Hoe sfc / scannow (systeembestandscontrole) uit te voeren op Windows 10

Wanneer u pc-problemen ondervindt, is de meest voorkomende oplossing voor probleemoplossing die iedereen zou moeten proberen, het gebruik van de ingebouwde hulpprogramma’s van hun besturingssysteem.

Als u bijvoorbeeld generieke Windows 10-fouten, systeembeschadigingen of iets dergelijks ervaart, is en zou de systeembestandscontrole uw oplossing moeten zijn.

Wat is de systeembestandscontrole?

De systeembestandscontrole, ook bekend als de sfc.exe, is een hulpprogramma dat sinds Windows 98 bij het Windows-besturingssysteem wordt gebruikt, hoewel het een ander doel diende dan tegenwoordig.

Vanaf Windows Vista was de systeembestandscontrole opgenomen in de Windows Resource Protection (WRP), waardoor het niet alleen typische gegevens, maar ook registers en kritieke systeembestanden kon beschermen.

  Hoe te voorkomen dat Microsoft Edge vooraf wordt geladen op Windows 10

Windows-gebruikers van tegenwoordig kunnen de systeembestandscontrole gebruiken om gegevens te scannen, op te sporen en te herstellen die mogelijk zijn vernietigd of verwijderd als gevolg van malware, corruptie of misbruik door gebruikers.

Hoe werkt sfc /scannow?

Sinds de SFC is opgenomen in de WRP, worden alle wijzigingen die worden toegepast op een van de kernsysteembestanden van Windows gedetecteerd door de SFC en wordt het gewijzigde bestand hersteld met behulp van een in de cache opgeslagen kopie in de Windows-map zelf.

Daarom is het het beste om, wanneer u enige vorm van gegevensverlies of corruptie tegenkomt, eerst deze tool te gebruiken voordat u een daadwerkelijk systeemherstel uitvoert.

Hoe voer ik de systeembestandscontrole uit?

De systeembestandscontrole is gemaakt om extreem gemakkelijk toegankelijk en te gebruiken te zijn, vooral omdat er van je wordt verwacht dat je het gebruikt in omstandigheden waar misschien veel hogere functies van Windows niet langer beschikbaar zijn.

  Hoe toetsaanslagen en muisklikken visueel weer te geven in Windows

Daarom kunt u als volgt een volledige scan van de systeembestandscontrole activeren:

Druk op de Windows-toets om het menu Start te openen
Typ cmd en start de opdrachtprompt met Uitvoeren als beheerder
Afhankelijk van wat u wilt dat de SFC doet, kunt u een van deze 2 regels in de opdrachtprompt typen:
sfc /scannow
Gebruik dit als u wilt dat de SFC ontbrekende of beschadigde gegevens detecteert en herstelt

sfc /alleen verifiëren
Gebruik dit als u wilt dat de SFC ontbrekende of beschadigde gegevens detecteert

Als u eenmaal bent begonnen met het uitvoeren van een van deze scans, hoeft u alleen maar te wachten tot uw pc alle gegevens heeft doorgenomen die erop zijn opgeslagen.

  Een interface met tabbladen krijgen in elke app in Windows

Houd er rekening mee dat, aangezien de SFC uw hele pc scant, de scantijden langer zullen duren op pc’s met meer opslagruimte en meer gegevens in vergelijking met pc’s waarop nauwelijks iets is opgeslagen.

CONCLUSIE: Systeembestandscontrole

Dat is zo ongeveer alles wat er te weten valt over de systeembestandscontrole.

Onthoud dat de systeembestandscontrole een kerncomponent van het Windows-besturingssysteem is en dat de reparatiesnelheid vrij hoog is, dus wanneer u gegevenscorruptie op uw pc ervaart, probeer deze dan eerst te gebruiken.

Heb je ooit geprobeerd de SFC te gebruiken om een ​​pc-probleem op te lossen? Als dat zo is, laat ons dan weten hoe dat voor u is gegaan door ons uw feedback achter te laten in de opmerkingen hieronder.