Hoe u uw Mac kunt automatiseren met slimme mappen

Slimme mappen in macOS zijn een hulpmiddel waarmee u uw bestanden kunt ordenen en terugvinden. Het zijn geen mappen, omdat ze niets bevatten. Het zijn opgeslagen zoekopdrachten en kunnen u veel tijd besparen voor zoekopdrachten die u vaak uitvoert.

Als u bijvoorbeeld vaak uw downloadmap opent en sorteert op Datum toegevoegd om uw recente downloads te vinden, kunt u in plaats daarvan een slimme map maken met de naam “Recente downloads”, die alleen bestanden bevat in uw Downloads-map die daar vandaag is toegevoegd, wat u een paar klikken bespaart elke keer.

U maakt ze door de zoekcriteria te definiëren (dwz alle audiobestanden op uw schijf) en ze op te slaan als een slimme map die u op uw bureaublad of in de zijbalk van de Finder kunt plaatsen. Ze maken gebruik van de krachtige zoekfuncties van Finder, die vaak over het hoofd worden gezien door de naam in Spotlight te typen.

Een slimme map maken

U vindt de optie voor het maken van slimme mappen onder het menu “Bestand” in Finder. U kunt Finder in de bovenste menubalk laten verschijnen door snel op uw bureaublad te klikken.

Dit zal een vertrouwd zoekvenster openen. U kunt rechts op de +-knop klikken om nieuwe zoekcriteria toe te voegen.

U kunt zoveel slimme mappen toevoegen als u wilt, en standaard haalt Finder alleen bestanden tevoorschijn die overeenkomen met alle opties die u hebt gedefinieerd. Als u dit gedrag wilt wijzigen, houdt u Option ingedrukt en klikt u op de knop +, die verandert in drie stippen. Hiermee wordt een lijst met criteria gegroepeerd en kunt u kiezen uit Alle, Alle en Geen.

U bent ook niet alleen beperkt tot de standaard zoekopties, als u “Overig” selecteert in de vervolgkeuzelijst, verschijnt er een volledige lijst met alle verborgen opties.

Veel van deze zijn niet voor niets verborgen, aangezien u waarschijnlijk nooit naar een afbeelding zult zoeken op basis van de geografische breedte van de geotag, maar u kunt hier enkele interessante opties vinden.

  Hoe problemen met Nvidia-stuurprogramma-updates op te lossen

Als je tevreden bent met je map, kun je naast de +-knop op “Opslaan” drukken.

Standaard wordt het opgeslagen in een speciale map “Opgeslagen zoekopdrachten” en wordt het zichzelf toegevoegd aan de zijbalk. Als je het liever op je bureaublad hebt, kun je het hier wijzigen.

Een paar handige slimme mappen

Als u problemen ondervindt bij het bedenken van manieren waarop u Smart Folders kunt gebruiken, zijn hier enkele van onze favorieten om u op weg te helpen.

Grote bestanden zoeken

Een nuttige zoekopdracht is “Bestandsgrootte groter dan 1 GB”, of wat u te groot vindt. Sla deze zoekopdracht op als een slimme map en u kunt snel grote bestanden vinden die u mogelijk wilt verwijderen.

Dubbele bestanden verwijderen

Aangezien macOS “(1)” toevoegt om bestandsnamen automatisch te dupliceren, kunt u hiernaar zoeken (samen met een paar hogere nummers) en u alle dubbele bestanden op uw schijf zien.

DMG’s die u moet verwijderen

Wanneer u een macOS-app van internet downloadt, komt deze meestal in een .dmg-bestand. Deze bestanden nemen ruimte in beslag en maken uw downloadmap vaak onoverzichtelijk. Je kunt ze allemaal vinden door te zoeken naar de .dmg-extensie. Het is waarschijnlijk veilig om ze allemaal te verwijderen, ervan uitgaande dat je de apps al hebt geïnstalleerd.

  Bestanden zippen (en unzippen) met PowerShell

Onlangs gedownload

Het voorbeeld van eerder is een beetje niet intuïtief om in te stellen; u moet vanuit de map Downloads op “Nieuwe slimme map” klikken, zodat u naar “Downloads” kunt zoeken. Van daaruit kunt u filteren op items die de afgelopen dagen zijn gemaakt.