Hoe te voorkomen dat Microsoft Edge vooraf wordt geladen op Windows 10

In de Windows Update van 10 oktober 2018 heeft Edge een prestatieverbetering gekregen waarmee het processen vooraf kan starten en de Start- en Nieuwe tabbladen vooraf kan laden tijdens het opstarten van Windows. Als u Edge echter niet gebruikt, verspillen deze optimalisaties bronnen en vertragen ze het opstarten. Met een snelle Register-hack of Groepsbeleid-instelling kunt u het uitschakelen.

Alle Windows 10-gebruikers: voorkom pre-launching en preloading door het register te bewerken

Als u de Windows Home-editie hebt, moet u de Register-editor gebruiken om deze wijzigingen aan te brengen. Je kunt het ook op deze manier doen als je Windows Pro of Enterprise hebt, maar je prettiger voelt om in het register te werken. (Als je Pro of Enterprise hebt, raden we je aan de eenvoudigere Editor voor lokaal groepsbeleid te gebruiken, zoals verderop in het artikel wordt beschreven.)

Standaardwaarschuwing: Register-editor is een krachtig hulpmiddel en misbruik ervan kan uw systeem onstabiel of zelfs onbruikbaar maken. Dit is een vrij eenvoudige hack, en zolang je je aan de instructies houdt, zou je geen problemen moeten hebben. Dat gezegd hebbende, als je er nog nooit mee hebt gewerkt, overweeg dan om te lezen hoe je de Register-editor gebruikt voordat je aan de slag gaat. En maak zeker een back-up van het register (en uw computer!) voordat u wijzigingen aanbrengt.

Om dit te doen, moet u twee afzonderlijke bewerkingen in het register maken: een om te voorkomen dat processen vooraf worden gestart en een andere om te voorkomen dat de start- en nieuwe tabbladpagina’s vooraf worden geladen. We nemen ze één voor één.

  Windows 10 Foto's-app ontbreekt? Hier leest u hoe u de Foto's-app opnieuw installeert

Voorkom pre-lancering van Microsoft Edge-processen

Om aan de slag te gaan, opent u de Register-editor door op Start te drukken en ‘regedit’ te typen. Druk op Enter om de Register-editor te openen en sta het toe om wijzigingen aan te brengen op uw pc.

Gebruik in de Register-editor de linkerzijbalk om naar de volgende sleutel te navigeren (of kopieer en plak deze in de adresbalk van de Register-editor):

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftMicrosoftEdgeMain

Klik nu met de rechtermuisknop op de hoofdsleutel en kies Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde. Noem de nieuwe waarde AllowPrelaunch.

Nu ga je die waarde wijzigen. Dubbelklik op de nieuwe AllowPrelaunch-waarde, stel de waarde in op 0 in het vak “Waardegegevens” en klik vervolgens op “OK”.

U kunt later teruggaan naar het standaardgedrag door terug te gaan en die AllowPrelaunch-waarde te wijzigen in 1.

Vooraf laden van start- en nieuwe tabbladen voorkomen

Gebruik in de Register-editor de linkerzijbalk om naar de volgende sleutel te navigeren (of kopieer en plak deze in de adresbalk van de Register-editor):

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftMicrosoftEdge

Klik met de rechtermuisknop op de map MicrosoftEdge en kies Nieuw > Sleutel. Noem de nieuwe sleutel TabPreloader.

Klik nu met de rechtermuisknop op de TabPreloader-toets en kies Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde. Noem de nieuwe waarde AllowTabPreloading.

Nu ga je die waarde wijzigen. Dubbelklik op de nieuwe AllowTabPreloading-waarde, stel de waarde in op 0 in het vak “Waardegegevens” en klik vervolgens op “OK”.

U kunt nu de Register-editor afsluiten. Om de wijzigingen door te voeren, moet u uw computer opnieuw opstarten. Om dingen terug te zetten naar het standaardgedrag, kunt u teruggaan en die AllowTabPreloading-waarde instellen op 1.

