Hoe u de grafische kaart van uw pc kunt resetten

Het gebruik van een Windows-pc kan soms frustrerend zijn. Het systeem werkt mogelijk niet meer en u weet misschien niet waarom. Stel je voor dat je midden in een belangrijke opdracht zit en het systeem loopt ineens vast.

U kunt niet verder met uw werk en u kunt het systeem ook niet opnieuw opstarten. Dit is het moment waarop u het probleem op uw apparaat kunt controleren. Deze plotselinge bevriezing kan te wijten zijn aan een onhoudbare resolutie, onvoldoende RAM, corrupte bestanden of een probleem met uw grafische kaart.

Denk je erover na waarom je systeem plotseling instort tijdens het werk?

Daarvoor moet u eerst de basis van een grafische kaart en zijn functie op uw pc of laptop begrijpen.

Wat is een grafische kaart?

Een grafische kaart, ook wel een videokaart, een videokaart, een VGA-kaart of een grafische adapter genoemd, is een uitbreidingskaart die voornamelijk werkt om uitvoerafbeeldingen voor uw apparaat te genereren. Uw GPU (Graphics Processing Unit) is het belangrijkste onderdeel dat de berekeningen voor een grafische kaart uitvoert.

Een grafische kaart kan ook een van de redenen zijn waarom uw systeem instort. Een grafische kaart geeft u echter meestal vroege waarschuwingen voor het vervangen van de grafische kaart voordat deze volledig leeg raakt. Dus eerst moeten we kijken naar manieren waarop uw grafische kaart aangeeft dat deze aan het sterven is.

Symptomen van een grafische kaartfout

#1. Schermstoringen

Uw grafische kaart veroorzaakt problemen wanneer u vreemde kleuren op uw scherm begint te zien. Het kan ook zijn dat de schermonderbrekingen of lijnen overal verschijnen. Dit kan een teken zijn dat uw grafische kaart een probleem heeft.

#2. stotteren

Wanneer uw grafische kaart niet correct werkt, kan het zijn dat uw scherm hapert. Het scherm kan plotseling vastlopen en u kunt ook geen uitweg vinden. Als stotteren gepaard gaat met andere waarschuwingssignalen die hieronder worden vermeld, is de kans groot dat uw grafische kaart al deze problemen veroorzaakt.

  Kunt u een Walmart-afhaalbestelling annuleren?

#3. Blauw scherm

Als uw systeem niet meer werkt en er een leeg blauw scherm voor u verschijnt, moet u ervan uitgaan dat uw grafische kaart de problemen veroorzaakt. Elke keer dat u begint met visueel grafisch werk, kan uw systeem stoppen met werken en verschijnt er een blauw scherm op het scherm voor u.

Als u met een of al deze problemen wordt geconfronteerd, kunt u er zeker van zijn dat uw grafische kaart moet worden opgelost.

Welke stappen moet u volgen om uw werk te hervatten en om ervoor te zorgen dat uw grafische kaart geen problemen meer veroorzaakt? Laten we ze bespreken.

Oplossingen om problemen met grafische kaarten op te lossen

Start uw grafische kaart opnieuw op

U kunt de sneltoets – Windows-toets + Ctrl + Shift + B-toetsen tegelijkertijd op uw apparaat gebruiken. Hiermee wordt uw grafische kaart opnieuw opgestart. Alle lopende apps of games worden niet gesloten tijdens het gebruik van deze snelkoppeling. Het scherm kan zwart worden en u hoort mogelijk ook een pieptoon. Deze sneltoets werkt bij alle grafische kaarten, van AMD tot NVIDIA.

Verwijder de grafische stuurprogramma’s en installeer ze opnieuw

Eerst moet u de grafische stuurprogramma’s op uw apparaat verwijderen en vervolgens opnieuw installeren om problemen op te lossen.

Een grafisch stuurprogramma kan worden verwijderd via apparaatbeheer. Een apparaatbeheer is een paneel waarmee u apparaten en stuurprogramma’s op uw systeem kunt installeren en verwijderen.

De stappen om een ​​grafisch stuurprogramma te verwijderen zijn:

 • Druk op de Windows + R-toets op uw apparaat. Hierdoor wordt het menu Uitvoeren geopend.
 • Typ in dit menuvak devmgmt.msc. Zodra u op de enter-knop drukt, wordt het venster Apparaatbeheer geopend.
 • U ontvangt een lijst voor u. Van daaruit kunt u dubbelklikken op de categorie Beeldschermadapters. Er kan een lijst verschijnen met alle apparaten die op uw systeem actief zijn. Klik met de rechtermuisknop op de naam van uw grafische kaart en selecteer vervolgens de optie Apparaat verwijderen.
  Hoe DWG-bestanden op uw laptop te openen

 • Er verschijnt daarna een bevestigingsdialoogvenster. U kunt op de optie ‘De stuurprogrammasoftware voor dit apparaat verwijderen’ klikken.
 • Klik op de knop Verwijderen.

