Hoe systeeminformatie aan de Linux-desktop toe te voegen

Conky is een systeemmonitortool voor de Linux-desktop. Hiermee kunnen gebruikers alles van hun RAM-gebruik, CPU-gebruik, schijfgebruik en meer direct op het bureaublad bekijken. Hier leest u hoe u het op uw systeem kunt laten werken.

Opmerking: Conky werkt niet in Linux-desktopomgevingen die Wayland gebruiken.

Conky installeren op Linux

Conky is een ongelooflijke tool die gebruikers kunnen installeren om systeeminformatie direct op het bureaublad weer te geven. Conky bestaat al heel lang en wordt daarom ondersteund op een breed scala aan Linux-besturingssystemen.

Voordat we kunnen bespreken hoe u Conky kunt gebruiken om informatie op uw Linux-bureaublad weer te geven, moet u het programma installeren. Om Conky op Linux te installeren, begint u met het openen van een terminalvenster op het Linux-bureaublad.

Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Als alternatief kunt u een terminalvenster openen door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

Ubuntu

Om de Conky-toepassing in Ubuntu in te stellen, gebruikt u de opdracht apt install en installeert u het “conky” -pakket.

sudo apt install conky

Nadat u de bovenstaande opdracht hebt ingevoerd, wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren. Gebruik uw toetsenbord, typ uw wachtwoord in de terminalprompt en druk op Enter. Druk vervolgens op de Y-toets op het toetsenbord om te bevestigen dat u Conky op Ubuntu wilt installeren.

  Hoe de Softmaker Office 2019-proefversie op Linux te installeren

Debian

Als u Debian gebruikt, kunt u de Conky-toepassing op uw systeem installeren met behulp van de onderstaande apt-get install-opdracht. Houd er rekening mee dat, aangezien Debian traag is met bijwerken, deze versie van Conky mogelijk verouderd is.

sudo apt-get install conky

Zodra u de bovenstaande opdracht in de terminal invoert, zal Debian om uw wachtwoord vragen. Gebruik uw toetsenbord om het wachtwoord in te voeren. Druk vervolgens op de Enter-toets om door te gaan.

Nadat u op de Enter-toets hebt gedrukt, zal Debian u vragen om te bevestigen dat u Conky wilt installeren nadat u op Y op het toetsenbord hebt gedrukt nadat u op de Enter-toets hebt gedrukt. Doe dit om de toepassing op uw Debian-systeem te installeren.

Arch Linux

De Conky-applicatie kan op uw Arch Linux-systeem worden geïnstalleerd met het pacman-commando. Installeer de app op uw systeem met behulp van de onderstaande opdracht.

sudo pacman -S conky

Bij het schrijven van de bovenstaande opdracht in een terminal, zal Arch Linux om een ​​wachtwoord vragen. Gebruik uw toetsenbord om het wachtwoord in te voeren. Druk vervolgens op de Y-toets om door te gaan met het installeren van Conky.

Fedora

Als je Conky op Fedora Linux wilt installeren, moet je dat doen met het onderstaande dnf-commando.

sudo dnf install conky

Na het bovenstaande commando in het terminalvenster te hebben geschreven, zal Fedora om een ​​wachtwoord vragen. Schrijf met uw toetsenbord uw wachtwoord in de prompt. Druk vervolgens op de Y-toets om Conky op uw systeem te installeren.

  Hoe SolveSpace op Linux te installeren

OpenSUSE

Moet Conky werken op OpenSUSE Linux? Je kunt het op je computer installeren met behulp van de onderstaande zip-installatieopdracht.

sudo zypper install conky

Na het invoeren van de bovenstaande opdracht, zal OpenSUSE om uw wachtwoord vragen. Gebruik het toetsenbord om uw wachtwoord in te voeren. Druk vervolgens op de Y-toets om door te gaan met het installeren van Conky.

Conky rennen

De opdrachtregel voert Conky uit, maar het is geen terminaltool. In plaats daarvan wordt het weergegeven op het bureaublad van elke Linux-desktop-UI. Ga als volgt te werk om het werkend te krijgen.

Druk eerst tegelijkertijd op de toetsen Alt + F2 op het toetsenbord. Als u dit doet, wordt de opdrachtstartbalk van uw bureaublad geopend. Typ in deze balk ‘conky’. Druk vervolgens op de Enter-toets op het toetsenbord.

Wanneer u op de Enter-toets op het toetsenbord drukt, voert u de opdracht uit. Als deze opdracht is gestart, wordt Conky op uw bureaublad weergegeven. Als u Conky wilt sluiten, doet u het volgende.

Druk op Alt + F2 op het toetsenbord om de opdrachtstartbalk opnieuw te openen. Gebruik vervolgens de opdracht “killall conky” om het Conky-venster op uw bureaublad te sluiten. U kunt deze opdracht ook in een terminalvenster uitvoeren.

  Hoe JetBrains Rider op Linux te installeren

Conky uitvoeren bij opstarten

Om de Conky-toepassing bij het opstarten uit te voeren, moet u een bureaubladvermelding maken in de map autostart. Open hiervoor een terminalvenster en gebruik de aanraakopdracht om een ​​nieuw bestand te maken.

touch ~/.config/autostart/conky.desktop

Nadat u het nieuwe bestand hebt gemaakt, opent u de Nano-teksteditor met behulp van de onderstaande opdracht.

nano -w ~/.config/autostart/conky.desktop

Plak in de Nano-teksteditor de volgende code in het tekstvak.

[Desktop Entry]
Naam=Conky
GenericName=achtergrondmonitor
Exec=conky &
Terminal=false
Type=Toepassing
Icoon=conky
Categorieën=Systeem;
StartupNotify=false
Naam[en_US]=conky

Nadat u de code hebt geplakt, drukt u op Ctrl + O op het toetsenbord om uw bewerkingen op te slaan. Sluit daarna de Nano-teksteditor door op Ctrl + X op het toetsenbord te drukken. Vanaf nu, wanneer je opstart, zie je Conky op het bureaublad!