Hoe u uw Linux MAC-adres kunt krijgen

Moet je je Linux MAC-adres vinden, maar kom je er niet uit? Wij kunnen helpen! Volg mee terwijl we de verschillende manieren bespreken waarop u het MAC-adres van uw netwerkadapters op Linux kunt ontdekken!

Linux MAC-adres – IP Link Show

Er zijn veel manieren om uw MAC-adres in Linux te bekijken. Dat gezegd hebbende, de gemakkelijkste manier om dit te doen is in de terminal met IP LINK SHOW. Deze tool kan u alle aangesloten netwerkapparaten op het systeem en IP-adres en MAC-adresinformatie tonen.

Open een terminalvenster om aan de slag te gaan. Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op de toetsenbordcombinatie Ctrl + Alt + T. U kunt ook het app-menu openen en naar “Terminal” zoeken en de app op die manier starten.

Zodra het terminalvenster is geopend en klaar voor gebruik, kunt u de onderstaande opdracht ip link show gebruiken om alle aangesloten netwerkapparaten weer te geven.

ip link show

Bekijk vanaf hier de opdrachtuitvoer voor uw netwerkapparaat. In dit voorbeeld gebruiken we het netwerkapparaat “wlan0”. Uw apparaat zal anders zijn.

Als je je apparaat hebt gevonden in de opdrachtuitvoer, zoek dan naar het gedeelte ‘link/ether’. Naast “link/ether” staat je MAC-adres. Als u deze informatie voor later wilt bewaren, kunt u de opdracht ip link show opnieuw uitvoeren in combinatie met de > redirect-functie.

ip link show > ~/my-mac-address-information.txt

Als u op elk moment de uitvoer van dit tekstbestand wilt bekijken, kunt u het volgende cat-commando uitvoeren en het bestand ‘my-mac-address-information.txt’ bekijken.

cat ~/my-mac-address-information.txt

U kunt ook de Linux-bestandsbeheerder openen en dubbelklikken op het bestand “my-mac-address-information.txt” in uw thuismap om het bestand in uw favoriete teksteditor te starten.

  Hoe het Delft-pictogramthema in Linux te installeren

Linux MAC-adres – /sys

Afgezien van de IP LINK SHOW-tool, kunt u uw MAC-adresinformatie op Linux bekijken via de /sys-map op Linux. Deze methode is niet zo eenvoudig als het invoeren van een opdracht, maar als je niet tevreden bent met het gebruik van de eerste methode die we hebben behandeld, is dit een geweldige manier om MAC-adresinformatie te krijgen.

Open om te beginnen een terminalvenster. Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het bureaublad. U kunt ook uw app-menu openen en zoeken naar ‘Terminal’ en de app op die manier starten.

Zodra het terminalvenster op het Linux-bureaublad is geopend, gebruikt u de opdracht CD om naar de map /sys te gaan.

cd /sys

Wanneer je de /sys-map in het terminalvenster hebt bereikt, voer je het ls-commando uit om de inhoud van de map te bekijken.

ls

Kijk naar de ls-uitvoer. U zou de map “class” moeten zien. Als u de map “class” niet ziet, start u uw Linux-pc opnieuw op en probeert u het opnieuw. Zodra u de map “class” hebt gevonden, gebruikt u de opdracht CD om ernaartoe te gaan.

cd class

Voer in de map “class” de opdracht ls opnieuw uit en zoek de map “net”. Deze map bevat alle informatie over de netwerkadapter.

ls

Gebruik de opdracht CD om naar de map “net” te gaan.

cd net

Voer in de map “net” de opdracht ls uit. Nadat u de opdracht ls hebt uitgevoerd, zou u een uitvoer moeten zien van elk netwerkapparaat dat op uw Linux-pc is aangesloten. U kunt bijvoorbeeld Enp5s0 (ethernet op sommige Linux-systemen), Wlan0 (WiFi op sommige Linux-systemen) en lo (standaard loopback-apparaat op elke Linux-distributie) zien.

  8 dingen om te doen na het installeren van Linux Mint 19

Bepaal voor welk netwerkapparaat u het MAC-adres moet vinden. Gebruik vervolgens de opdracht CD om naar de map te gaan. In dit voorbeeld gebruiken we de map “wlan0”.

Eenmaal binnen in de map, voert u de opdracht cat uit om uw MAC-adres voor het apparaat te bekijken.

cat address

Wilt u uw MAC-adres opslaan in een tekstbestand? Voer de volgende opdracht in.

cat address > ~/my-mac-address.txt

Linux MAC-adres – Ifconfig

Een derde manier waarop u het MAC-adres van uw netwerkadapter op Linux kunt bekijken, is met de Ifconfig-tool. Houd er rekening mee dat de Ifconfig-tool met pensioen is en niet veel Linux-besturingssystemen meer verzenden. Als u echter een Linux-besturingssysteem gebruikt dat nog steeds Ifconfig heeft, kunt u het gebruiken om uw MAC-adres te vinden. Hier is hoe.

  Pushd en popd gebruiken op Linux

Open eerst een terminalvenster. Zodra het terminalvenster is geopend, gebruikt u de onderstaande opdracht ifconfig om alle aangesloten netwerkapparaten te bekijken.

ifconfig

Nadat de opdracht is uitgevoerd, zoekt u naar het netwerkapparaat waarvan u het MAC-adres wilt vinden. In dit voorbeeld zoeken we naar ‘wlan0’, het standaard wifi-apparaat.

Zoek onder uw netwerkapparaat naar ‘ether’. Naast “ether” staat uw MAC-adres.