Hoe u delen van een Word-document kunt beveiligen tegen bewerking

Als je met meerdere mensen aan een document samenwerkt, is er altijd een kans dat de inhoud die je onaangeroerd wilde laten, wordt bewerkt. Bescherm uzelf tegen menselijke fouten door specifieke delen van een Word-document te beschermen tegen bewerking.

Specifieke inhoud in een Word-document beschermen

U maakt zich dus klaar om uw Word-document te verzenden, maar u wilt er zeker van zijn dat bepaalde delen van het document onaangeroerd blijven. In plaats van dit aan vertrouwen over te laten, kunt u profiteren van een functie waarmee u specifieke delen van uw inhoud alleen-lezen kunt maken, waardoor ze niet-bewerkbaar worden.

Ga eerst door en open het Word-document dat moet worden beschermd en ga naar het tabblad “Review”.

Klik vervolgens op de knop “Bewerken beperken”.

Het deelvenster “Bewerken beperken” verschijnt aan de rechterkant van Word. Vink hier het selectievakje “Alleen dit type bewerking in het document toestaan” aan.

  Bewaakt RAM- en CPU-gebruik, verwijdert apps massaal

Eenmaal aangevinkt, zult u merken dat het vervolgkeuzemenu eronder selecteerbaar wordt. Zorg ervoor dat “Geen wijzigingen (alleen lezen)” is geselecteerd in het menu. U zult ook een nieuwe optie “Uitzonderingen” opmerken, maar daar komen we later op terug.

Nu moet u de delen van het document selecteren waarvoor u bewerkingen wilt toestaan. De onderdelen die u niet selecteert, eindigen als alleen-lezen. Ga je gang en selecteer de tekst door met je muis over de tekst te klikken en te slepen. Als u specifieke inhoud in twee afzonderlijke secties heeft die u open wilt houden voor bewerking, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u klikt en sleept om ze aan uw selectie toe te voegen.

Nadat de tekst is geselecteerd, gaat u terug naar het deelvenster “Bewerken beperken” en vinkt u het selectievakje “Iedereen” aan onder het gedeelte “Uitzonderingen”. Hierdoor kan iedereen die het document ontvangt de door u geselecteerde inhoud bewerken. Als u zich in een bedrijfsnetwerk bevindt en u wilt dat alleen bepaalde personen de inhoud kunnen bewerken, selecteert u “Meer gebruikers” en voert u de gebruikersnamen in (merk op dat hiervoor toegang tot een centrale netwerkgebruikerslijst nodig is).

  iTunes Computer niet geautoriseerde fout

Klik ten slotte onder het gedeelte ‘Handhaving starten’ op ‘Ja, begin met het afdwingen van bescherming’.

Het venster “Bescherming afdwingen” verschijnt, waarin u wordt gewaarschuwd dat het document niet is versleuteld en daarom vatbaar is voor kwaadwillende gebruikers. U wordt gevraagd een wachtwoord in te voeren. Ga je gang en doe dit en selecteer vervolgens “OK”. Als u specifieke mensen heeft geselecteerd voor wie u bewerkingen wilt toestaan, selecteert u in plaats daarvan de optie “Gebruikersauthenticatie”.

Word markeert nu, evenals haakjes, de geselecteerde tekst. Dit is een identificatie voor gebruikers dat dit de bewerkbare secties zijn.

In het rechterdeelvenster zie je ook een nieuwe optie waarmee je van bewerkbare sectie naar bewerkbare sectie kunt springen. Het enige dat u hoeft te doen, is op “Volgende regio zoeken die ik kan bewerken” klikken.

  Hoe u het land of de regio voor uw Apple ID kunt wijzigen?

De optie “Toon alle regio’s die ik kan bewerken” wijst op de bewerkbare secties, zoals de naam al aangeeft. Als u de markeringen uit de tekst wilt verwijderen, schakelt u het selectievakje naast ‘Markeer de regio’s die ik kan bewerken’ uit.

Als u de beveiligingsbeperkingen van het document wilt verwijderen, klikt u op ‘Beveiliging stoppen’ onder aan het deelvenster ‘Bewerken beperken’.

Nu kunt u het document veilig verzenden voor samenwerking zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het bewerken van bepaalde delen die anders onaangeroerd zouden blijven.