Hoe u uw eigen gameserver kunt starten

Hoewel je een gameserver op je pc zou kunnen hosten, is het soms handiger om een ​​cloudserver 24/7 te laten draaien. Het hosten van een gameserver kan verrassend goedkoop zijn, vooral als je gewoon met een paar vrienden wilt spelen.

Toegewijde versus gedeelde hosting

Dedicated hosting is wanneer u een volledig rack van een server verhuurt, of vaak een deel van de resources van dat rack. Je krijgt vaak gedetailleerde specificaties over wat je precies koopt, en je betaalt over het algemeen een beetje extra in vergelijking met shared hosting.

Shared hosting voert meerdere instanties van een gameserver uit over meerdere serverracks, waardoor de hostingprovider geld kan besparen en een lage prijs kan bieden. Het is echter niet altijd duidelijk welke specificaties u krijgt en u kunt congestieproblemen krijgen als uw server zwaar wordt belast.

Als je een server voor jezelf en een paar vrienden wilt opzetten, raden we je aan wat geld te besparen en gedeelde hosting te nemen. Als u op zoek bent naar veel mensen die op uw server spelen, moet u eerst shared hosting proberen en indien nodig upgraden naar dedicated hosting.

  Hoe de Reader-modus in Firefox uit te schakelen?

Afhankelijk van de provider waar u uw server koopt, kunt u ook managed hosting krijgen, waarbij de provider tools bouwt om uw server automatisch in te stellen, te configureren en te beheren, zoals automatisch opnieuw opstarten en eenvoudige mod-installatie.

Opties voor gedeelde hosting

Alle hier genoemde opties zijn ook managed hosting. U hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over de installatie, omdat het relatief eenvoudig moet zijn of volledig voor u moet worden afgehandeld.

Gameservers.com: Zeer goedkope servers voor kleine gebruiksscenario’s, aangezien u wordt afgerekend op basis van het aantal spelersslots dat u wilt. Een degelijk bedieningspaneel, maar geen DDOS-beveiliging.
Laag.ms: Een compromis tussen dedicated en shared hosting, terwijl het nog steeds een beheerd controlepaneel biedt voor de meeste games. U weet welke specificaties u krijgt, maar u zult extra moeten betalen voor een speciale thread. Ze plaatsen ook branding in uw servertitel, die $ 2 kost om te verwijderen, maar u vindt het misschien goed als u wat geld probeert te besparen.
Nodecraft: Een shared hosting provider die niet per slot rekent. Ze hebben verschillende niveaus, gesegmenteerd op RAM en het aantal instanties dat u kunt uitvoeren. In feite kunt u meerdere servers op één laag hosten, als het RAM dit toelaat.

Welke optie u ook kiest, zorg ervoor dat deze een beheerd bedieningspaneel heeft en de gewenste game ondersteunt.

  Hoe Gnome 40 op Debian 11 te installeren

Toegewijde hostingopties

Dedicated hosting geeft je veel meer vrijheid en controle. Je kunt meerdere gameservers hosten vanaf één box, evenals meerdere verschillende games, en aangezien je volledige toegang tot de box hebt, kun je zelfs een webserver hosten om een ​​website vanaf de server te draaien, of iets anders dat niet met games te maken heeft.

OVH: Slechts twee locaties, Canada en Frankrijk, maar met zeer krachtige servers voor de prijs. Als je niet om de nieuwste generatie hardware geeft, kun je hun oude apparatuur huren bij hun zusterbedrijf SYS. Beide zullen volledig nieuwe servers zijn en je zult alles zelf moeten instellen.
Gameservers.com: Hoewel dit bedrijf zich richt op shared hosting, biedt het als optie ook dedicated servers aan. U krijgt zelfs het beheerde configuratiescherm, hoewel dit optioneel is en uw toegang tot alleen het configuratiescherm beperkt.
Amazon-webservices: Meer een premium, zakelijke optie. Als je een game-ontwikkelaar bent die servers wil hosten, AWS GameLift is het onderzoeken waard. Als u op zoek bent naar een enkele, generieke server, is EC2 meer geschikt. En als je student bent, kun je $ 100 aan gratis tegoed met een .EDU-e-mail.

Een dedicated server instellen

De meeste Steam-games gebruiken SteamCMD om de server te downloaden en uit te voeren, hoewel je meestal een .bat-bestand moet configureren met alle startinstructies. Andere games hebben mogelijk hun eigen serverprogramma dat u kunt downloaden. Raadpleeg de officiële documentatie van de game voor meer informatie. We zullen hier naar een paar handleidingen linken, maar als je iets wilt uitvoeren dat niet in deze lijst staat, zal een snelle zoekopdracht op het web naar de naam van het spel plus “dedicated server setup” meestal nuttige resultaten opleveren.

  Uw gids voor het ontsluiten van de kracht van Spotlight-zoeken in OS X

Minecraft
Roest
Factorio
Garry’s Mod
Team Fortress 2
CSGO
DOTA 2
ARK: Survival Evolved

Nadat de server is ingesteld en draait, moet u ervoor zorgen dat de poorten op de server open zijn, zodat mensen er toegang toe hebben. Deze stap is voor elke host anders, maar als u niets ziet in het configuratiescherm van uw provider, hoeft u waarschijnlijk alleen de Windows Firewall-instellingen te wijzigen en de servertoepassing op de witte lijst te zetten.

Nadat de poorten zijn geopend, moeten mensen verbinding kunnen maken met uw server met het IP-adres, of mogelijk alleen via de in-game serverbrowser. Afhankelijk van het spel, wil je misschien een domeinnaam voor je server krijgen, zodat je het IP-adres gemakkelijk kunt onthouden.