Hoe te upgraden naar Ubuntu 21.04

Ubuntu 21.04 is er! Daarbij komen spannende nieuwe updates voor de Ubuntu-desktop, de Ubuntu Linux-kernel, evenals vele nieuwe functies waar gebruikers zeker dol op zullen zijn. In deze handleiding bespreken we hoe u uw systeem kunt upgraden naar 21.04.

Upgrade naar 21.04 – GUI

Als u van plan bent om te upgraden van Ubuntu 20.10 naar 21.04 Hirsuite Hippo, kunt u dit het beste doen via de GUI. De GUI is zeer hands-off en vereist niet te veel in vergelijking met de terminal.

Om de upgrade te starten, drukt u op de Win-toets op het toetsenbord. Deze actie zal het Ubuntu Gnome-zoekvenster openen. Typ ‘Software Updater’ in het zoekvak en klik op het pictogram met de naam ‘Software Updater’.

Door dit pictogram te selecteren, wordt de Ubuntu Software Updater geopend en wordt Ubuntu.com doorzocht naar de nieuwste updates. Deze zoektocht zal enige tijd in beslag nemen. Na een tijdje wordt u gevraagd om uw Ubuntu-pc bij te werken als u dat nog niet hebt gedaan.

Start na de update uw pc opnieuw op. Log vervolgens weer in en start de Ubuntu Software Updater opnieuw. Als het eenmaal is geopend, ziet u: ‘De software op deze computer is up-to-date. Ubuntu 21.04 is nu echter beschikbaar (You Have 20.10).”

  Knoppen op de Chromecast opnieuw toewijzen met Google TV Remote

Klik op de knop “Upgrade” om de upgrade te starten. Als u deze melding niet ziet, moet u deze forceren. Om het te forceren, opent u een terminalvenster en voert u de onderstaande opdracht in.

Opmerking: u kunt een terminalvenster op Ubuntu openen door op Ctrl + Alt + T te drukken of door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

update-manager -d

Nadat u op de knop “Upgrade” hebt geklikt, wordt u gevraagd uw wachtwoord in te voeren. Doe dit en selecteer de knop “Authenticeren” om door te gaan. Nadat u uw wachtwoord hebt ingevoerd, ziet u de pagina “Release-opmerkingen” voor 21.04.2019. Lees deze notities door. Als u klaar bent, klikt u op de knop “Upgrade”.

Nadat u op de knop “Upgrade” op de pagina met release-opmerkingen hebt geklikt, begint Ubuntu uw Ubuntu-systeem te configureren voor Ubuntu 21.04 (nieuwe pakketten downloaden, nieuwe softwarekanalen instellen, enz.)

Zodra Ubuntu klaar is met het configureren van uw systeem voor de upgrade, ziet u een venster. In dit venster staat: “Wilt u de upgrade starten?” Klik op de knop “Upgrade starten” om door te gaan.

Nadat u op de upgrade-knop hebt geklikt, begint Ubuntu uw bestaande systeem over te zetten naar Ubuntu 21.04. Dit proces duurt behoorlijk lang, afhankelijk van uw netwerkverbinding. Leun achterover en laat het venster “Distributie-upgrade” voltooien.

Wanneer het venster “Distributie-upgrade” is voltooid, wordt uw Ubuntu-pc opnieuw opgestart. Wanneer u weer inlogt op uw Ubuntu-systeem, gebruikt u Ubuntu 21.04! Genieten van!

  Voeg Opera-Style Terug naar Start-knop toe aan Mozilla Firefox

Upgrade naar 21.04 – Terminal

Als u liever vanaf 20.10 vanaf de terminal naar Ubuntu 21.04 upgrade, dan kan dat. Open om te beginnen een terminalvenster op het Ubuntu Linux-bureaublad. Om een ​​terminalvenster op Ubuntu te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het bureaublad. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier.

Zodra het terminalvenster is geopend, moet u uw bestaande Ubuntu-systeem bijwerken. 20.10 moet up-to-date zijn voordat u probeert te upgraden naar een nieuwe release, omdat er breuken kunnen optreden.

Voer de volgende opdracht apt update uit om Ubuntu 20.10 naar de nieuwste pakketten te upgraden. Gebruik vervolgens de opdracht apt upgrade om alles af te ronden. Houd er rekening mee dat deze upgrade enkele minuten kan duren.

sudo apt update

sudo apt upgrade 

Nadat Ubuntu 20.10 up-to-date is, moet u een dist-upgrade uitvoeren. Met deze opdracht worden alle pakketten naar Ubuntu 20.10 geïnstalleerd die om de een of andere reden zijn tegengehouden.

sudo apt dist-upgrade

Laat de opdracht dist-upgrade zijn gang gaan. Als er niets te installeren is, is dat geen probleem. Het uitvoeren van deze opdracht op Ubuntu 20.10 is slechts een voorzorgsmaatregel, maar een noodzakelijke.

Vanaf hier moet u uw softwarebronnen wijzigen van Ubuntu 20.10 Groovy naar Ubuntu 21.04 Hirsute. Voer hiervoor de volgende sed-opdracht hieronder uit.

sudo sed -i 's/groovy/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Nadat de softwarebronnen zijn gewijzigd, voert u de opdracht apt update nogmaals uit. Als u dit uitvoert, kan Ubuntu softwarebronnen vernieuwen en repo’s wijzigen van 20.10 naar 21.04.

sudo apt update

Voer na de update-opdracht opnieuw de opdracht apt upgrade uit. Deze opdracht installeert Ubuntu 21.04 Hirsute-pakketten boven 20.10 Groovy-pakketten.

sudo apt upgrade

Voer vervolgens de opdracht dist-upgrade opnieuw uit. Met deze opdracht worden alle beschikbare Ubuntu 21.04-pakketten geïnstalleerd, inclusief de pakketten die worden tegengehouden door de upgrade-opdracht.

sudo apt dist-upgrade

Start uw Linux-pc opnieuw op. Wanneer u weer inlogt, start u een terminalvenster. Voer vervolgens de opdracht apt autoremove uit om verouderde pakketten te verwijderen.

sudo apt autoremove 

Zodra alle verouderde pakketten zijn verwijderd, bent u klaar om Ubuntu 21.04 te gebruiken! Genieten van!

  Nul invoeren voor een getal in Excel