Hoe u ervoor kunt zorgen dat een camera of lens goed werkt voordat u koopt?

Als je een gebruikte camera of lens koopt, is het een goed idee om deze grondig door te nemen om er zeker van te zijn dat alles werkt voordat je je koude, harde geld overhandigt. Hier is wat u moet controleren.

Controleren of een camera werkt

Ondanks al hun technische complexiteit, kan er niet veel mis gaan met een digitale camera: als het werkt, werkt het; als het niet werkt, werkt het niet. Er is niet veel middenweg. Dat gezegd hebbende, hier is wat je moet doen om een ​​camera uit te checken.

Bekijk het visueel

De eerste stap is om de camera grondig te bekijken. Zijn er scheuren, deuken, breuken of slechte slijtage? Je mag een beetje slijtage verwachten van een gebruikte camera, maar niets ergs.

Open de batterij- en SD-kaartluiken. Gaan ze soepel open? Gaan de batterij en geheugenkaart soepel in en uit? Hoe zit het met de pinnen? Zijn ze schoon en onbeschadigd?

Kijk eens naar de lensvatting en met name de contacten die informatie naar een lens sturen. Zijn ze in goede staat? Bevestig een lens aan de camera. Gaat het vlotjes? Zit er speling tussen camera en lens of zit hij lekker strak? Geeft de camera een waarschuwing weer?

Hoe zit het met de flitsschoen of ingebouwde flitser? Werken ze? Zien ze er beschadigd uit?

Druk op alle knoppen en draai aan alle knoppen. Zit er iets vast of blijft er iets hangen? Als je dingen aanpast, doet de camera dan wat hij moet doen?

  De fout "Printeraandacht vereist" oplossen (volledige handleiding)

Kijk eens naar de statiefplaat. Is het beschadigd?

Controleer de dioptrie. Past het goed?

Het zou niet meer dan een paar minuten moeten kosten om je een weg te banen over een camera, porren en porren en ervoor zorgen dat alles er goed uitziet en doet waarvoor het bedoeld is. Zoals ik hierboven al zei, als een digitale camera kapot is, is hij meestal ook echt kapot.

Controleer de sluiter-, spiegel- en burstmodus

Nu de buitenkant onder de loep is genomen, is het nu tijd om de juiste aandacht te besteden aan de binnenkant. Verwijder elke lens die op de camera is bevestigd en kijk in de spiegel. Is er zichtbare schade?

Selecteer een sluitertijd van ongeveer 1/3e van een seconde. Is de spiegelactie soepel? Ziet de sluiteractie er goed uit? Het zal snel bewegen, dus het is moeilijk te zeggen, maar als er een probleem is, kun je het misschien zien of horen.

Selecteer de maximale sluitertijd, zet de camera in burst-modus en houd de sluiter ingedrukt. Is de sluiteractie soepel en continu? Hoor je iets raars of pakkends? De camera zou met plezier moeten fotograferen totdat je de buffer hebt gevuld.

Controleer de lensbediening

Bevestig een lens die u bezit en vertrouwt op de camera. Selecteer een paar verschillende sluitertijden en diafragma’s en maak een paar foto’s. Zien ze eruit zoals je zou verwachten? Lijkt de lens te reageren op de bediening of krijg je een foutmelding?

Selecteer het smalste diafragma, kijk in de loop van de lens en houd de preview-knop voor scherptediepte ingedrukt. Sluiten de diafragmalamellen soepel? Is de opening symmetrisch? Als u de knop loslaat, gaan de bladen dan open zonder te haken?

Controleer de autofocus

Selecteer handmatig een autofocuspunt, selecteer een groot diafragma, stel ergens op scherp en maak een foto. Inspecteer de afbeelding om te controleren of het punt waarop u hebt scherpgesteld, daadwerkelijk scherp is. Herhaal het proces een paar keer en zorg ervoor dat de autofocus er soepel tussen verandert.

  Hoe externe ondertitels te laden bij het afspelen van een film op Chromecast

Controleer de sensor en het LCD-scherm

Als de camera Live View heeft, zet deze dan aan en zorg dat het scherm er goed uitziet. Neem een ​​totaal overbelichte opname en een totaal onderbelichte opname: ze moeten puur wit en puur zwart zijn. Inspecteer ze aan de achterkant van de camera en zoek naar eventuele vastzittende pixels op het scherm of de sensor.

Breng de afbeeldingen over naar een computer en bekijk ze nog eens snel. Ziet alles eruit zoals het hoort?

Controleer het aantal sluitertijden

Cameraluiken gaan na verloop van tijd kapot. Ze zijn normaal geschikt voor tussen de 100.000 en 300.000 activeringen, afhankelijk van of het een instap- of professionele camera is – je kunt erachter komen op de website van de fabrikant. Als je een gebruikte camera koopt waar al het andere er goed uitziet, is het meest waarschijnlijke toekomstige probleem dat de sluiter het begeeft door gebruik.

Gebruik uw laptop om de sluitertelling van de camera te controleren. Als het minder dan 50.000 is, heeft de camera waarschijnlijk nog veel leven in zich. Naarmate dat aantal hoger wordt, is de kans groter dat een rolluik in de toekomst moet worden vervangen. Vergelijk wat het nummer ook is met de classificatie van het rolluik en beslis vervolgens hoeveel u bereid bent te betalen.

Controleren of een lens werkt

Net als bij camera’s kan er niet veel mis gaan met een lens die hem niet duidelijk kapot maakt. Hier leest u hoe u er een kunt controleren.

Bekijk het visueel

Bekijk de lens visueel. Zorg ervoor dat het glas niet erg gebarsten of geschaafd is. Kijk door de lens en zorg ervoor dat er geen stof of schimmel tussen de elementen zit. Kijk ook eens naar de filterring. Zien de draden er allemaal goed uit?

  Hoe voor te bereiden op Halloween in 'Animal Crossing: New Horizons'

Hoe zit het met de lensvatting? Zien de contacten er goed uit? Wordt het stevig op uw camera gemonteerd zonder speling tussen de twee? Zijn er fouten?

Als het een zoomlens is, zoomt hij dan soepel? Werken alle schakelaars en wijzerplaten zonder te vangen?

Controleer de focus

Bevestig de lens op uw camera, selecteer een autofocuspunt en maak een foto. Controleer de afbeelding om te zien dat waar u op hebt scherpgesteld ook daadwerkelijk scherp is. Herhaal het proces met verschillende scherpstelpunten, diafragma’s en onderwerpen.

Zet de camera in de handmatige scherpstelstand en kijk door de zoeker. Stel handmatig scherp op een paar verschillende onderwerpen en maak een foto. Zien ze eruit zoals het hoort? Is de focus van de lens soepel afgesteld?

Controleer de diafragmabediening

Stel uw camera in op het minimale diafragma van de lens, kijk door de lens en druk op de scherptedieptevoorbeeldknop. Bewegen de diafragmalamellen soepel? Is de opening symmetrisch?

Controleer de beeldstabilisatie (indien aanwezig)

Als de lens beeldstabilisatie heeft, zet deze dan aan en maak een paar testopnames met lange sluitertijden. Lijkt het te werken? Zet de camera in livebeeld en houd de lens naast je oor. Kunt u de IS-motor horen werken terwijl u zich voortbeweegt?

Het kopen van gebruikte camera-uitrusting is redelijk veilig, vooral als je het bij een betrouwbare bron koopt. Camera’s en lenzen hebben de neiging niet een beetje te breken: ze zijn of in goede staat, of het zijn presse-papiers.