Hiermee wordt het grafische stuurprogramma van uw apparaat verwijderd.

U kunt nu verschillende manieren gebruiken om uw grafische driver opnieuw te installeren.

Nadat het verwijderen is voltooid, kunt u uw grafische stuurprogramma opnieuw installeren door deze instructies te volgen:

Automatische installatie van het grafische stuurprogramma toestaan

Nadat u het verwijderen heeft voltooid, kunt u uw apparaat opnieuw opstarten en Windows zal automatisch het grafische stuurprogramma voor uw grafische kaart opnieuw installeren. Deze zelfherinstallatie garandeert echter niet dat de nieuwste grafische driver op uw apparaat wordt geïnstalleerd.

Installeer het grafische stuurprogramma opnieuw met Driver Easy

Download de Driver Easy-software op uw apparaat. Start de app en scan uw apparaat met de app. Het scant alle stuurprogramma’s die een probleem veroorzaken en er verschijnt een optie om ze bij te werken op het scherm. U kunt al deze grafische stuurprogramma’s bewerken, wat uw probleem met uw grafische stuurprogramma zal oplossen.

U kunt een van de bovenstaande stappen volgen en het grafische stuurprogramma opnieuw op uw apparaat installeren. Hierna kan uw grafische kaart geen problemen meer veroorzaken.

Update uw grafische driver

Het bijwerken van uw grafische stuurprogramma kan een van de manieren zijn om de problemen met uw grafische kaart op te lossen. Hieronder volgen de stappen die u moet volgen:

 • Klik op Windows + R op uw apparaat.
 • Er verschijnt een dialoogvenster Uitvoeren op het scherm. U moet devmgmt.msc in het vak typen en op de knop Enter klikken.
 • Dat geeft een lijst met alle beeldschermadapters op uw scherm weer. Klik met de rechtermuisknop op de naam van uw grafische kaart en selecteer ‘Eigenschappen’.
 • Selecteer in het vervolgkeuzemenu het tabblad ‘Drivers’. Klik op de optie stuurprogramma bijwerken die daarna verschijnt.
 • Het systeem zal vragen om beschikbare bijgewerkte stuurprogrammasoftware te zoeken.
 • Volg de instructies die op het scherm verschijnen.

Uw grafische stuurprogramma is mogelijk bijgewerkt en veroorzaakt mogelijk geen problemen meer.

  Een vergelijkende gids van Blockchain-consensusalgoritmen: PoW versus PoS

Grafische kaart resetten vanuit BIOS

Het resetten van uw grafische kaart vanuit het BIOS kan nuttig zijn. Daarom kun je dat eens proberen.

Hieronder volgen de stappen die u moet volgen om uw grafische kaart opnieuw in te stellen vanuit het BIOS:

 • Start uw apparaat opnieuw op. U kunt beginnen met het resetten van uw grafische kaart in het BIOS nadat u op de Esc-toets op het toetsenbord van uw pc hebt geklikt. Er verschijnt een berichtvenster waarin u wordt gevraagd op ‘F10’ te drukken om het proces te starten.
 • U kunt twee keer op de F10-toets drukken om de BIOS-setup op uw apparaat te starten. U ziet een vervolgkeuzemenu op het scherm verschijnen. Van daaruit kunt u de ‘Geavanceerde chipsetfuncties’ selecteren. U kunt de toetsen op uw toetsenbord gebruiken om tussen deze opties te navigeren.
 • Er verschijnt nog een lijst met opties op uw scherm. U kunt daar de optie ‘Video BIOS Cacheable’ selecteren.
 • U kunt dan op de + en – toetsen drukken om de BIOS-instelling in te schakelen.
 • Daarna kunt u op de F10-toets op uw toetsenbord drukken. Klik op de optie ‘Ja’ die op het scherm verschijnt. Dit proces reset uw grafische kaart in het BIOS.

Conclusie

Dit zijn alle stappen die u kunt volgen om de problemen die door uw grafische kaart worden veroorzaakt te resetten, opnieuw te installeren of op te lossen. Zodra u deze volgt, kan uw grafische kaart geen problemen meer veroorzaken. Als het probleem aanhoudt, kunt u professionele hulp inroepen, omdat het probleem mogelijk te wijten is aan andere factoren en niet aan uw grafische kaart.

U kunt ook kijken hoe u de foutmelding ‘beeldschermstuurprogramma reageert niet meer’ kunt oplossen.

gerelateerde berichten