Hoe u uw MAC-adres kunt vinden in Windows 11 (5 methoden)

Als u een Raspberry Pi op uw pc probeert in te stellen, moet u mogelijk het IP-adres van uw Windows 11-pc vinden, samen met andere details zoals het MAC-adres. Als u een pc binnen uw netwerk wilt blokkeren of toestaan, moet u het MAC-adres in Windows 11 vinden om het beperkingsbeleid toe te passen via de routerinstellingen. In dergelijke scenario’s werkt een MAC-adres goed omdat het niet steeds verandert, in tegenstelling tot een IP-adres. Kanttekening, Windows 11 heeft de optie om het MAC-adres willekeurig te maken, maar het is niet standaard ingeschakeld. Als u echter uw MAC-adres in Windows 11 wilt vinden, raadpleeg dan onze gedetailleerde gids hieronder. We hebben vijf verschillende manieren genoemd om het fysieke adres in Windows 11 te vinden.

Zoek MAC-adres in Windows 11 (2022)

In deze zelfstudie over het vinden van het MAC-adres in Windows 11, hebben we vijf methoden genoemd, variërend van de app Windows-instellingen tot de opdrachtprompt. Vouw de onderstaande tabel uit en ga naar de methode die u geschikt vindt om meteen het fysieke adres van netwerkadapters in Windows 11 te controleren.

  App-compatibiliteit controleren in Windows 10

Zoek MAC-adres in Windows 11 met behulp van de app Instellingen

1. Gebruik eerst de Windows 11-sneltoets “Windows + I” om de app Instellingen te openen. Ga hier naar de instellingen voor “Netwerk en internet” in de linkerzijbalk en open “Wi-Fi” in het rechterdeelvenster als je een draadloze verbinding hebt. Als u een Ethernet-kabel op uw pc hebt aangesloten, klikt u op “Ethernet”.

2. Blader nu naar beneden en klik op “Hardware-eigenschappen“.

3. Hier vind je onderaan het MAC-adres van je Windows 11 pc.

Zoek het MAC-adres in Windows 11 via het Configuratiescherm

1. Een andere gemakkelijke manier om het MAC-adres in Windows 11 te vinden, is via het Configuratiescherm. Druk gewoon op “Windows + R” om de prompt Uitvoeren te openen. Typ hier ncpa.cpl in het tekstvak en druk op Enter.

2. Hierdoor wordt het Netwerkcentrum direct geopend. Zoek nu naar het netwerk waarmee u bent verbonden – of dit nu Wi-Fi of Ethernet is. Als u Wi-Fi gebruikt, klikt u met de rechtermuisknop op de “Wi-Fi” -adapter en selecteert u “Status”. Als u Ethernet gebruikt, klikt u er met de rechtermuisknop op en doet u hetzelfde.

3. Klik in het statusvenster op ‘Details’.

4. Hier vindt u het “Fysieke adres” van uw netwerkadapter. Dat is eigenlijk het MAC-adres van uw Windows 11-pc.

  Hoe u kunt zien welke gebruiker een app in Windows heeft geïnstalleerd of verwijderd

Controleer het MAC-adres in Windows 11 vanuit Systeeminformatie

Samen met de Windows-instellingen en het Configuratiescherm houdt de app Systeeminformatie in Windows 11 ook uw MAC-adres bij. Dus hier is hoe u het fysieke adres van uw pc kunt controleren:

1. Druk eenmaal op de Windows-toets en zoek naar “systeem”. Open nu “Systeeminformatie“.

2. Navigeer hier naar Componenten -> Netwerk -> Adapter.

3. Zoek in het rechterdeelvenster naar “MAC-adres“. De waarde ernaast is uw Windows 11 MAC-adres.

Controleer het MAC-adres in Windows 11 met behulp van de opdrachtprompt

De opdrachtprompt biedt veel tips en trucs onder de motorkap, en met een van de opdrachten kun je het fysieke adres van netwerkadapters in Windows 11 vinden. Laten we eens kijken hoe het werkt:

1. Druk om te beginnen eenmaal op de Windows-toets en zoek naar “cmd”. Open nu “Opdrachtprompt” vanuit de zoekresultaten. Het is niet nodig om het programma als beheerder uit te voeren in Windows 11.

2. Zodra u zich in de CMD-terminal bevindt, voert u de onderstaande opdracht uit. Hiermee worden alle netwerkadapters en hun MAC-adressen op uw Windows 11-pc netjes weergegeven. Merk op dat het hier genoemde “fysieke adres” eigenlijk het MAC-adres is.

getmac /v /fo list

3. Afgezien daarvan kunt u een ander netwerkcommando uitvoeren in CMD. Hiermee wordt nog meer informatie weergegeven, maar u moet wel zoeken naar het MAC-adres van uw huidige netwerk. Als u bent verbonden met een Wi-Fi-netwerk, gaat u naar het gedeelte “Wireless LAN Wi-Fi” en noteert u het “Fysieke adres”. Dat is het MAC-adres van uw Windows 11-computer.

ipconfig /all

Zoek MAC-adres in Windows 11 met PowerShell

1. U kunt ook het MAC-adres van uw Wi-Fi- en Ethernet-netwerk vinden via PowerShell. Druk eenmaal op de Windows-toets en typ “powershell” in de zoekopdracht. Open nu de app. Nogmaals, u hoeft PowerShell niet te openen met beheerdersrechten.

  Wat is de map "God Mode" in Windows 10 en hoe schakel ik deze in?

2. Plak vervolgens de onderstaande opdracht in het PowerShell-venster en druk op Enter. Hiermee wordt onmiddellijk het MAC-adres weergegeven van alle netwerkadapters die op uw Windows 11-pc zijn aangesloten in tabelvorm. Dat is cool, toch?

get-netadapter

Controleer het fysieke adres (MAC) op Windows 11 pc’s

Dit zijn dus vijf eenvoudige methoden om het MAC-adres van uw netwerkadapters in Windows 11 te vinden. Voor de meeste gebruikers zou de app-methode Windows Settings voldoende zijn. Als u echter goed bekend bent met Windows, kunt u de Terminal openen en toegang krijgen tot meer details voor uw netwerk. Hoe dan ook, dat is het zo’n beetje voor deze tutorial. Als de wifi-verbinding op uw Windows 11-pc steeds verbroken wordt, volg dan onze tutorial en los het probleem meteen op. En voor het geval u de foutmelding “Netwerkdetectie is uitgeschakeld” krijgt, hebben we daar ook een handige handleiding voor. Tot slot, als u nog vragen heeft, kunt u ons dit laten weten in de opmerkingen hieronder.