Hoe schakel je macro’s in Excel in voor Windows en Mac?

Voert u voor uw werk vaak repetitieve taken uit in Excel? Niet meer met macro’s. Doe het een keer en neem het op; de macro doet het voor je wanneer je maar wilt. Met andere woorden, macro’s nemen uw taken op en herhalen ze wanneer u ze uitvoert.

Mogelijk hebt u eerder functies gebruikt om specifieke acties uit te voeren. Zo niet, dan is een functie een reeks specifieke taken die moeten worden uitgevoerd wanneer ze worden aangeroepen. Macro’s in Excel zijn gebaseerd op dit idee. Ze automatiseren uw taken zodat u het meeste uit uw tijd en middelen haalt.

Om een ​​macro voor uw volgende taak te maken, moet u deze eerst inschakelen. Ik zal je bij elke stap begeleiden om macro’s in Excel in te schakelen voor zowel Windows als Mac.

Maar laten we eerst eens kijken waarom u macro’s nodig heeft met praktische gebruiksscenario’s.

Wat zijn macro’s?

Een macro is een functie in Excel die uw opdrachten en taken vastlegt om op verzoek af te spelen. Kortom, het maakt veel tijd voor u vrij met automatisering.

Macro’s zijn gebouwd bovenop VBA (Visual Basic for Applications), de programmeertaal van Microsoft voor codering in Excel. Daarom kunnen macro’s worden gemaakt met VBA. Als u echter niet technisch onderlegd bent, kunt u in Excel met slechts een paar muisklikken macro’s maken.

Wanneer u een macro opneemt, worden de taken achter de schermen automatisch vertaald in VBA-code en gebonden aan een reeks toetscombinaties, eenvoudigweg aangepaste sneltoetsen genoemd. Als u in Excel op die aangepaste sneltoets drukt, begint de bijbehorende macro te werken.

Maak je geen zorgen als je slecht bent in het onthouden van sleutels, ook daar heeft Excel een oplossing voor. U hebt eenvoudig toegang tot gemaakte macro’s via de tabbladen in de Excel-interface.

Waarom zouden we macro’s in Excel inschakelen?

Inmiddels heb je misschien een goed begrip van wat macro’s zijn. Hier zijn enkele gebruiksscenario’s om repetitieve acties te vervangen door macro’s:

  Hoe u uw user-agent kunt wijzigen in Mac of Windows

Gegevensbeheer: Gegevens zijn waar Excel voor bedoeld is. Elke dag verwerken we een enorme hoeveelheid gegevens in Excel. Het automatiseren van eenvoudige en routinematige taken zoals het verwijderen van duplicaten, het verwijderen van lege cellen, het uitvoeren van wiskundige berekeningen en het toepassen van formules of principes met macro’s kan ons veel tijd en middelen besparen.

Macro’s kunnen zelfs onbewerkte gegevens omzetten in aangepaste indelingen. Daarom zal de gegevensverwerking snel en naadloos zijn met macro’s.

Maak aangepaste functies: Excel wordt geleverd met verschillende ingebouwde functies die typische taken kunnen uitvoeren. Maar ze hebben beperkte mogelijkheden; ze kunnen uw complexe ideeën niet kraken. Zo kunt u met macro’s aangepaste functies maken om uw unieke ideeën te implementeren.

Genereer inzichten: U kunt grote datasets opsplitsen in informatieve tabellen, grafieken, grafieken of zelfs dashboards met macro’s.

Als u al een tijdje met Excel werkt, moet u bekend zijn met draaitabellen. Zo niet, dan worden draaitabellen geëxtraheerd uit grotere datasets op basis van voorwaarden of groepering. Deze draaitabellen maak je moeiteloos met macro’s.

Werkmapbeheer: werkt u met meerdere werkbladen en werkmappen in één project? Als dat het geval is, moet u mogelijk alle bladen in een werkmap bijhouden, een specifiek werkblad opslaan of de naam van een werkblad of werkmap wijzigen. U kunt deze taken vereenvoudigen met macro’s.

Integratie: bij het werken aan real-world projecten is het gebruikelijk om Excel te gebruiken met verschillende tools en databasebeheersystemen. Het handmatig integreren van Excel met deze externe bronnen kan vervelend en tijdrovend zijn. Dat is waar macro’s binnenkomen; u kunt een macro opnemen om de integratie te automatiseren.

Hoe macro’s in Excel op Windows in te schakelen?

Start de Excel-app en klik op ‘opties’ die u in de linkerzijbalk kunt vinden.

Een pop-upvenster zoals dit verschijnt op het scherm. Navigeer naar Vertrouwenscentrum in het linkerdeelvenster.

Selecteer Vertrouwenscentrum-instellingen.

Je zou nog een venster moeten zien verschijnen met de optie Macro-instellingen in het linkerdeelvenster. Klik erop om een ​​menu met vier opties te openen.

Uw keuze moet zijn Alle macro’s inschakelen (niet aanbevolen; mogelijk gevaarlijke code kan worden uitgevoerd) en klik op de ok-knop die aan het einde zichtbaar is.

  Herstel Skype Hoog CPU-gebruik in Windows 10

Een van de belangrijkste kenmerken van Excel is dat macro’s nu zijn ingeschakeld op uw Windows-besturingssysteem.

Hoe macro’s op Mac in te schakelen?

