Hoe u altijd de gewenste foto krijgt

Er zijn weinig dingen vervelender dan thuiskomen na een lange dag fotograferen, je foto’s importeren en dan zien dat je niet de gewenste foto hebt gekregen. Misschien heb je het overbelicht of de focus gemist of de compositie niet goed vastgehouden. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat het niet meer gebeurt.

In dit artikel ga ik landschapsfotografie als voorbeeld gebruiken omdat alles mooi en langzaam gebeurt; of dat doet het in ieder geval meestal. De stappen zijn hetzelfde voor andere soorten fotografie, hoewel je misschien testopnames moet overslaan – het verschil is dat je alles veel sneller moet doen.

Visualiseer de afbeelding

De eerste stap bij het verkrijgen van een foto die u wilt, is beslissen welke foto u wilt maken. Dat klinkt misschien een beetje als een waarheid, maar de realiteit is dat de meeste fotografen niet genoeg tijd besteden aan nadenken. Het is gemakkelijk om op een mooie locatie te komen, weg te klikken en ervan uit te gaan dat je een goede foto hebt, want alles is mooi. Als je thuiskomt, zul je teleurgesteld zijn. Met het beeld op je computerscherm zie je de telefoondraden en toeristen die je niet zag toen je daar was.

Vertraag in plaats daarvan, kijk rond en begin na te denken over wat voor soort foto je wilt maken. Wil je de golven die tegen het strand breken of de mooie rotsformatie vastleggen? Er zullen over het algemeen een paar verschillende shots worden aangeboden. Ik nam bijvoorbeeld deze foto:

  Wat is "System Idle Process" en waarom gebruikt het zoveel CPU?

En deze foto:

Ongeveer 20 minuten uit elkaar. Toen de zon onder de horizon was, zag ik dat ik een kans had om een ​​zen, zacht zwart-witbeeld vast te leggen. Zodra de zon hoog genoeg stond, wilde ik alle kleuren. Beide foto’s waren bewuste keuzes op basis van wat er op dat moment beschikbaar was.

Ik zeg niet dat je uren moet nadenken over elk mogelijk schot. Je hoeft alleen maar te vertragen en een paar minuten na te denken over wat je zoekt. Het is een van de weinige trefzekere manieren om betere foto’s te maken.

Denk na over wat u moet doen

Zodra je het gewenste beeld in je hoofd hebt gevisualiseerd, is het tijd om het te realiseren. U moet uitzoeken hoe u uw fantasie op de geheugenkaart van uw camera kunt krijgen.

De eerste stap is om te beoordelen of u zelfs de gewenste opname kunt krijgen. Als je geen telelens hebt, kun je geen close-up foto maken van sommige zeevogels. Als u geen filters met neutrale dichtheid of een statief hebt, is het onwaarschijnlijk dat u water kunt gladstrijken met een opname met een lange belichtingstijd.

Ervan uitgaande dat je alles hebt wat je nodig hebt, is de volgende stap om met je compositie te spelen. Dwaal rond, kijk af en toe door je camera en probeer verschillende brandpuntsafstanden tot je een sterk beeld vindt. Vergeet niet om te proberen zowel voorgrond- als achtergrondelementen op te nemen. Als je een statief gebruikt, is dit het moment om het op te zetten en alles vast te zetten.

  Wat is een headless-server?

Nadat de compositie is gesorteerd, is de volgende stap om te beslissen welke combinatie van belichtingsinstellingen moet worden gebruikt. We hebben handleidingen voor het kiezen van de juiste sluitertijd, het selecteren van een geschikt diafragma en hoe u kunt beslissen welke ISO u wilt gebruiken, dus bekijk ze als u vastzit.

Eindelijk is het bijna tijd om op de ontspanknop te drukken. De laatste stap is om scherp te stellen op je onderwerp, zodat je een mooi scherp beeld krijgt. Je twee opties zijn om te werken met de autofocus van je camera of, als de scène een beetje lastig is, je lens handmatig scherp te stellen.

Maak wat testshots

Als alles is ingesteld, is het tijd om foto’s te maken. Maak je geen zorgen om alles meteen goed te krijgen; u moet uw eerste paar foto’s als testopnamen bekijken. Op het scherm achterop je camera zie je vaak dingen die je niet door de zoeker zag. Uw belichtingsinstellingen of focus moeten mogelijk ook worden aangepast.

Zodra je een paar frames hebt gemaakt, bekijk je ze op de achterkant van je camera. Gebruik de zoomfunctie om ervoor te zorgen dat de gebieden die u scherp en scherp wilt hebben, ook scherp zijn. Als dat niet het geval is, moet u ofwel uw focus of uw diafragma aanpassen.

Bekijk ook het histogram om er zeker van te zijn dat u geen schaduwen verplettert of hooglichten wegblaast. Het histogram – en de blinkies – geven je een veel nauwkeuriger idee dan alleen maar naar de foto te kijken. Als u details in hooglichten of schaduwen verliest, moet u ofwel uw belichtingsinstellingen aanpassen of een paar frames tussen haakjes maken die u kunt gebruiken voor een HDR-composietbeeld.

  Hoe een eBook over te zetten naar Kindle met Calibre

Maak de definitieve afbeelding

Nu je er vrij zeker van bent dat alles is ingevoerd, is het tijd om de definitieve afbeelding te maken. Druk op de ontspanknop – of beter nog, gebruik een ontspanknop op afstand – en bekijk de foto. Als alles eruitziet zoals je wilt, geweldig!

Persoonlijk, zelfs nadat ik de foto heb gemaakt die ik denk dat ik wil, maak ik een paar veiligheidsfoto’s. Ik maak een paar opzettelijk onderbelichte en overbelichte foto’s voor het geval ik het extra detail wil. Ik maak ook een paar alternatieve composities, gewoon omdat het kan. Meestal ga ik voor mijn hoofdfoto, maar soms, als ik alles op een groter scherm bekijk, realiseer ik me dat een van mijn alternatieven de betere foto was.

En daar heb je het.

Samenvattend: vertragen, nadenken en opnieuw evalueren. Doe dat wanneer je foto’s maakt, en je gaat bijna gegarandeerd naar huis met de foto’s die je wilt. Naarmate je beter wordt in fotografie, wordt elke stap een tweede natuur en kun je alles vrijwel onmiddellijk doen.