Hoe u USB-opslag kunt optimaliseren voor betere prestaties op Windows 10

Volgens Microsoft, optimaliseert Windows 10 vanaf de update van oktober 2018 niet langer externe opslagapparaten voor “betere prestaties”. In plaats daarvan optimaliseert het ze voor ‘snelle verwijdering’. Hier is wat dat betekent – en hoe je het kunt veranderen als je wilt.

We denken dat niet elke Windows-gebruiker deze optie hoeft te wijzigen. Ondanks hoe verleidelijk “betere prestaties” klinkt, is het standaardbeleid voor “snel verwijderen” voor de meeste mensen prima.

Snelle verwijdering versus betere prestaties

Windows heeft verschillende “beleidsregels” die u kunt selecteren voor externe opslagapparaten die zijn aangesloten via USB of Thunderbolt, of het nu een USB-stick of externe harde schijf is. Elk afzonderlijk opslagapparaat heeft zijn eigen specifieke beleidsinstelling, zodat u verschillende beleidsregels voor verschillende apparaten kunt selecteren.

Standaard gebruikt Windows 10 nu het beleid “snel verwijderen”. Telkens wanneer u naar de schijf schrijft, schrijft Windows de gegevens zo snel mogelijk naar de schijf. Dit zorgt ervoor dat u de USB-drive kunt verwijderen zonder de optie “Hardware veilig verwijderen” te gebruiken, in theorie. Een programma kan hoe dan ook op de achtergrond naar uw USB-station schrijven, dus we raden het af. Dit vermindert het risico op gegevensbeschadiging aanzienlijk als u de gewoonte hebt om opslagapparaten veilig te verwijderen voordat u ze loskoppelt.

Dit kan uw toepassingen echter vertragen. Als u bijvoorbeeld een bestand op de externe schijf opslaat, kan het programma dat u gebruikt stoppen en wachten tot het opslagproces is voltooid voordat u verder kunt werken.

  Uitloggen bij de berichten-app in Windows 10

De optie “Betere prestaties” elimineert deze vertraging. Met deze optie zal Windows schrijfbewerkingen naar de schijf in de cache opslaan en toepassingen laten doorgaan alsof ze de gegevens al hadden geschreven. Windows voert vervolgens de schrijfbewerking op de achtergrond uit. Dat kan applicaties sneller maken.

Aan de andere kant kan dit in sommige situaties leiden tot gegevensverlies. Gebruikers denken dat hun bestanden zijn opgeslagen en verwijderen de schijf, maar de gegevens zijn niet echt opgeslagen en nu zijn de bestanden op de schijf mogelijk beschadigd. Daarom moet u de optie “Hardware veilig verwijderen” gebruiken voordat u een schijf in Windows loskoppelt. Het vertelt Windows om al die gegevens in de cache naar schijf te schrijven, zodat al uw gegevens veilig zijn voordat u de schijf verwijdert.

Het is onduidelijk hoeveel “betere prestaties” u in de praktijk zult ervaren. Dit hangt af van de snelheid van uw externe opslagapparaat, hoe de toepassing die u gebruikt omgaat met het schrijven van gegevens en hoeveel gegevens u op een bepaald moment schrijft. Microsoft denkt duidelijk dat de standaard “snelle verwijdering” goed genoeg is voor de meeste mensen en dat het voorkomen van gegevensverlies een prioriteit is. Veel mensen doen tenslotte geen moeite om apparaten ‘veilig te verwijderen’ voordat ze de stekker uit het stopcontact halen. Dat maakt “snel verwijderen” voor veel mensen een superieure oplossing, omdat het het risico op gegevensverlies vermindert wanneer een schijf niet veilig wordt verwijderd.

  Een netwerk instellen als openbaar of privé in Windows 10

Betere prestaties inschakelen

Als u ‘betere prestaties’ wilt inschakelen, moet u dit afzonderlijk doen voor elk extern opslagapparaat dat u op uw computer aansluit. Windows onthoudt deze instelling echter. Dus als u deze optie voor één USB-flashstation wijzigt, wordt deze gebruikt wanneer u datzelfde USB-station op uw huidige pc aansluit. De optie wordt niet onthouden als u een ander USB-station op uw huidige pc aansluit of als u het USB-station op een andere pc plaatst.

Zorg er eerst voor dat u het externe opslagapparaat op uw pc hebt aangesloten. U kunt deze instelling vervolgens beheren via het hulpprogramma Schijfbeheer. Om het te openen, klikt u met de rechtermuisknop op de Start-knop op Windows 10 en selecteert u “Schijfbeheer”. (Als u Windows 7 gebruikt, kunt u op Windows+R drukken, “diskmgmt.msc” in het venster typen en op Enter drukken om het hulpprogramma Schijfbeheer te starten.)

Zoek de naam van de schijf onder aan het venster Schijfbeheer, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer ‘Eigenschappen’. U moet met de rechtermuisknop op de naam aan de linkerkant van de lijst klikken.

Als je niet zeker weet welke schijf je externe opslagapparaat is, kijk dan naar de stationsletter die hier wordt weergegeven. U kunt indien nodig in Verkenner kijken op welke stationsletter uw externe opslagapparaat zich bevindt.

  Hoe u kunt voorkomen dat Windows 10 willekeurig uit de slaapstand wordt gehaald

Klik op het tabblad “Beleid” en selecteer “Betere prestaties” onder Verwijderingsbeleid om dit beleid te gebruiken. Microsoft raadt u aan om ook de instelling “Schrijfcache op het apparaat inschakelen” onder Schrijfcachebeleid te activeren als u Betere prestaties selecteert.

Schakel de optie “Windows-schrijfcachebuffer op het apparaat uitzetten” niet in, tenzij het externe opslagapparaat een aparte voeding heeft. Dit kan gegevensverlies veroorzaken als uw computer een stroomstoring ondervindt.

Klik op “OK” om uw wijzigingen op te slaan. Deze wijziging is alleen van toepassing op dit specifieke USB-apparaat en u moet dit proces herhalen om het op extra apparaten toe te passen.

Vergeet niet om apparaten veilig te verwijderen voordat u ze fysiek loskoppelt van uw pc!

Als u van gedachten verandert, kunt u terugkeren naar het venster met apparaateigenschappen en in plaats daarvan “Snelle verwijdering (standaard)” selecteren.

De verklaring van Microsoft dat dit een nieuwe standaard is in de nieuwste versie van Windows 10 is een beetje verwarrend voor ons. We merkten dat “snel verwijderen” de standaard was op sommige van onze apparaten, zelfs in Windows 7. Misschien was het alleen de standaard op sommige apparaten en is het nu de standaard op alle apparaten. Hoe dan ook, u zult ‘Betere prestaties’ handmatig moeten inschakelen, als u dat wilt.