Hoe u het einde van de ondersteuning van Windows 7 kunt vermijden

Windows 7 zal u binnenkort gaan zeuren om opnieuw te upgraden naar Windows 10. In het bijzonder ziet u een bericht met de mededeling dat Microsoft op 14 januari 2020 officieel stopt met het ondersteunen van Windows 7. Hier leest u hoe u dit kunt vermijden.

Update: Vanaf 22 april 2019 zijn de zeuren begint te verschijnen op Windows 7-systemen. U kunt gewoon op “Do not reminder me again” klikken en het venster sluiten om het gezeur te stoppen.

Waarom Windows 7 je zal zeuren

Microsoft ondersteunt Windows 7 alleen met beveiligingspatches tot 14 januari 2020. Dat is de “end of support” of “end of life” (EOL) datum. Na deze datum verlaat Windows 7 technisch gezien “uitgebreide ondersteuning”. Bedrijven kunnen betalen voor extra ondersteuning, maar gemiddelde consumenten-pc’s zitten vast zonder beveiligingspatches.

Dat betekent dat Windows 7-machines steeds kwetsbaarder zullen worden en dat softwareontwikkelaars die oude pc’s uiteindelijk zullen achterlaten en stoppen met het schrijven van software die werkt op Windows 7.

Het volledige bericht luidt:

Na 10 jaar nadert de ondersteuning voor Windows 7 het einde.

14 januari 2020 is de laatste dag dat Microsoft beveiligingsupdates en technische ondersteuning biedt voor computers met Windows 7. We weten dat dit moeilijk kan zijn, daarom nemen we vroeg contact met u op om u te helpen een back-up van uw bestanden te maken en u voor te bereiden op wat de toekomst biedt.

  Windows herschikken met sneltoetsen op Windows 10

We raden je ten zeerste aan om vóór 14 januari 2020 te upgraden naar een ondersteund besturingssysteem. Je gebruikt tot die tijd een ondersteund besturingssysteem, dus voel je vrij om de zeuren te verbergen en je pc te gebruiken. En wie wil er nou gezeurd worden?

Microsoft laat je deze keer het gezeur tot zwijgen brengen

Microsoft heeft zijn les geleerd – een soort van. Hoewel de oorspronkelijke “Get Windows 10” (GWX) -berichten steeds maar weer terugkwamen, ziet deze melding over het einde van de ondersteuning er veel minder vervelend uit.

Dit laatste pop-upbericht probeert geen software op uw systeem te installeren. In feite is de gratis upgrade-aanbieding voor Windows 10 voorbij, hoewel er nog steeds een officiële maar soort geheime manier is om gratis naar Windows 10 te upgraden.

Het enige dat het bericht doet, is u informeren dat Windows 7 op 14 januari 2020 niet langer wordt ondersteund en biedt: een link naar de website van Microsoft met meer informatie.

Wat nog belangrijker is, is dat er een selectievakje “Do Not Remind Me Again” in de linkerbenedenhoek van het venster is. Schakel dit selectievakje in en Microsoft zal hopelijk stoppen u lastig te vallen. Als u dit selectievakje echter niet inschakelt en gewoon het venster sluit, ziet u herhaaldelijk de melding over het einde van de levensduur.

piepende computer heeft de volledige technische details over hoe dit bericht precies werkt, inclusief het proces dat de update installeert ( C:WindowsSystem32sipnotify.exe ) en de geplande taken die het maakt. Het lijkt een grote verbetering ten opzichte van de agressieve en misleidende tactieken van Microsoft de vorige keer.

  Hoe YouTube-achterstand op Windows 11 op te lossen?

Hoe de zeuren van uw systeem te verwijderen?

Dit zeurbericht komt binnen als onderdeel van KB4493132, een update die automatisch wordt geïnstalleerd door Windows Update als automatische updates op uw pc zijn ingeschakeld. Om te voorkomen dat de zeur verschijnt, hoeft u alleen maar de update niet te installeren – of deze te verwijderen als deze al is geïnstalleerd. De update is getiteld “Windows 7 SP1 Support Notification”.

KB4493132 werd voor het eerst uitgebracht op 19 maart 2019. Het staat mogelijk al op uw Windows 7-pc. Het blijft echter slapend tot 18 april 2019, wanneer de zeurberichten verschijnen. We hebben de update niet gezien in een virtuele Windows 7-machine, dus Microsoft rolt deze mogelijk langzaam uit.

Om te voorkomen dat u de update installeert, kiest u ervoor om de update niet via Windows Update te installeren. Verberg het als je het ziet. Als Windows 7 is ingesteld om updates automatisch te installeren, kunt u instellen dat u een melding krijgt, maar ze niet automatisch installeren, of de update achteraf verwijderen.

Om de update te verbergen, gaat u naar Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Windows Update en klikt u op het aantal beschikbare updates. Klik met de rechtermuisknop op KB4493132 als u het in de lijst ziet en selecteer “Update verbergen”.

Als u deze update al heeft geïnstalleerd, kunt u deze verwijderen. Ga naar Configuratiescherm> Programma’s> Geïnstalleerde updates bekijken, zoek KB4493132 in de lijst (u kunt ernaar zoeken met behulp van het zoekvak) en verwijder het.

Of, beter nog, je kunt je er gewoon geen zorgen over maken. De zeur zal op 18 april eenmaal verschijnen, maar je kunt het vakje aanvinken dat zegt dat je het nooit meer wilt zien en het venster sluiten. Dan ben je klaar en hoef je ze nooit meer te zien – in ieder geval op die specifieke pc. Dat is in ieder geval de theorie. Hopelijk wordt Microsoft na verloop van tijd niet agressiever en gehoorzaamt het aan de wensen van gebruikers die op het selectievakje klikken.

  Hoe Story Mix in foto's te gebruiken op Windows 10

U moet vóór 14 januari 2020 upgraden

U hoeft Windows 7 niet meteen te dumpen. Het wordt immers nog tot 14 januari 2020 officieel ondersteund door Microsoft met beveiligingsupdates.

We raden u aan om na die datum van Windows 7 af te stappen. Windows 7 wordt niet langer ondersteund met beveiligingsupdates, wat betekent dat het veel kwetsbaarder is voor aanvallen. Windows 10 is al een veiliger besturingssysteem, ook al krijgt Windows 7 nog steeds updates. (En ja, je kunt Windows 10 nog steeds gratis krijgen, als je wilt.)

Dit betekent niet dat je moet upgraden naar Windows 10. Als je een vrij oude pc hebt, wil je misschien gewoon een nieuwe Windows 10 pc kopen.

En als u geen gebruik wilt maken van Windows 10, is dat ook prima – u kunt overwegen om een Chromebook, Mac, iPad of gewoon Linux installeren op je huidige pc. Wat u ook doet, we raden u aan een veilig besturingssysteem te gebruiken dat momenteel wordt ondersteund met updates. Maar hoewel Windows 8.1 nog een paar jaar wordt ondersteund met updates, raden we Windows 10 aan boven Windows 8.1.