Hoe te controleren wanneer uw Windows 10-build verloopt

Insider Preview-builds van Windows 10 hebben een ingebouwde “tijdbom”. Elk wordt geleverd met een vervaldatum en Windows zal uiteindelijk weigeren om volledig op te starten na die datum. Hier leest u hoe u kunt controleren wanneer dat zal gebeuren.

Wat gebeurt er als een Windows 10-build verloopt?

Dit is alleen van toepassing op onstabiele Insider Preview-versies van Windows 10. Stabiele versies van Windows 10 zullen nooit “verlopen” en stoppen met werken, zelfs niet wanneer Microsoft stopt met het updaten ervan met beveiligingspatches.

  Hoe de spelbalk te openen (Windows 10)

Wanneer een build van Windows 10 verloopt, Microsoft zegt u ziet een waarschuwing dat u een verlopen build gebruikt. De waarschuwing verschijnt eenmaal per dag opnieuw en u ziet ook UAC-waarschuwingen (User Access Control). Eerdere rapporten hebben gezegd dat Windows 10 elke drie uur opnieuw wordt opgestart nadat het is verlopen, dus Microsoft heeft het verloopproces mogelijk minder vervelend gemaakt.

In het verleden heeft Microsoft zei dat verlopen builds twee weken na de vervaldatum niet meer opstarten. U moet een nieuwere versie van Windows opnieuw installeren (of een oudere stabiele versie die niet verloopt) om uw pc weer te gebruiken.

  Hoe te voorkomen dat Microsoft Edge vooraf wordt geladen op Windows 10

Microsoft laat deze builds vervallen om te voorkomen dat mensen bij oude, onstabiele versies van Windows 10 blijven. Deze builds van Windows 10 worden beschikbaar gesteld om te testen, en het heeft geen zin om een ​​oude build te testen die een aantal reeds opgeloste bugs bevat.

Hoe de vervaldatum te controleren?

U kunt de vervaldatum controleren vanuit de winver-applicatie. Om het te openen, drukt u op de Windows-toets, typt u “winver” in het menu Start en drukt u op Enter. U kunt ook op Windows+R drukken om het dialoogvenster Uitvoeren te openen, “winver” erin typen en op Enter drukken.

  Snelkoppelingen op het bureaublad maken op Windows 10 op de gemakkelijke manier

Dit dialoogvenster toont u de precieze vervaldatum en -tijd voor uw build van Windows 10. U moet vóór de vervaldatum bijwerken naar een nieuwere Insider-build van Windows 10 (of teruggaan naar een eerdere stabiele build).

Het winver-dialoogvenster toont u ook de precieze Windows 10-build die u ook gebruikt. Deze informatie is ook te vinden in de app Instellingen.