Hoe u kunt voorkomen dat Windows 10 de laatst geopende apps opnieuw opent bij het opstarten

Met de Windows 10 Fall Creators Update in 2017 kwam er een verandering in de manier waarop Windows omgaat met geopende apps bij het afsluiten. Tijdens een normale afsluiting probeert Windows een “bladwijzer” te maken voor geopende toepassingen en deze vervolgens opnieuw te openen wanneer u uw pc opnieuw opstart. Er zijn manieren om Windows af te sluiten om dat te voorkomen.

Hoe u kunt voorkomen dat Windows de laatst geopende apps opnieuw opent bij het opstarten

Vóór de Fall Creators Update werkte het afsluiten van je pc zoals het altijd had gedaan: Windows sloot alle geopende apps en nadat je het systeem opnieuw had opgestart, moest je ze opnieuw openen. Na de update probeert Windows geopende apps te onthouden en opnieuw te starten wanneer u Windows start.

  Schakel een raster op het scherm in om Windows gemakkelijker te rangschikken

Hoewel dit klinkt als een naadloze benadering van de hele gebruikerservaring, kan het vertragingen veroorzaken als u een paar resource-intensieve apps open laat, zoals Photoshop of 3D-renderingsoftware, die prioriteit heeft om opnieuw te starten voordat u kunt beginnen met openen andere apps. Dit zijn enkele van de manieren waarop u deze functie desgewenst kunt omzeilen, waarbij u Windows op een iets andere manier moet afsluiten.

Houd de Shift-toets ingedrukt tijdens het afsluiten

U kunt de oude stijl afsluiten door de Shift-toets op uw toetsenbord ingedrukt te houden wanneer u op de opdracht “Afsluiten” klikt. Dit werkt vanuit het menu Start, de stroomopties op het inlogscherm of via het beveiligingsscherm nadat u op Ctrl+Alt+Delete hebt gedrukt.

Klik in het menu Start eerst op de aan / uit-knop. Houd vervolgens Shift ingedrukt terwijl u op de opdracht “Afsluiten” klikt.

Alle toepassingen worden geforceerd afgesloten en Windows wordt onmiddellijk afgesloten.

Gebruik de klassieke afsluitdialoog

Het dialoogvenster Windows afsluiten bestaat al sinds de begindagen van Windows. Om het te gebruiken, moet je op je bureaublad zijn. U kunt er snel komen door op Windows + D te drukken of door op de knop “Bureaublad weergeven” aan de rechterkant van uw taakbalk te klikken.

  Meerdere monitoren aansluiten op Windows 11

Druk vervolgens op Alt+F4 om het dialoogvenster te openen. Selecteer “Afsluiten” in het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op “OK”.

Windows zal alle toepassingen geforceerd sluiten en uw computer afsluiten.

Gebruik Shutdown.exe via de opdrachtprompt

Er is ook een opdrachtpromptopdracht die een volledige afsluiting uitvoert. U kunt de opdracht typen in de opdrachtprompt of PowerShell, maar het is nog beter om de opdracht te gebruiken om een ​​snelkoppeling te maken. Vervolgens kunt u op elk gewenst moment op de snelkoppeling dubbelklikken om vensters af te sluiten. Dit is het commando dat je gaat gebruiken:

shutdown /s /f /t 0

In deze opdracht geeft de schakeloptie /s een afsluiting uit, dwingt de schakeloptie /f actieve toepassingen om zonder waarschuwing te sluiten, en stelt de schakeloptie /t een time-outperiode in (de volgende nul stelt die time-out in op nul seconden).

  Hoe een Windows 10 VM-image voor VirtualBox en VMware te krijgen?

Zo ziet de opdracht eruit op de opdrachtprompt:

En als u de opdracht in een snelkoppeling wilt gebruiken, sluit u deze aan op het locatieveld in de wizard Snelkoppeling maken.

Dat is het. Dit zijn de beste manieren om te voorkomen dat Windows alle laatst geopende toepassingen opnieuw opent toen u ervoor koos om af te sluiten. Een andere optie die niet wordt genoemd, is om alle vensters en applicaties in de taakbalk handmatig te sluiten, maar dat is niet zo