Hoe te voorkomen dat Skype automatisch start op Windows 10

De Skype-app die bij Windows 10 wordt geleverd, heeft nu een pictogram in het systeemvak. Dat is geweldig, maar wat als u Skype nooit gebruikt en niet wilt dat het elke keer dat u zich aanmeldt wordt gestart? Hier leest u hoe u er vanaf kunt komen.

Natuurlijk kunt u met de rechtermuisknop op het Skype-pictogram in het systeemvak klikken en het sluiten, maar de volgende keer dat u uw pc opstart, komt het weer terug.

Schakel Skype Autostart uit via Taakbeheer

Gelukkig werken de nieuwste versies van Skype nu weer als een normale Windows-applicatie. U kunt de ingebouwde optie van Skype niet gebruiken om automatisch opstarten uit te schakelen zonder u eerst aan te melden, maar er is een manier om dit te omzeilen: schakel het uit met Taakbeheer.

Om deze optie te vinden, drukt u op Ctrl+Shift+Esc of klikt u met de rechtermuisknop op uw taakbalk en selecteert u ‘Taakbeheer’.

  Open uw optische schijf met een sneltoets [Windows]

Klik op het tabblad “Opstarten”. Als u geen tabbladen ziet, klikt u eerst op ‘Meer details’.

Zoek naar “Skype” in de lijst, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer “Uitschakelen”. Windows opent Skype niet meer automatisch wanneer u zich aanmeldt.

Skype blijft actief als het al open is wanneer u dit doet, maar u kunt met de rechtermuisknop op het Skype-pictogram in het systeemvak van uw taakbalk klikken (noem het geen systeemvak!) en “Skype afsluiten” selecteren om het onmiddellijk te sluiten.

Hoe u Skype uit uw systeemvak kunt verwijderen op Windows 10

Update: waarschijnlijk heb je de nieuwere Skype-app inmiddels op je pc geïnstalleerd, dus de bovenstaande instructies zouden moeten werken. Als dit niet het geval is, volgt u de onderstaande instructies voor de oudere versie van Skype.

Met de oudere “moderne” Skype-app kunt u niet met de rechtermuisknop op het Skype-pictogram in het systeemvak klikken en het sluiten zoals bij een traditionele desktop-app. Skype geeft u geen “Sluiten”-optie. Skype geeft u geen “Sluiten”-optie.

De moderne Skype-app van Microsoft verschijnt niet eens in uw lijst met opstartprogramma’s, dus u kunt deze niet uitschakelen door uw opstartprogramma’s te beheren vanuit de app Instellingen of Taakbeheer.

  Hoe de toetsenbordindeling te wijzigen met een sneltoets in Windows 10

U kunt het pictogram echter verbergen in het instellingenvenster van Skype. Klik met de rechtermuisknop op het Skype-pictogram in uw systeemvak en klik op “Instellingen” of open het Skype-venster, klik op de menuknop “…” en klik op “Instellingen”.

Klik op de categorie “Algemeen” en schakel de optie “Skype weergeven in het Windows-systeemvak (systeemvak)” uit. Het pictogram van het systeemvak van Skype verdwijnt.

Houd er rekening mee dat mensen u nog steeds Skype-berichten kunnen sturen als u bent aangemeld, zelfs als Skype niet in het systeemvak verschijnt. Om dat te stoppen, meldt u zich af bij Skype. Klik op het menu “…” in het Skype-venster en klik op “Afmelden” om dit te doen.

Als u Skype helemaal niet wilt gebruiken, kunt u het ook verwijderen. Zoek de Skype-snelkoppeling in uw Start-menu, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer “Verwijderen”. Met Windows 10 kunt u op deze manier ook veel andere ingebouwde apps verwijderen.

  Hoe u uw locatie- en taalinstellingen op Windows 10 kunt wijzigen

Als je meerdere Skype-applicaties hebt geïnstalleerd en je wilt alleen de ingebouwde Windows 10-versie verwijderen, zoek dan naar de Skype-snelkoppeling die is gemarkeerd als een “Trusted Microsoft Store-app” en verwijder deze.

De traditionele Skype-desktoptoepassing heeft een optie “Skype afsluiten” beschikbaar wanneer u met de rechtermuisknop op het pictogram in het systeemvak klikt. Die versie van Skype werkt zoals de traditionele Skype-client die u gewend bent.

Dit is behoorlijk verwarrend omdat de ingebouwde Store-versie van Skype en de moderne desktopversie bijna hetzelfde zijn, maar de desktopversie van Skype biedt meer functies.