Hoe u uw cameralenzen schoon kunt houden?

Ik heb keer op keer benadrukt hier op How-To Geek: de lens is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de camera waarop hij is bevestigd. Als je foto’s wazig zijn omdat er vegen op je lens zitten, kun je niets doen om dit achteraf te herstellen. Zelfs het opruimen van stofplekken is lastig. Laten we met dat in gedachten eens kijken hoe u uw cameralenzen schoon kunt houden.

Houd de lensdop erop

Als u uw camera niet gebruikt, houdt u de lensdop erop. Als uw lens van uw camera is verwijderd, zorg er dan voor dat beide lensdoppen erop zitten. Het is echt zo simpel: door de lensdoppen op je lenzen te houden, worden ze niet blootgesteld aan alle stofdeeltjes in de lucht en kun je ze hanteren zonder bang te zijn dat je vuile vingers vlekken achterlaten.

Dit betekent niet dat je je lenzen angstvallig moet beschermen, maar alleen de lensdop moet verwijderen als je de perfecte opname hebt opgesteld. Lenzen zijn verrassend duurzaam – zolang u uw velddoeltechniek er niet mee oefent – en, zoals we zullen zien, gemakkelijk schoon te maken. Als je door een stad wandelt en een paar foto’s maakt, moet je camera aan staan ​​en de lensdop eraf. Alleen als je camera thuis of in je tas zit, moet je de doppen erop laten zitten.

  Een bladwijzer maken voor specifieke locaties in een Google Docs-bestand

Denk na als je schiet

Stof en vegen zullen van twee bronnen komen: de buitenomgeving en u. Als je een beetje nadenkt over waar je fotografeert en hoe je met je lenzen omgaat, is het veel eenvoudiger om ze schoon te houden.

Seaspray is berucht onder landschapsfotografen vanwege het vermogen om een ​​lens uit te smeren. Een klein druppeltje landt op het voorste element en zelfs als je het wegveegt of het water verdampt, laat het het zout achter. Het is een kwestie van een seconde om het schoon te vegen, je hoeft alleen maar na te denken om het te doen.

Als je in een stoffige, natte of anderszins met deeltjes gevulde omgeving werkt, negeer dan mijn bovenstaande advies over lensdoppen en houd ze op. Richt uw lens ook niet rechtstreeks in de wind/spray/wat dan ook totdat u klaar bent om te beginnen met fotograferen.

Evenzo, wanneer u lenzen verwisselt of op een andere manier met uw camera omgaat, raak dan het voorste element niet aan. Houd je vuile pootjes uit de buurt van het glas en het blijft schoon! Je moet een blootgestelde lens ook niet naar boven laten zitten: stofdeeltjes in de lucht zullen erop neerslaan.

  Is het veilig en legaal?

Draag een microvezeldoek

De meeste landschapsfotografen hebben meer microvezelkleding dan ondergoed. Ze zijn echt goedkoop en superhandig. Als er vuil of vegen op je lens zitten, pak je gewoon een doek uit je tas en veeg je het af. Als een doek vies wordt, pak dan gewoon een andere. Nadat ik mijn camera heb ingesteld voor een landschapsopname, veeg ik de lens normaal gesproken snel af voor het geval dat.

Vrijwel elke microvezeldoek is geschikt. Ik zou willen voorstellen om er een hoop van te kopen – zoals dit 30-pack op Amazon voor $ 19– en ze te behandelen als bijna-wegwerpartikelen. Gooi er een paar in je eigen tassen, laat er een in de auto (het is ook goed om je zonnebril schoon te maken) en houd ze anders gewoon bij de hand. Laat ze af en toe allemaal door je wasmachine lopen.

Doe de occasionele grondige reiniging

Wat je ook doet, je lenzen hebben af ​​en toe een flinke poetsbeurt nodig. Het goede nieuws is dat het heel eenvoudig is om te doen en dat je maar een paar dingen nodig hebt: luchtblazer, zachte borstel, microvezeldoek en lensdoekje of lenspen.

  Hoe verloren bestanden van elk apparaat te herstellen: Wondershare Data Recovery [Review]

Het proces is eenvoudig:

Gebruik de luchtblazer, microvezeldoek en zachte borstel om alle deeltjes die aan uw lens blijven plakken te verwijderen.
Neem het lensdoekje of de lenspen en wrijf vanuit het midden van het lenselement met cirkels naar buiten om eventuele vegen te verwijderen.
De laatste stap is om de luchtblazer en borstel te pakken en ook de binnenkant van de lensdoppen goed schoon te maken; het heeft geen zin om je lens schoon te maken als de lensdop er gewoon stof op gaat gooien zodra je klaar bent.

Het schoonhouden van je lenzen kost weinig moeite en je foto’s zullen er beter uitzien. Overweeg ook om de sensor van je camera schoon te maken, hoewel dat proces wat ingewikkelder is.