Hoe u ongewenste e-mail en veilige afzenders in Outlook kunt aanpassen

Ongewenste e-mail is de map waarnaar Outlook e-mail verzendt waarvan het denkt dat het spam is. U kunt de spamfilter van Outlook aanpassen om afzenders of domeinen te blokkeren of op de witte lijst te zetten, of u kunt de automatische filtering verhogen en spam automatisch verwijderen. Laten we eens kijken hoe.

Opties voor ongewenste e-mail openen

U krijgt toegang tot de opties voor ongewenste e-mail door op Home > Junk te klikken.

De bovenste vier opties zijn alleen beschikbaar als je een bericht hebt geselecteerd in een map, of als je een bericht hebt geopend en je op Bericht > Ongewenste berichten klikt.

Al deze opties zijn ook beschikbaar in het contextmenu wanneer u met de rechtermuisknop op een bericht klikt.

We bespreken de vier beste opties in dit menu terwijl we het artikel doornemen. Voor nu zijn we geïnteresseerd in “Ongewenste e-mailopties” onderaan het menu.

Klik op deze optie om het paneel Opties voor ongewenste e-mail te openen.

Basisinstellingen op het tabblad Opties

Op het tabblad Opties in het venster Ongewenste e-mail kunt u de opties voor ongewenste e-mail van Outlook instellen voor elk binnenkomend bericht. E-mail die is gemarkeerd als ongewenste e-mail wordt rechtstreeks naar de map Ongewenste e-mail verzonden en u kunt kiezen hoe agressief Outlook e-mails als ongewenste e-mail markeert. Het filter voor ongewenste e-mail is standaard ingesteld op “Geen automatische filtering”, dus alleen e-mails van afzenders die u opzettelijk aan uw lijst met geblokkeerde afzenders hebt toegevoegd, komen in de map Ongewenste e-mail terecht.

U kunt overschakelen naar “Laag” om meer voor de hand liggende ongewenste e-mail te vangen, en deze instelling zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn. Als u wilt dat Outlook agressiever is, kunt u kiezen voor de instelling “Hoog”, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk legitieme e-mail naar de map Ongewenste e-mail verplaatsen, dus u moet deze regelmatig controleren. Als een legitieme e-mail naar de map Ongewenste e-mail wordt gestuurd, kunt u het filter trainen om e-mail van die afzender niet als ongewenste e-mail te zien door het bericht te selecteren en op Home > Junk > Not Junk te klikken.

Er wordt een bevestigingsvenster geopend waarin staat dat de e-mail naar de inbox wordt verplaatst en waarin u de mogelijkheid krijgt om de afzender toe te voegen aan de lijsten met veilige afzenders.

Als u teruggaat naar uw opties voor ongewenste e-mail, is het laatste niveau dat u kunt kiezen ‘Alleen veilige lijsten’. Hiermee wordt elk bericht van een afzender of domein dat niet in uw lijst met veilige afzenders staat als ongewenst gemarkeerd. Dit is een zeer beperkende instelling en u moet uw map met ongewenste e-mail zeer regelmatig controleren. Over een behoorlijk lange periode is het echter mogelijk om het ongewenste filter goed te trainen, vooral als je weinig e-mail hebt van onbekende afzenders.

Onder de filterniveaus bevinden zich twee extra instellingen.

De eerste hiervan, “Vermoedelijke ongewenste e-mail permanent verwijderen in plaats van naar de map met ongewenste e-mail te gaan”, is een instelling die waarschijnlijk het handigst is als u uw filtering hebt ingesteld op “Geen automatische filtering”. Dat filter verplaatst alleen e-mail van afzenders op uw lijst met geblokkeerde afzenders naar ongewenste e-mail, en aangezien ze zijn geblokkeerd, is het waarschijnlijk goed dat die e-mails permanent worden verwijderd. Maar op elk ander filterniveau, vooral “Hoog” of “Alleen veilige afzenders” – is de kans groot dat Outlook een “false positive” oppikt en een legitieme e-mail als ongewenste e-mail markeert. Als uw ongewenste e-mail is ingesteld om permanent te worden verwijderd in plaats van naar de map Ongewenste e-mail te worden verplaatst, verliest u legitieme e-mail en weet u nooit dat deze er was. Daarom raden we u aan deze instelling niet in te schakelen, tenzij u heel zeker weet wat u doet.

