het BIOS om te controleren of het geplaatste RAM-geheugen door het systeem is herkend.

Daarom is dit hoe ik mijn pc-geheugen kan vergroten.

***

We hopen dat ons document over RAM, de vereisten en hoe u het RAM-geheugen op Windows 7 & 10 kunt vergroten, u goed kan begeleiden en dat u voldoende RAM-ruimte op uw apparaat hebt kunnen creëren. Laat ons weten welke van de methoden het nuttigst was om het beschikbare fysieke geheugen in Windows 10 te vergroten. Als u vragen of suggesties voor ons heeft, kunt u deze in de onderstaande opmerkingen achterlaten.

gerelateerde berichten