Download onze één-klik registerhack

Als u geen zin heeft om zelf in het register te duiken, hebben we enkele registerhacks gemaakt die u kunt gebruiken. Download en pak het volgende ZIP-bestand uit:

  Virtuele desktops gebruiken op Windows 11

VoorkomenPreloadingAndPre-LaunchingOfMicrosoftEdge

Binnenin vind je REG-bestanden voor het uitschakelen van pre-launching en preloading. Dubbelklik na het uitpakken op het gewenste bestand en accepteer de prompts waarin u wordt gevraagd of u zeker weet dat u wijzigingen in uw register wilt aanbrengen. U vindt er ook bestanden om beide functies opnieuw in te schakelen.

Deze hacks werken door de waarden AllowPrelaunch en AllowTabPreloading toe te voegen aan de MicrosoftEdge-sleutel waar we het in de vorige sectie over hadden. We hebben ze gemaakt door de wijzigingen in ons eigen register aan te brengen en vervolgens alleen die wijzigingen naar een REG-bestand te exporteren. Als u de hacks uitvoert, worden de waarden in uw register gewijzigd. En als u het leuk vindt om met het register te spelen, is het de moeite waard om de tijd te nemen om te leren hoe u uw eigen register-hacks kunt maken.

Pro- en Enterprise-gebruikers: pre-launching en preloading voorkomen met behulp van groepsbeleid

Als u Windows Pro of Enterprise gebruikt, is de eenvoudigste manier om het vooraf starten van Edge en het vooraf laden van de pagina’s Start en Nieuw tabblad uit te schakelen door de Editor voor lokaal groepsbeleid te gebruiken. Het is een behoorlijk krachtig hulpmiddel, dus als je het nog nooit eerder hebt gebruikt, is het de moeite waard om wat tijd te nemen om te leren wat het kan doen. Als u zich op een bedrijfsnetwerk bevindt, doe dan iedereen een plezier en neem eerst contact op met uw beheerder. Als uw werkcomputer deel uitmaakt van een domein, maakt het waarschijnlijk ook deel uit van een domeingroepsbeleid dat het lokale groepsbeleid zal vervangen.

Opmerking: om deze wijzigingen aan te brengen in de Editor voor lokaal groepsbeleid, moet u Windows 10 Pro (of Enterprise) versie 1809 of hoger gebruiken om Microsoft Edge-processen vooraf te starten, en versie 1803 of hoger om de pagina Start en Nieuw tabblad vooraf te laden.

  Hoe meerdere virtuele desktops te sluiten in Windows 10

Start in Windows Pro of Enterprise de Editor voor lokaal groepsbeleid door op Start te drukken, “gpedit.msc” in het zoekvak te typen en vervolgens op Enter te drukken.

In het linkerdeelvenster van het venster Editor voor lokaal groepsbeleid gaat u naar Lokaal computerbeleid > Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Windows-componenten > Microsoft Edge. Zoek aan de rechterkant naar de “Sta Microsoft Edge pre-launch toe bij het opstarten van Windows, wanneer het systeem inactief is en elke keer dat Microsoft Edge wordt gesloten” en “Sta Microsoft Edge toe om te starten en de pagina Start en Nieuw tabblad te laden bij het opstarten van Windows en elke keer dat Microsoft Edge wordt gesloten’-items. U dubbelklikt om de beurt op elk en brengt in elk dezelfde wijziging aan.

Wanneer u een van beide instellingen opent, selecteert u de optie “Uitgeschakeld” en klikt u vervolgens op “OK”.

Nadat u beide opties hebt uitgeschakeld, kunt u de Editor voor lokaal groepsbeleid afsluiten. U moet uw pc opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren. Als u een van beide functies opnieuw wilt inschakelen, gebruikt u de editor om de items weer in te stellen op “Niet geconfigureerd”.