  Tekst invoeren in Google Assistent

De tweede optie, “Waarschuw mij voor verdachte domeinnamen in e-mailadressen (aanbevolen)”, is de antiphishing-tool van Outlook en is alleen beschikbaar (en wordt standaard ingeschakeld) als u de filtering van ongewenste e-mail inschakelt. Dit betekent overschakelen van “Geen automatische filtering” naar “Laag”, “Hoog” of “Alleen veilige afzenders”. Zodra deze optie is ingeschakeld, begint Outlook met het filteren van potentiële phishing-e-mails. Omdat dit een vrij belangrijk hulpmiddel is, laten we Microsoft legt uit wat het gaat doen.

We praten al jaren over phishing-e-mails, hebben u laten zien hoe u softwarefuncties kunt gebruiken om phishing-pogingen te stoppen en hebben gerapporteerd over nieuwe initiatieven om de legitieme e-mail van de phishing-mail te scheiden. We weten niet zeker waarom zo’n handig hulpmiddel niet a) standaard is ingeschakeld en b) op grotere schaal wordt gepubliceerd door Microsoft, maar dat is het niet.

Als u Outlook op uw kantoor gebruikt, gebruiken uw beheerders mogelijk anti-phishingtechnologie waarvan u niet op de hoogte bent. Maar als u Outlook voor een persoonlijk account gebruikt, raden we u aan dit in te schakelen. Door het filterniveau voor ongewenste e-mail in te stellen op “Laag” en “Waarschuw mij voor verdachte domeinnamen in e-mailadressen (aanbevolen)” in te schakelen, wordt u veiliger.

Veilige afzenders beheren

Het volgende tabblad, Veilige afzenders, bevat de lijst met personen en domeinen die Outlook nooit als ongewenste e-mail zal behandelen.

Als je op Home > Junk > Not Junk hebt geklikt voor een bericht dat in de map Ongewenste e-mail stond en de optie hebt geaccepteerd om de afzender toe te voegen aan de lijst met veilige afzenders, dan komt hun adres hier terecht. U kunt een afzender ook als “veilig” markeren door te klikken op Home > Junk > Never Block Sender (of Never Block Sender’s Domain als u wilt dat alle e-mails van dat domein de ongewenste filters omzeilen).

Als u er zeker van wilt zijn dat een bepaald adres of domein wordt toegevoegd aan de lijst met veilige afzenders, klikt u op de knop Toevoegen.

Dit opent een venster waarin u het adres of domein kunt typen dat moet worden toegevoegd.

Dit is prima voor een of twee adressen of domeinen, maar het kost behoorlijk wat tijd als je een groot aantal moet toevoegen. Om het wat sneller te maken, heb je de mogelijkheid om een ​​lijst met afzenders en domeinen te importeren, of om een ​​lijst met je bestaande veilige afzenders en domeinen te exporteren.

Het importeren van een lijst is geweldig, maar als je geen lijst in het juiste formaat hebt, is het niet erg handig. Gelukkig verwacht Outlook alleen een tekstbestand met een lijst van afzenders en domeinen gescheiden door een return, en dat is makkelijk in elkaar te zetten. U kunt deze informatie uit een ander e-mailprogramma exporteren of zelf schrijven, wat een stuk sneller is dan op “Toevoegen” te klikken, de details in te voeren, op “OK” te klikken en dat proces vervolgens voor elke afzender te herhalen. Aangezien het lang kan duren om een ​​lijst met veilige afzenders op te bouwen, kunt u overwegen uw lijst af en toe te exporteren voor het geval u Outlook opnieuw moet installeren of op een andere computer moet installeren. Het bespaart u veel tijd en zorgt ervoor dat uw filter voor ongewenste e-mail blijft zoals u dat wilt, mocht u ooit overstappen naar een nieuwe versie van Outlook.

