Hoe RustDesk op Linux te gebruiken

RustDesk is een uitstekende, open-source externe desktop-applicatie. Het is vergelijkbaar met Teamviewer en Anydesk. Het is echter beter omdat het gebruikers in staat stelt om hun eigen verbindingsserver te hosten als ze dat willen (dit is echter niet vereist). Hier leest u hoe u RustDesk op Linux gebruikt.

RustDesk installeren op Linux

Voordat u RustDesk gebruikt om verbinding te maken met externe computers, moet u eerst de applicatie op uw Linux-pc installeren. Om het installatieproces te starten, opent u een terminalvenster op het Linux-bureaublad.

U kunt een terminalvenster op het Linux-bureaublad openen door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier. Zodra het terminalvenster is geopend, volgt u de onderstaande installatie-instructies die overeenkomen met het Linux-besturingssysteem dat u gebruikt.

Ubuntu

De RustDesk-applicatie ondersteunt het Ubuntu-besturingssysteem officieel op de website. U moet echter het nieuwste DEB-pakket downloaden van de RustDesk GitHub-pagina om de installatie te starten.

Gebruik de volgende wget-opdracht hieronder om het downloaden van het DEB-pakket naar uw computer te starten. De onderstaande wget-opdracht downloadt het DEB-pakket naar uw thuismap.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Na het downloaden van het DEB-pakket naar uw computer met behulp van wget, kan de installatie van RustDesk op Ubuntu beginnen. Gebruik de onderstaande apt install-opdracht om de app in te stellen.

sudo apt install ./rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Debian

Om RustDesk op Debian te laten werken, moet u het DEB RustDesk-pakket naar uw computer downloaden. Gebruik de onderstaande wget-opdracht om het nieuwste DEB-pakket te pakken.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6.deb

Nadat u de nieuwste DEB-release van RustDesk naar uw Debian Linux-pc hebt gedownload, kunt u het installatieproces starten. Installeer met behulp van de opdracht dpkg het RustDesk DEB-pakket op uw computer.

sudo dpkg -i rustdesk-1.1.6.deb

Na de installatie van RustDesk moet u de afhankelijkheden opruimen die mogelijk niet volledig met het pakket zijn geïnstalleerd.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

RustDesk wordt niet vermeld op de GitHub-releasepagina voor de app, maar het staat in de Arch Linux AUR. Dus als u het op uw systeem wilt laten werken, moet u het werkend krijgen met de Trizen AUR-helper.

  Hoe Project CARS 2 op Linux te spelen

Gebruik het pacman-commando om de pakketten “Git” en “Base-devel” op uw systeem in te stellen. Deze twee pakketten zijn nodig om de Trizen-helper aan het werk te krijgen.

sudo pacman -S base-devel git

Terwijl de twee pakketten zijn ingesteld, voert u de onderstaande opdrachten achter elkaar in om de Trizen-helper te laten werken.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/
makepkg -sri

Ten slotte kunt u de RustDesk-toepassing installeren met de opdracht trizen -S.

trizen -S rustdesk-bin

Fedora

Fedora wordt ondersteund met RustDesk via een RPM-pakketbestand op de officiële GitHub-pagina. Om het werkend te krijgen, gebruikt u de volgende wget-downloadopdracht hieronder. Het zal het RPM-pakketbestand in uw thuismap plaatsen.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Wanneer de download is voltooid, kan de installatie beginnen. Gebruik vanaf hier de onderstaande dnf install-opdracht om het programma te installeren.

sudo dnf install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

OpenSUSE

RustDesk kan worden gebruikt op OpenSUSE omdat ze een RPM-pakketbestand distribueren op de RustDesk GitHub-pagina. Om de installatie te starten, gebruikt u de opdracht wget downloader hieronder om het RPM-pakketbestand te pakken.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Nadat de download is voltooid, gebruikt u de opdracht zypper install om de RustDesk-toepassing op OpenSUSE in te stellen.

sudo zypper install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Hoe RustDesk op Linux te gebruiken

  Hoe u uw CPU kunt controleren in Linux

Om RustDesk te gebruiken, opent u de applicatie op het bureaublad. Volg daarna de stapsgewijze instructies hieronder.

Stap 1: Zorg ervoor dat de RustDesk-app is geïnstalleerd op zowel de computer waarmee u verbinding wilt maken, als de computer die er op afstand toegang toe heeft.

Wanneer de app op beide machines is geopend, zoekt u de ID-code en het wachtwoord op en deelt u deze met de andere computer die verbinding met u wil maken.

Stap 2: Plak de connect ID-code in het tekstvak. Klik daarna met de muis op de knop “Verbinden”. Wanneer u op de knop “Verbinden” klikt, wordt u gevraagd het verbindingswachtwoord in te voeren dat u van de andere gebruiker heeft gekregen.

  Nintendo DS-spellen op Linux spelen met MelonDS

Stap 3: Wanneer u uw wachtwoord invoert, krijgt u toegang tot de externe machine in RustDesk. Vanaf hier heb je volledige toegang tot het externe bureaublad: toetsenbordtoegang, muistoegang en zelfs het klembord.

Wilt u de externe verbinding in RustDesk beëindigen? Zoek de rode knop “Verbreken” en selecteer deze met de muis. Wanneer u deze knop kiest, wordt de RustDesk externe verbinding beëindigd.