Hoe u online een onderwerp kunt onderzoeken

Online onderzoek is een cruciale vaardigheid, of je nu aan een academische paper werkt, een blogpost schrijft of gewoon iets nieuws probeert te leren over je kamerplanten. Maar het is niet altijd gemakkelijk als je een ingewikkeld of niche-onderwerp aanpakt.

Organiseer uw informatie in een vroeg stadium

Door uw informatie te ordenen, kunt u tijd besparen en kunt u voorkomen dat u iets vergeet of verkeerd herinnert dat u van uw onderzoek hebt geleerd. U moet een link bewaren naar elke webpagina die u van het begin tot het einde van uw onderzoek bezoekt. Het is het beste om voor elke link een klein beetje informatie op te schrijven, zodat je onthoudt waarom je ze hebt opgeslagen en wat voor soort informatie je er uit kunt halen. Bewaar ook alle PDF’s of afbeeldingen die verband houden met uw onderzoek, omdat u ze als waardevolle primaire bronnen kunt gebruiken.

Als u veel gegevens op meerdere apparaten moet ordenen, kunt u overwegen een app voor het maken van aantekeningen te gebruiken, zoals Evernote, Een notitie, of Google Keep. Ze zijn allemaal geweldig voor het bijhouden van webpagina’s, pdf’s, foto’s en al het andere dat u nodig heeft voor uw grote project.

Als je gewoon een kort essay probeert uit te werken of iets wilt leren over doe-het-zelf-houtbewerking, dan hoef je waarschijnlijk geen speciale app voor het maken van aantekeningen te gebruiken, tenzij je er al een gebruikt. Misschien vindt u het gemakkelijker om webpagina’s te knippen en in een Word- of Google Doc-bestand te plakken en eventuele pdf’s of afbeeldingen op uw lokale of cloudopslagstation op te slaan. Zorg ervoor dat u uw bestanden georganiseerd houdt en notities maakt voor al uw bronnen.

Uiteindelijk gebruik je waarschijnlijk maar een handvol van de links die je opslaat. Maar als je een blogpost publiceert of een essay schrijft, moet je al je bronnen kunnen controleren en citeren. Anders zou u later veel extra werk voor uzelf kunnen creëren.

Begin breed en verzamel veel informatie

Bij het onderzoeken is het verleidelijk om meteen in het eerste opwindende ding dat je vindt te duiken. Maar je moet proberen zo breed mogelijk te beginnen. Anders mis je misschien een aantal fascinerende stukjes informatie en krijg je een slecht begrip van je onderwerp.

  Hoe u Ubuntu kunt resetten naar de standaardinstellingen

Daarom moet je proberen veel informatie over je onderwerp te vinden, meer dan je denkt nodig te hebben. Een goede manier om breed te beginnen, is door op Google te zoeken naar algemene termen die betrekking hebben op uw onderwerp. Als je het verschil tussen zonnebloemen en tulpen onderzoekt, moet je wat informatie over elke bloem leren voordat je dieper gaat.

Natuurlijk, Wikipedia is ook een fantastische plek om je onderzoek te beginnen. Je kunt Wikipedia gebruiken om veel algemene informatie over je onderwerp te vinden, en je kunt het gebruiken om gerelateerde onderwerpen of primaire bronnen te vinden die nuttig kunnen zijn als je dieper in je onderzoek gaat.

Bepaal wat belangrijk is en beperk de dingen

Zodra u een grote hoeveelheid gegevens heeft verzameld, moet u alles doornemen en beslissen waarop u zich wilt concentreren. Ga niet zomaar voor het eerste wat je interessant lijkt. Probeer nieuwe relaties te vinden tussen de verschillende stukjes informatie die je hebt verzameld.

Laten we zeggen dat je onderzoek doet naar een auteur, zoals Mark Twain. Je ontdekte in je brede onderzoek dat hij in de burgeroorlog was en dat sommige van zijn verhalen zich afspelen in het vooroorlogse zuiden. Op zichzelf zijn die twee stukjes informatie saai en moeilijk om je zorgen over te maken. Maar als je ze samenvoegt, is het duidelijk dat er een prikkelende relatie kan zijn die diepgaand onderzoek waard is.

Het is prima om een ​​relatie te onderzoeken die voor de hand liggend of bekend lijkt, vooral als je een blog schrijft, persoonlijk onderzoek doet of een rudimentair geschiedenisartikel doet. Maar als u iets unieks wilt vinden, moet u nadenken over hoe u uw onderzoek kunt verfijnen.

Optimaliseer uw Google-zoekopdracht

Oké, je bent klaar om wat meer diepgaand onderzoek te doen. Wat nu? Als je iets unieks zoekt, kan het zijn dat je moeite hebt om goede zoekresultaten op Google te vinden.

Daarom moet u enkele Google-zoekoperators gebruiken om het meeste uit uw Google-zoekopdrachten te halen. Er zijn veel zoekoperators die u kunt gebruiken, en ze zijn allemaal vrij eenvoudig. Maar er zijn er een paar die vooral handig zijn voor online onderzoek.

Als u exacte woordgroepen of namen op Google moet opzoeken, kunt u deze tussen aanhalingstekens plaatsen. Als u bijvoorbeeld op Google zoekt op de term ‘mol mensen’, vindt u alleen pagina’s die het woord ‘mol’ bevatten, gevolgd door het woord ‘mensen’.