De stappen om macro’s in Excel in te schakelen zijn vergelijkbaar en eenvoudiger op Mac. Het enige dat u hoeft te doen, is de onderstaande stappen volgen om macro’s op uw Mac in te schakelen.

 • Open een willekeurig Excel-bestand op je Mac.
 • U kunt nu Excel selecteren, zichtbaar in de bovenste menubalk van het scherm. Klik erop.
 • Selecteer Voorkeuren in het vervolgkeuzemenu.
 • Klik nu op het pictogram Beveiliging.
 • U zult een optie vinden Alle macro’s inschakelen (niet aanbevolen; potentieel gevaarlijke code kan worden uitgevoerd). Kies het om macro’s in Excel op uw Mac OS in te schakelen.
 • Potentiële beveiligingsrisico’s bij het inschakelen van macro’s in Excel

  Macro’s kunnen u aanzienlijk helpen bij het besparen van tijd en middelen bij het werken met Excel, maar ze laten een aantal beveiligingsproblemen zien die aandacht vragen.

  U krijgt te maken met meerdere beveiligingsuitdagingen wanneer macro’s op uw systeem zijn ingeschakeld. Een paar van hen omvatten het volgende:

  • Weet u dat wanneer u een Excel-bestand van internet of andere bronnen downloadt, dit mogelijk schadelijke malwarecodes kan bevatten die zijn ingebed in macro’s? Ze beginnen op uw systeem te werken zodra u ze downloadt.
  • Kwaadaardige code in macro’s kan de beveiligingsmuren van uw systeem misleiden en ongeoorloofde toegang geven aan de indringer.
  • Geactiveerde kwaadaardige code kan uw persoonlijke gegevens lekken, wat resulteert in een inbreuk op de privacy.
  • Sommige gevaarlijke macro’s kunnen bedoeld zijn om uw machine te laten crashen.

  Soms kan de schadelijke software te groot zijn om in een macro te passen. In een dergelijk scenario kan een macro een koppeling bevatten die het systeem naar de URL leidt van waaruit de malwaresoftware wordt gedownload.

  Bovendien zijn hackers altijd op zoek om uw computer te stelen of er toegang toe te krijgen, zodat ze deze kunnen gebruiken zoals ze willen.

  Dus als u een installatieprogramma downloadt van een niet-geautoriseerde bron of een spamdocument via e-mail ontvangt, wordt u mogelijk gevraagd om specifieke instructies te volgen, en een daarvan kan zijn om macro’s in te schakelen. In dat geval kan het bestand dat u gebruikt een schadelijk virus in macro’s bevatten.

    De complete en uitgebreide gids voor gebaren in Windows 10

  Hoe de beveiligingsrisico’s van het inschakelen van macro’s in Excel te vermijden?

  Schakel macro’s uit wanneer ze niet nodig zijn: een gemakkelijke oplossing om te voorkomen dat uw systeem wordt gecompromitteerd, is gewoon geen macro’s in te schakelen. Om het duidelijk te zeggen: het is het beste om macro’s standaard uitgeschakeld te laten en ze alleen in te schakelen wanneer het absoluut noodzakelijk is of voor vertrouwde bestanden.

  Controleer bestandsextensie: Meestal worden de Excel-bestanden standaard opgeslagen met .xlsx. De bestanden met deze extensie kunnen geen macro’s opslaan. De werkmappen die macro’s bevatten, worden echter opgeslagen met de extensie .xlsm.

  Het is dus belangrijk om bestandsextensies te verifiëren voordat u een bestand van niet-vertrouwde bronnen downloadt of opent.

  Digitaal ondertekende macro’s: u kunt de auteur om een ​​digitaal ondertekend notitieboek vragen om te voorkomen dat u in de val loopt van kwaadaardige macro’s.

  ‘Alle macro’s uitschakelen behalve digitaal ondertekende macro’s’ is een van de vier opties die u tegenkomt tijdens het inschakelen van macro’s. Kies ervoor om uw Excel alleen te configureren om de macro’s uit te voeren die digitaal zijn ondertekend, zodat u weet dat de actieve macro afkomstig is van de bedoelde bron.

  Update software: het gebruik van verouderde software kan uw systeem blootstellen aan meer kwetsbare malwareaanvallen. Houd daarom uw besturingssysteem en Microsoft-applicaties up-to-date met recente releases, zodat uw machine sterker wordt in het bestrijden van malware.

  Gebruik een antivirusprogramma: Ondanks het nemen van voorzorgsmaatregelen kan uw pc nog steeds vatbaar zijn voor malware die via macro’s wordt geïntroduceerd. Het is dus raadzaam om uw machine uit te rusten met een antivirusprogramma om schadelijke hacks aan te pakken.

  Er zijn meerdere betaalde en gratis antivirussoftware-opties op de markt om uw machine tegen exploits te beschermen.

  Afsluiten

  U kent nu de voordelen van het inschakelen van macro’s in Excel. Er zijn echter beveiligingsuitdagingen die gepaard gaan met het inschakelen van macro’s, dus ik heb je zelfs enkele tips gegeven over hoe je ze kunt aanpakken.

  Als u op zoek bent naar meer automatisering in Excel om uw volgende project voor tijd naadloos af te ronden, bekijk dan deze Excel-invoegtoepassingen.