Hoe u kunt zien welk programma al uw CPU op Windows gebruikt

Soms vertraagt ​​​​uw Windows 10-pc tot een crawl, misschien vergezeld van een zoemende ventilator en programma’s die nauwelijks reageren. Vaak is het probleem een ​​applicatie die een groot deel van de CPU-kracht gebruikt, waardoor er weinig overblijft voor andere programma’s. Hier leest u hoe u dit kunt controleren en wat u eraan kunt doen.

De beste tool om een ​​diagnose te stellen van een Windows-programma dat mogelijk te veel systeembronnen gebruikt, is een ingebouwd hulpprogramma genaamd Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk om Taakbeheer te openen. Selecteer ‘Taakbeheer’ in het menu dat verschijnt. (U kunt ook op Ctrl+Alt+Delete drukken en “Taakbeheer” in de lijst selecteren.)

Als u de eenvoudige interface van Taakbeheer ziet, klikt u op ‘Meer details’ onder aan het venster.

  Hoe selectievakjes in Verkenner op Windows 10 te verwijderen

Klik in Taakbeheer op

Klik in het volledige venster Taakbeheer op het tabblad “Processen”. U ziet een uitlezing van alle actieve processen en de bronnen die ze gebruiken. Processen zijn alle toepassingen of programma’s die op uw computer worden uitgevoerd, inclusief essentiële systeemfuncties die stil op de achtergrond worden uitgevoerd.

Om de processen te sorteren waarmee men de meeste CPU gebruikt, klikt u op de kop van de kolom “CPU”. Het proces dat het grootste percentage van de CPU gebruikt, verschijnt bovenaan de lijst.

Selecteer in Taakbeheer op Windows 10 de

Als het CPU-hogging-proces nu een toepassing is, kunt u proberen deze te sluiten met behulp van de gebruikelijke methoden (zoals het selecteren van Bestand > Afsluiten in het menu van de toepassing of door met de rechtermuisknop op de toepassing in de taakbalk te klikken en “Venster sluiten” te selecteren. ).

  Hoe Netflix-inhoud te downloaden op Windows 10

Als de toepassing niet reageert, kunt u ofwel wachten tot een taak is voltooid (als u weet dat de toepassing actief werkt en niet alleen blijft hangen), of u kunt deze forceren om te sluiten. Om dat te doen, selecteert u de naam van de toepassing of het proces in de lijst met processen van Taakbeheer en klikt u op ‘Taak beëindigen’.

Selecteer het proces in Taakbeheer en klik op

Daarna wordt het proces afgesloten. Als uw machine plotseling weer reageert, weet u dat de CPU-hogging-toepassing het probleem was.

Als het proces dat de CPU belast een systeemproces is of een proces dat u niet herkent, kunt u ook proberen uw pc opnieuw op te starten. Onmiddellijk daarna kan het verstandig zijn om een ​​virusscan uit te voeren met Windows Defender voor het geval dat malware het probleem veroorzaakt.

  Hoe u uw Facebook-wachtwoord kunt verwijderen dat is opgeslagen door Windows 10

Als opnieuw opstarten het probleem niet oplost, kunt u ook proberen de toepassing bij te werken of Windows zelf bij te werken. Dat kan een bug in de software oplossen die ervoor zorgt dat het proces vastloopt. Succes!