  Een slimme garage opzetten

U kunt ook de import-/exportopties gebruiken om bulkwijzigingen of verwijderingen door te voeren. Exporteer de lijst, breng uw wijzigingen aan (of verwijder items) in uw teksteditor naar keuze en importeer de nieuwe lijst. Het importproces wist de bestaande items niet voordat de nieuwe worden geïmporteerd, en het behandelt wijzigingen als nieuwe items (als u bijvoorbeeld een item wijzigt van ebay.co.uk naar ebay.com, wordt ebay.com toegevoegd , in plaats van ebay.co.uk te vervangen), dus u moet de lijst leegmaken voordat u uw gewijzigde lijst importeert. Om dit te doen, selecteert u de bovenste invoer, houdt u de SHIFT-toets ingedrukt en selecteert u de laatste invoer. Hiermee worden alle items in de lijst geselecteerd. Klik vervolgens op Verwijderen om alle veilige afzenders te verwijderen die klaar zijn voor uw import.

De laatste twee opties op de pagina helpen u afzenders automatisch aan de lijst toe te voegen door enkele verstandige aannames te doen.

Als u “Ook e-mail van mijn contacten vertrouwen” inschakelt, wordt e-mail van een adres dat in uw Outlook-contacten staat, doorgelaten zonder dat het in de ongewenste e-mail wordt gefilterd. In feite verandert dit uw lijst met contacten in een tweede lijst met veilige afzenders zonder dat u zelf alle adressen handmatig aan de lijst met veilige afzenders hoeft toe te voegen.

Als u ‘Mensen die ik mail automatisch toevoegen aan de lijst met veilige afzenders’ inschakelt, betekent dit dat iedereen die u mailt als een veilige afzender wordt beschouwd, aangezien het normaal is om een ​​antwoord te ontvangen op een e-mail die u hebt verzonden. Dit is echter niet altijd het geval, omdat je iemand zou kunnen antwoorden om te zeggen dat ze je moeten stoppen met mailen (zoals een afmeldingsmail), dus deze optie moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.

Veilige ontvangers beheren

Het volgende tabblad, Veilige ontvangers, is enigszins verwarrend. Je hebt geen controle over hoe een ontvanger je e-mail zal behandelen, dus daar kan het ook niet aan liggen. Het weerhoudt u er niet van om e-mail te sturen naar een adres op de lijst. Dus, waar is het voor? Veilige ontvangers zijn eigenlijk mailinglijsten waartoe u behoort. Normaal gesproken is het “Aan”-adres voor een mailinglijst de naam van de lijst (bijv. [email protected]) en door dit toe te voegen aan de lijst met veilige ontvangers, zorgt u ervoor dat deze e-mails niet als ongewenste e-mail worden behandeld.

Anders zijn de opties hetzelfde als voor Veilige afzenders. U kunt een mailinglijst als “veilig” markeren door te klikken op Home > Junk > Never Block this Group of Mailing List als u wilt dat e-mails van die lijst of groep de ongewenste filters omzeilen.

Afzenders blokkeren

Op het tabblad Geblokkeerde afzenders voegt u individuele adressen of hele domeinen toe die u als ongewenste e-mail beschouwt. Alles wat hier wordt toegevoegd, gaat rechtstreeks naar de map Ongewenste e-mail.

