Hoe u uw CPU kunt controleren in Linux

Als u een Linux-gebruiker bent en de specificaties van uw CPU-hardware wilt weten, zijn er veel manieren om erachter te komen. In deze gids zullen we ons concentreren op Lscpu, het cpuinfo-bestand, en ook op Inxi. Deze gids laat je zien hoe je al deze tools kunt gebruiken om je CPU-specificaties op Linux te vinden.

Open om te beginnen een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of zoek naar “Terminal” in het app-menu. Zodra het terminalvenster is geopend, volgt u de onderstaande instructies die overeenkomen met de tool die u het liefst gebruikt.

Wilt u uw CPU benchmarken? Bekijk onze gids.

Hoe u uw CPU kunt controleren – Lscpu

Het lscpu-programma is ingebouwd in 99% van alle Linux-besturingssystemen. U hoeft het dus niet te installeren voordat u het probeert te gebruiken om informatie over de CPU-hardware te achterhalen.

Om de specificaties van uw CPU-hardware te achterhalen, kunt u het lscpu-commando uitvoeren zoals het is. Wanneer u deze opdracht uitvoert, ziet u bovenaan een gedetailleerde lijst. Deze lijst geeft de architectuur van uw CPU aan, de CPU-bedieningsmodi die het ondersteunt (bijv. 64-bits en 32-bits), hoeveel CPU-cores (onderscheiden als CPU’s), cores per socket, modelnaam en vele andere dingen.

lscpu

Als u een specifiek item in de lscpu-lijst moet uitfilteren, kunt u de opdracht combineren met grep en uw trefwoord specificeren. Als u bijvoorbeeld uw exacte CPU-modelnaam wilt weten, kunt u de volgende opdracht uitvoeren.

  Hoe u uw standaardshell op Linux kunt wijzigen met chsh

lscpu | grep 'Model name'

Of, als u wilt weten hoeveel cores u op uw CPU heeft, kunt u de lscpu-opdracht uitvoeren met het trefwoord “Core(s) per socket”. Dit sleutelwoord filtert de regel in de uitvoer die aangeeft hoeveel cores je hebt.

lscpu | grep 'Core(s) per socket'

Er is veel informatie te halen uit het lscpu-commando. U kunt alle informatie vinden en filteren door gewoon grep te gebruiken en een trefwoord toe te voegen.

lscpu | grep 'MY KEYWORD'

Als u de uitvoer van uw CPU-informatie later in een tekstbestand wilt opslaan, is dat mogelijk. Hier leest u hoe u het kunt doen. Pipetteer de uitvoer naar een tekstbestand met behulp van de onderstaande opdracht.

lscpu > ~/my-cpu-info.txt

Bekijk dit tekstbestand op elk moment door het volgende cat-commando uit te voeren.

cat ~/my-cpu-info.txt

Naast het bekijken van het tekstbestand in de terminal met het cat-commando, kun je het ook bekijken door te klikken op “my-cpu-info.txt” in je Linux-bestandsbeheer. Wanneer u erop klikt, wordt het gestart in de standaard teksteditor.

Hoe u uw CPU kunt controleren – /proc/cpuinfo

Een andere manier om CPU-informatie te vinden is met het bestand /proc/cpuinfo. Het bevat een heleboel nuttige informatie en je kunt het gebruiken om je CPU-merk, je kerntelling en vele andere dingen te vinden.

  Hoe Nvidia Optimus-ondersteuning op Linux in te schakelen?

Open om te beginnen een terminalvenster op het bureaublad. U kunt een terminalvenster openen door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

Voer in de terminal de opdracht cat uit in het bestand /proc/cpuinfo om uw CPU-informatie te bekijken.

cat /proc/cpuinfo

Wanneer u de bovenstaande opdracht uitvoert, wordt u alles getoond wat er te weten valt over uw CPU. Als u specifieke dingen wilt bekijken, zoals de modelnaam, kunt u cat uitvoeren met het grep-commando en uw opgegeven trefwoord.

cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'

Om al deze informatie in een bestand op te slaan, kunt u de volgende opdracht uitvoeren.

cat /proc/cpuinfo > ~/my-cpu-info.txt

U kunt deze CPU-informatie op elk moment bekijken door de onderstaande opdracht te typen of door te klikken op “my-cpu-info.txt” in uw bestandsbeheer.

cat ~/my-cpu-info.txt

Hoe u uw CPU kunt controleren – Inxi

Inxi is een handige tool die, eenmaal geïnstalleerd, je een heleboel nuttige informatie kan geven over je computer, van CPU tot de kernel, geheugeninfo, opslag, enz. Om Inxi te gebruiken om je CPU-info te controleren, moet je eerst installeer het.

  Hoe het Papirus-pictogramthema op Linux te installeren?

Om Inxi te installeren, opent u een terminalvenster. U kunt een terminalvenster openen door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of ernaar te zoeken in het app-menu. Zodra het terminalvenster is geopend, volgt u de onderstaande instructies om Inxi aan het werk te krijgen.

Ubuntu

sudo apt install inxi

Debian

sudo apt-get install inxi

Arch Linux

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

trizen -S inxi

Fedora

sudo dnf install inxi

OpenSUSE

sudo zypper install inxi

Als Inxi is geïnstalleerd, kunt u het gebruiken om uw CPU-informatie te vinden met behulp van de onderstaande inxi -C-opdracht.

inxi -C

Als u deze uitvoer van uw CPU-informatie in een tekstbestand wilt opslaan, kunt u dit doen door de volgende opdracht in te voeren.

inxi -C > ~/my-cpu-info.txt

Om dit bestand te bekijken, voert u de volgende opdracht in of klikt u op “my-cpu-info.txt” in bestandsbeheer.

Wilt u de CPU-temperatuur bekijken? Bekijk onze gids.