"Mole people"

Het idee om breed te beginnen en vervolgens uw zoekopdracht te verfijnen, is ook van toepassing op zoeken op internet.

  Live-foto's converteren naar video's of GIF's op uw iPhone

Als uw zoekopdracht naar ‘molmensen’ bijvoorbeeld te veel resultaten bevat die betrekking hebben op New York, kunt u een minteken gebruiken om die resultaten uit te sluiten. Dit is hoe het eruit zou zien:

"Mole people" -"New York"

Merk op dat we in die zoekopdracht ook aanhalingstekens rond “New York” hebben gebruikt, omdat we de hele zin willen weglaten.

Als u een punt in uw onderzoek bereikt waarop u geen nieuwe websites kunt vinden om te bezoeken, moet u proberen uw Google-zoekopdracht om te schakelen. Probeer variaties op dezelfde zoektermen te gebruiken en wijzig welke zoekoperators u gebruikt. Soms levert de kleinste verandering in uw zoekopdracht totaal verschillende resultaten op.

Ga verder dan Google

Soms is de expertise van Google niet genoeg voor u. Als je aan een volledige academische paper werkt of een diepgaande blogpost schrijft, moet je misschien enkele tijdschriften, academische papers of oude boeken doorbladeren. Je weet wel, ‘primaire bronnen’.

Sommige websites, zoals Project Muse en JSTOR, zijn een uitstekende bron voor tijdschriften, academische papers en andere primaire bronnen. U kunt ze meestal openen via uw universiteit of openbare bibliotheek. Er zijn ook enkele gratis alternatieven voor deze websites, zoals: Google geleerde en SSRN.

Maar als je een diepe duik schrijft over zuiveladvertenties, dan zul je wat oude catalogi, tijdschriften, tijdschriften en posters moeten vinden. Google boeken is een uitstekende bron voor dit soort materiaal.

Je kan ook gebruiken Wikipedia om enkele primaire bronnen te vinden. Aan het einde van elk Wikipedia-artikel staat een tabel met ‘Referenties’. In deze tabel vindt u de bronnen voor alle informatie in het artikel. Als je een sappig stukje informatie tegenkomt tijdens het lezen van een Wikipedia-artikel, dan is er meestal een klein aantal dat verwijst naar de referentietabel.

Het is goed om al deze bronnen te bekijken, omdat ze meestal verschillende resultaten opleveren voor dezelfde zoekopdracht. Ze hebben meestal ook ingebouwde geavanceerde zoekfuncties, die handig zijn voor onderwerpen die uniek of niche zijn.

Controleer uw onderzoek dubbel

Nadat u uw onderzoek hebt voltooid, moet u ervoor zorgen dat al uw informatie juist is. Je kunt jezelf een hoop liefdesverdriet besparen door al je onderzoek te controleren voordat je gaat schrijven.

  Hoe u uw Google Home Hub als digitale fotolijst kunt gebruiken

Ga al je bronnen nog eens lezen, want de kans bestaat dat je verkeerd interpreteert wat ze zeggen. Natuurlijk ben je niet de enige persoon die een bron verkeerd kan lezen, dus het is goed om eventuele citaten die je op een website aantreft te controleren.

Je moet ook overwegen hoe je Google hebt gebruikt om je onderwerp te onderzoeken. Als u enige vooringenomenheid in uw zoektermen heeft opgenomen, bestaat de kans dat de informatie die u heeft verzameld, die vooringenomenheid weerspiegelt. Probeer op Google te zoeken met verschillende zoektermen en Google Search Operators.

Er zijn ook websites voor het controleren van feiten die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw informatie juist is. Websites zoals Factcheck.org of Snopes zijn behoorlijk fantastisch; gebruik ze gewoon niet als uw enige bron voor het controleren van feiten.

Wat als u tegenstrijdige informatie vindt?

Soms besteed je veel tijd aan het dubbelchecken van al je onderzoek, en je zult je realiseren dat dingen niet lijken te kloppen. In deze situatie is het verleidelijk om achter bepaalde informatie te staan ​​die misschien niet helemaal feitelijk is. Het is immers een stuk makkelijker om mee te gaan met onnauwkeurige informatie dan om je hele onderzoeksproces opnieuw te doen.

Maar u mag nooit informatie schrijven of publiceren, tenzij u zeker weet dat deze juist is. Als je tegenstrijdige informatie tegenkomt tijdens het onderzoeken van een onderwerp, ga dan terug naar de tekentafel of probeer de stukjes tegenstrijdige informatie in jouw voordeel te laten draaien.

Als je bijvoorbeeld veel tegenstrijdige ooggetuigenverslagen vindt tijdens het onderzoeken van de Titanic, dan kun je die tegenstrijdige verhalen snel omzetten in een spannend stukje informatie. Je zou zelfs terug kunnen gaan en diepgaand onderzoek kunnen doen naar wie die ooggetuigenverslagen heeft gemaakt en hoe ze de publieke opinie over het zinken van de Titanic hebben gevormd. Hé, dat zou een boek kunnen zijn.

Afbeeldingscredits: 13_Phunkod/Sluiter, fizkes/Shutterstock