De opties zijn hetzelfde als voor veilige afzenders, met de mogelijkheid om items toe te voegen, te bewerken en te verwijderen, evenals lijsten met adressen en domeinen te importeren en exporteren. Je kunt ook een afzender of diens domein toevoegen aan de lijst Geblokkeerde afzenders wanneer je een bericht hebt geselecteerd door naar Startpagina > Ongewenst > Afzender blokkeren te gaan

  Hoe u Chrome Mobile-bladwijzers kunt laten verschijnen op Chrome Desktop

Bij alle e-mails die in de map Ongewenste e-mail terechtkomen, ongeacht of deze afkomstig zijn van geblokkeerde afzenders of omdat Outlook heeft vastgesteld dat de e-mail waarschijnlijk ongewenst is, worden alle links uitgeschakeld en wordt de inhoud van de e-mail ingesteld op platte tekst. Outlook geeft een bericht weer dat u dit vertelt in elk bericht dat u opent vanuit de map Ongewenste e-mail.

Opmerking: als u een afzender toevoegt aan zowel de lijst met veilige afzenders als aan de lijst met geblokkeerde afzenders, heeft de lijst met veilige afzenders prioriteit en komen e-mails van de afzender in uw inbox.

Topniveaudomeinen en coderingen blokkeren

Op het laatste tabblad, Internationaal, kunt u domeinen op landniveau en e-mails in specifieke coderingen blokkeren.

Klik op “Lijst met geblokkeerde topniveaudomeinen” om het paneel met dezelfde naam te openen. Hiermee kunt u landdomeinen selecteren om te blokkeren.

Als u bijvoorbeeld e-mails uit Andorra wilt blokkeren, vinkt u het selectievakje ‘AD (Andorra)’ aan en klikt u vervolgens op ‘OK’. Outlook behandelt dan e-mail van een domein dat eindigt op “.ad” als ongewenste e-mail.

Dit is handig als u veel ongewenste e-mail krijgt van een bepaald landdomein, zoals .cc (Cocos Islands), dat op het moment van schrijven het hoogste aantal ISP’s dat spamming mogelijk maakt. Tenzij u een legitieme e-mail van dat landdomein verwacht, kunt u doorgaan en deze toevoegen aan de lijst met ongewenste domeinen. Houd er rekening mee dat dit niet alle e-mail stopt die afkomstig is van de Cocos-eilanden, alleen e-mails van een domein dat eindigt op.cc. Dus als je het beu bent om spam van Russische spammers te ontvangen, blokkeert het blokkeren van .ru ze alleen als hun domein eindigt op .ru. Een Russische spammer die opereert vanuit een .com-domein zou niet worden beïnvloed door het blokkeren van het .ru-domein.

Als u een bepaald geografisch gebied wilt blokkeren, kunt u volledige coderingen blokkeren door op “Lijst met geblokkeerde coderingen” te klikken. Hiermee kunt u e-mailcoderingen selecteren om te blokkeren.

Coderingen zijn op zichzelf een groot onderwerp, dus we zullen ze hier niet behandelen (Wikipedia heeft een goed artikel erop als u meer wilt weten), behalve dat in grote lijnen coderingen bepalen hoe een teken digitaal wordt weergegeven. Verschillende coderingen vertegenwoordigen karakters anders, en uw e-mailclient (en uw browser) kan vertalen tussen (sommige) karaktersets, een proces dat bekend staat als transcodering. Als u regelmatig ongewenste e-mail in een bepaalde codering ontvangt, kunt u die codering blokkeren door deze te selecteren in de lijst met geblokkeerde codering en op “OK” te klikken. Als u niet zeker weet wat de coderingen zijn of hoe u kunt achterhalen in welke coderingen uw ontvangen e-mails zich bevinden, moet u hier waarschijnlijk niets invoeren, omdat u zou kunnen voorkomen dat u legitieme e-mails ontvangt.

Deze instellingen voor ongewenste e-mail zijn een handige manier om uw inbox schoon en onder controle te houden. Als je moeite doet om afzenders te blokkeren als je e-mails ontvangt die je als junk beschouwt, dan heb je na verloop van tijd veel minder rommel in je inbox en een beetje minder stress in je leven.